VIDEO Lučanský: Vyšetrovací tím Kuciakovej vraždy sa zúži

Policajný prezident Milan Lučanský okliešti tím, ktorý vyšetruje úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Lučanský to exkluzívne povedal v diskusnej relácii TV Pravda Ide o Pravdu, ktorú moderuje Zuzana Martináková. Dôvodom je aj únik informácií z tohto ostro sledovaného prípadu.

10.01.2019 10:00
debata (48)
Video

Policajný šéf pripomenul, že vyšetrovanie vraždy je iba v polovici. „Podarilo sa nám objasniť len vykonávateľov. Stále máme dosť práce na tom, aby sme zistili aj objednávateľov, stále veľa práce na tom, aby sa im to preukázalo a dotiahlo sa to do úspešného konca,“ podčiarkol. Prácu vyšetrovateľom však komplikujú časté úniky zo spisu. Podľa Lučanského takéto konanie ovplyvňuje kvalitu a rýchlosť vyšetrovania, ale aj to, či sa prípad vôbec objasní. „Verím tomu, že príde čas, keď sa dozvieme to, odkiaľ ten únik bol alebo odkiaľ momentálne je,“ nádeja sa Lučanský. Zároveň oznámil, že tím, ktorý pracuje na vyriešení tohto prípadu, sa zmenší.

„Po dohode s kontrolnou časťou vyšetrovacieho tímu a samotným vedúcim tímu a jeho členmi sme sa dohodli, že tím bude okresaný. Veci, na ktorých pracoval Ján Kuciak, pôjdu pomimo, pôjdu do pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá trestnou činnosťou, o ktorej písal. Musím povedať, že niektoré z týchto prípadov sú už rozpracované, niektoré sú možno už po návrhu na podanie obžaloby. Ale taktiež viem, že v niektorých prípadoch sú už aj odsúdené osoby,“ uviedol policajný prezident. Dodal, že skupinu, ktorá sa zaoberá vraždou, bude tvoriť úzky okruh ľudí. „Od ktorého očakávam, že naozaj nebude žiadny únik informácií.“ Malo by ísť o niekoľko desiatok osôb.

Lučanský hovoril aj o medializovaných informáciách, podľa ktorých sa mali v trezore kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera nájsť nahrávky z kauzy Gorila. Policajný prezident oznámil, že sa v krátkom čase stretne so šéfom vyšetrovacieho tímu tohto prípadu aj so zastupujúcim šéfom NAKA, a budú hovoriť o tom, ako by mohli vyšetrovanie Gorily posunúť ďalej.

„Verím, že nahrávka, ktorá bola nájdená, bude takisto vyhodnotená. Či je možné alebo nie je možné použiť ju v rámci tohto konania,“ uviedol. Dodal, že vyšetrovanie by sa malo urýchliť. „Vo všetkých veciach, ktoré boli začaté, bolo nejakých 11 vecí zastavených, šesť vecí bolo odmietnutých, 10 vecí je tam živých a v jednej veci bol podaný návrh na podanie obžaloby,“ priblížil Lučanský, ktorý dúfa v rýchle ukončenie prípadu s reálnym výsledkom.

Policajný prezident vyjadril aj k výmene na poste riaditeľa NAKA. Ku koncu minulého roka vo funkcii skončil Peter Hraško, dočasne tento elitný útvar vedie Hraškov zástupca Patrik Jurík. Lučanský zopakoval svoje dávnejšie vyjadrenie, že nového šéfa NAKA vyberie až novozvolený policajný prezident, keďže on sám je v tejto funkcii iba dočasne a zatiaľ nevie, či sa o ňu bude uchádzať aj vo voľbe podľa novelizovaného zákona. Zároveň však naznačil, že má vytypovanú osobu, ktorá by mohla Hraška nahradiť.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #Milan Lučanský #vražda novinára Jána Kuciaka