Žitný: Slovenské orgány nechcú mať s prípadom vraždy Duckého nič spoločné

Ani 20 rokov od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, ktoré uplynú v piatok (11.1.), nie je táto kauza na súdoch právoplatne uzavretá.

10.01.2019 11:27 , aktualizované: 13:51
Milan Žitný, analytik Foto: ,
Milan Žitný.
debata (13)

„Slovenské orgány už s prípadom nechcú mať nič spoločné, spis odstúpili ukrajinským kolegom, kde obžalovaný z vraždy, pôvodným menom Oleg T., žije. Na Ukrajine nebeží čas inak, než u nás na Slovensku, len tamojšie orgány majú buď iné tempo práce, či oveľa viac agendy, alebo ešte by mohli mať o obžalobe pochybnosti. V tom prípade však mohli vec už dávno ukončiť,“ povedal slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý sa kauze vraždy Duckého dlhé roky venoval a venuje.

Ako pripomenul, Krajský súd v Bratislave v roku 2000 ešte pred prvým pojednávaním zrušil trestné stíhanie Olega T. „V odôvodnení súd poukázal na viaceré sporné momenty obžaloby, ktoré podľa súdu nemali silu dôkazov. Svedkovia nedokázali vierohodne a zhodne popísať oblečenie a vzhľad podozrivého muža, ktorý sa nachádzal dopoludnia 11. januára 1999, kedy bol zastrelený Ján Ducký, vo vchode bytového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave, a bol v tomto priestore niekoľko hodín. Súd poukázal okrem iného aj na svedectvo súdneho znalca z oboru telekomunikácií, podľa ktorého dáta z mobilného telefónu obžalovaného Olega T. svedčili o tom, že sa v to dopoludnie pohyboval v Ivanke pri Dunaji, kde dozeral na montáže bezpečnostných zariadení na jednom rodinnom dome. Jeho alibi potvrdili viacerí svedkovia, či už technici z firmy, ktorá zariadenie inštalovala, alebo dvaja príslušníci polície,“ zdôraznil Žitný.

Podľa jeho slov Krajský súd v Bratislave vyslovil aj počudovanie, prečo vyšetrovanie nevenovalo dostatočnú pozornosť kuriérovi, ktorý pricestoval za Duckým z Popradu s nejakými dokumentmi od spoločnosti Naftoprojekt. „Kuriér, ktorý sa predpoludním v deň vraždy stretol s bývalým šéfom SPP v bratislavskom hoteli Nivy, ho sprevádzal až domov na Bajzovu ulicu a bol posledným človekom, kto videl Duckého živého. Potom však, ako bol Ján Ducký zasiahnutý tromi výstrelmi z pištole, kuriér nezavolal políciu, ale svojho šéfa do Popradu a okamžite odcestoval domov. Až druhý deň šiel na políciu,“ pokračoval bezpečnostný analytik. Súd podľa Žitného zdôraznil, že „tejto stope sa mala venovať dôkladnejšia pozornosť“.

Dôkazy asi niekto skôr vyrábal, ako dokumentoval

„Vyšetrovanie sa nedostatočne venovalo aj otázke motívu vraždy, uspokojilo sa len s obžalobou, ktorá stála na hlinených nohách. Skutočnosť, že spis po mnohých rokoch odišiel na Ukrajinu, pôsobí v tomto svetle nedôveryhodne, bez ohľadu na argument, že Oleg T., ktorý si medzičasom zmenil meno, odmieta prísť na Slovensko. Objasnenie motívu by ukázalo, ktorým smerom sa malo uberať vyšetrovanie. Viacero skutočností spojených s vyšetrovaním však vyvoláva podozrenie, že dôkazy niekto skôr vyrábal, než dokumentoval. Voči Olegovi T. napríklad svedčil jeho partner z podnikania so svojou partnerkou, že im v marci 1999, dva mesiace po vražde, uniesol dieťa a vydieral od nich výkupné. Za to išiel Oleg T. do väzby, neskôr bolo voči nemu vznesené obvinenie z vraždy aj na základe výpovede jeho partnera, že sa mu s vraždou priznal,“ objasnil analytik.

Časom sa však podľa jeho názoru ukázalo, že išlo o krivé svedectvá. „Aj keď obaja kriví svedkovia boli za krivé výpovede odsúdení, na obžalobu z vraždy to nemalo na počudovanie vplyv. Aj s inými svedkami pracovali orgány podozrivo. V protokole o opoznávaní bola zaznamenaná zmienka, že príslušník polície inštruoval istú svedkyňu, pod akým číslom je medzi figurantmi Oleg T. Keďže obhajca Olega T. to počul, žiadal zmenu figurantov a iné prevleky. Pri ďalších opoznávaniach svedkyňa nedokázala Olega T. identifikovať,“ do­dal.

Objasňovanie vraždy významného politika a usvedčovanie takýmito „dôkazmi“ evokuje dojem, že niekto vedome usmerňoval vyšetrovanie smerom, kde ani motív, ani skutočný páchateľ nemohli byť identifikovaní. A tak máme tento prípad aj dvadsať rokov od vraždy neukončený," zdôraznil na záver Žitný.

Ukrajina už dlhšie o postupe neinformovala

Voči na Slovensku obžalovanému Olegovi T. K., ktorý sa dlhé roky zdržiava na území Ukrajiny, ukrajinské orgány činné v trestnom konaní mohli konať už približne osem rokov. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však už dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku.

VIDEO: Štátny Slovenský plynárenský priemysel má podľa verdiktu Najvyššieho súdu zaplatiť cyperskej schránkovej spoločnosti vo veci tzv. Duckého zmeniek 30 miliónov eur. Súd rozhodol v rozpore so svojimi predchádzajúcimi verdiktmi, upozornil v novembri 2018 hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Video

Obhajca nie je s obžalovaným Olegom T. K. v kontakte

Obhajca Ukrajinca Olega T. K., ktorý je obžalovaný z vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, Andrej Lehoťan, nie je so svojím bývalým klientom dlhé roky v kontakte. Vo štvrtok to potvrdil obhajca Lehoťan.

„Naposledy som bol s ním na výsluchu v ukrajinskom Kyjeve. To mohlo byť niekedy v rokoch 2008 – 2009 ,“ povedal advokát. Podľa jeho slov bol Oleg T. K. absolútne bez finančných prostriedkov. Predtým sa ohlasoval svojmu obhajcovi len z telefónnych bú­dok.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku. Predtým tak urobil minulý rok minimálne dva razy. Potvrdila to Denisa Gerši z tlačového odboru rezortu slovenskej justície.

Slovenské justičné orgány by však voči Olegovi T. K. mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5 Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní, alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Šéfkou rezortu spravodlivosti bola v tom čase Viera Petríková.

Oleg T. K. sa totižto nedostavoval na pojednávania na Slovensko s tvrdením, že nemá na to financie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Ducký #Milan Žitný