Nadácia Zastavme korupciu podala oznámenie pre stimuly na vedu

Nadácia Zastavme korupciu podala oznámenie na Okresný úrad v Bratislave pre podozrenie zo spáchania siedmich priestupkov pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní stimulov na vedu a výskum. Ako informoval Matej Hruška z nadácie, peniaze zo štátneho rozpočtu totiž dostali aj firmy, ktoré neboli v čase podpisu zapísané v Registri partnerov verejného sektora (RPVS), čo je podmienka pre udelenie dotácie. „Ten odhaľuje, kto je skutočný vlastník a s kým štát obchoduje. Zo štátneho rozpočtu dostali spolu 7,6 milióna eur.

10.01.2019 14:09
debata (8)

Podľa zákona o RPVS sa priestupku dopustí ten, kto uzavrie zmluvu s partnerom verejného sektora a ten nebol ku dňu uzavretia zmluvy zapísaný do registra. Sankcia v tomto prípade môže byť od 1 000 do 100 000 eur," ozrejmila nadácia.

„Právnici, dokonca ani jednotlivé ministerstvá sa nezhodujú v tom, kto má niesť zodpovednosť za porušenie zákona. Zaujíma nás preto, ako situáciu posúdi okresný úrad, ktorý rieši tieto priestupky,” uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Hrozba vysokej pokuty je podľa nej v zákone preto, aby si verejní činitelia uvedomili, že s peniazmi zo štátneho rozpočtu nemožno narábať svojvoľne.

Ministerstvo školstva pridelilo vyše 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi však sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Vo štvrtok 3. januára na to upozornil poslanec NR SR a tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre školstvo Branislav Gröhling s tým, že niektoré firmy nie sú v registri partnerov verejného sektora. Podľa ministerstva školstva poskytovanie dotácií v rámci schémy Stimuly pre výskum a vývoj sú plne regulované zákonom o stimuloch pre výskum a vývoj. Všetky podmienky stanovené uvedeným zákonom boli plne dodržané.

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála, majú byť všetky subjekty, ktoré dostanú financie od štátu aj pri stimuloch na vedu, jednoznačne zaregistrované v spomínanom registri. „Keď niekto nie je v registri partnerov verejného sektora, tak ministerstvo má možnosť odstúpiť od zmluvy," vysvetlil v stredu po rokovaní vlády Gál.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #investičné stimuly #Nadácia Zastavme korupciu