Cesty aj horské priechody sú zjazdné, pozor na tvorbu poľadovice a závejov

V okolí Partizánskeho a Horných Ozoroviec je pre hmlu znížená dohľadnosť do 100 metrov, v okolí lokalít Hornej Stredy, Skalky nad Váhom a Hrádku do 200 metrov. Úseky R3 obchvat Hornej Štubne a obchvat Trstenej a úsek R4 obchvat Svidníka sú pokryté miestami kašovitým snehom do 1 centimetra. Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste Stakčín - Ulič a pre všetku dopravu na ceste Srdiečko - Bystrá. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

10.01.2019 07:50 , aktualizované: 09:03
SR Bratislava počasie sneh doprava mhd autobus Foto: ,
Na snímke husté sneženie, ktoré Slovensko trápilo posledné dni.
debata (1)

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1–3 centimetrov, miestami, najmä na cestách nižších kategórií, do 5 centimetrov.

Na ceste II/578 Skalka – Kremnica a na cestách III. triedy v lokalitách Námestovo a Trstená je na vozovke čerstvý až utlačený sneh hrúbky 5–10 centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 3 centimetrov je na cestách III. triedy v okolí Turčianskych Teplíc. Podľa portálu Stella centrum sa za Turčianskymi Teplicami v smere na Kremnicu tvorí silná poľadovica.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky 1 – 3 centimetrov, na HP Huty, Veľké Pole a Cukmantel do 4–5 centimetrov. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hrúbky 5–10 centimetrov. HP Šturec, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Biela Hora, Donovaly, Kremnické Bane, Besník, Čertovica, Príslop, Chorepa, Šútovce, Homôlka a Pezinská Baba majú povrch vozoviek mokrý.

Poľadovica sa podľa meteorológov môže vyskytnúť vo štvrtkových ranných hodinách na cestách Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho, a Nitrianskeho kraja. SHMÚ pre ne vydal výstrahu 1. stupňa.

Možnosť tvorby snehových jazykov a závejov predpokladajú meteorológovia na väčšine územia SR a v tejto súvislosti vydali výstrahu 1. stupňa, ktorá platí počas celého štvrtka.

V Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V nižších polohách a ostatných pohoriach Slovenska platí mierna hrozba, druhý stupeň.

Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) informoval, že problémom je ešte stále poprefukovaný sneh z predchádzajúceho sneženia v minulom týždni. „Vyskytovať sa môžu hlavne doskové lavíny zo suchého snehu. Nebezpečenstvo je koncentrované do strmých žľabov, kde sa nachádzajú nebezpečné dosky, preveje a vankúše. Pozor aj na svahy tesne na hranici lesa, kde môžu byť nafúkané vankúše zo snehu, ktorý bol odfúknutý z hrebeňov,“ upozornil s tým, že sneh sa postupne stabilizuje.

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier je uvoľnenie lavín možné pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 30 stupňov. V ostatných pohoriach je uvoľnenie lavín možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch nad 35 stupňov. „Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 metrov) do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 120 – 220 centimetrov. Pohyb mimo prešliapaných chodníkov je mimoriadne náročný aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je prakticky nemožný,“ zdôraznil Krajčí.

Teploty v polohách nad 2000 metrov v noci dosiahli mínus 12 stupňov Celzia. Na podhorí to bolo okolo mínus päť stupňov. „Za posledných 24 hodín napadlo do 15 centimetrov nového snehu. Najbližšie dni sneženie nepredpokladáme,“ uzavrel.

V Žilinskom kraji je stále mimoriadna situácia

V Žilinskom kraji trvá mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v dvoch mestách a šiestich obciach v okresoch Žilina a Čadca. Obce Čierne a Svrčinovec v okrese Čadca odvolali mimoriadnu situáciu v stredu (9.1.). TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimoriadna situácia je v okrese Čadca v mestách Čadca, Turzovka a v obciach Skalité a Klokočov. V okrese Žilina je v obciach Dolná Tižina, Terchová, Belá a Lutiše.

Počet samospráv v kraji, ktoré v dôsledku snehovej kalamity vyhlásili počas minulého týždňa mimoriadnu situáciu, sa vyšplhal na 17.

VIDEO: Ako sa jazdí v Bratislave na snehu a bez. Pozrite si video z tohto týždňa.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľadovica #snehové jazyky