Cez víkend sa oteplí, kalamity sa však vrátia

Táto zima je výnimočne bohatá na snehovú nádielku, a to sa nezmení ani po víkende, počas ktorého sa má mierne otepliť. Klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v Bratislave toto počasie považuje za mimoriadne. V posledných rokoch nebývalo až takou samozrejmosťou, že celé územie Slovenska zakryla biela perina, i keď v regiónoch sú rozdiely.

12.01.2019 06:00 , aktualizované: 13.01.2019 15:54
debata (14)

Od začiatku januára sneh doslova zavalil postupne 26 obcí na severe, ktoré vyhlásili mimoriadnu situáciu. Väčšina z nich ju už odvolala, nepriaznivý stav však stále pretrváva v ôsmich obciach v okresoch Čadca a Žilina. Na zvládnutí snehovej kalamity spolupracujú hasiči, policajti aj dobrovoľníci z radov občanov.

Na Kysuciach a Orave podľa klimatológa Faška aj v nižších polohách napadlo tento týždeň okolo 80 centimetrov snehu. „Príkladom je Oravská Lesná, kde v piatok ráno dosiahla výška snehovej pokrývky až 81 centimetrov," uviedol.

Myslím si, že ešte budú aj snehové nádielky, lebo, zdá sa, že táto zima sa vyznačuje dostatkom zrážok.
kalimatplóg Pavel Faško

Horské prostredie Vysokých a Nízkych Tatier je už tradične pod snehom. Na Lomnickom štíte v piatok ráno namerali takmer dva metre. Meter snehu je tiež v najvyšších polohách pohorí na východe na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou.

Najmenej nasnežilo na juhovýchode, napríklad v Rimavskej Sobote či v Revúcej, v piatok tu namerali len štyri centimetre. Iná situácia je na západnom Slovensku, kde je momentálne snehu viac, ako je zvykom. „Veľa snehu je napríklad v Malých Karpatoch. V Bratislave na Kolibe, ktorá sa nachádza na južnom okraji tohto pohoria, výška snehovej pokrývky v piatok dosiahla osemnásť centimetrov," porovnáva Faško. Ešte viac snehu je v oblasti Bielych Karpát, v najvyšších polohách až takmer jeden meter, čo je na túto nadmorskú výšku netradičné.

Zima a sneh trápi aj vtáčiu populáciu. Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie, sneh, zima, sýkorka, vták Zima a sneh trápi aj vtáčiu populáciu.

Za bohaté snehové zrážky vďačí Slovensko silnému vetru, ktorý k nám prúdi zo severozápadu a niektoré dni dosahuje pozoruhodnú silu. „Ten vzduch je dostatočne vlhký a keďže teplotné podmienky to ešte umožňujú, padá pomerne veľa snehu," ozrejmil klimatológ. Podľa neho samotná poveternostná situácia nie je výnimočná, výnimočné je to, ako dlho trvá. „Tento typ poveternostnej situácie trvá veľmi dlho, dva týždne. Malo by to byť nejaké kratšie časové obdobie od troch do siedmich dní," doplnil.

Z hľadiska teplôt sa však uplynulé obdobie, na rozdiel od množstva spadnutých snehových zrážok, výraznejšie neodchyľuje od normálu. „Keď si zoberieme teplotné podmienky, tak tie sú pre toto ročné obdobie štandardné, dokonca v niektorých regiónoch, najmä na západnom Slovensku, je až nadpriemerne teplo, čo znie tak trošku ironicky," dodáva Faško.

Premenlivé počasie s častými zrážkami a so silným vetrom bude pokračovať aj v nasledujúcom období. Cez víkend by sa mali teploty mierne zvyšovať, a to maximálne až na plus šesť stupňov, snežiť neprestane. „Toto oteplenie pocítia najskôr ľudia na západnom Slovensku, postupne sa však pomaličky prejaví aj na východe územia, ale nie tak výrazne," predpovedá klimatológ.

Oteplenie sa vzťahuje len na tento víkend a začiatok budúceho týždňa. Mrazivé počasie sa podľa klimatológa v priebehu tohtoročnej zimy určite vráti. „Oteplenie bude len prechodná záležitosť, ale rozhodne by som v tejto súvislosti ešte nehovoril o konci zimy. Myslím si, že ešte budú aj snehové nádielky, lebo, zdá sa, že táto zima sa vyznačuje dostatkom zrážok a pri týchto teplotných podmienkach určite budú aj snehové kalamity," varuje Faško. V najbližších týždňoch by sa mali striedať teplejšie a chladnejšie obdobia.

SHMÚ vydal výstrahy

V niektorých okresoch na severe Slovenska môže v najbližších dňoch napadnúť 50 – 80 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy s platnosťou od nedele 21.00 do stredy (16.1.) 8.00 h. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Pre ďalšie okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa. Napadnúť tam môže 30 – 50 cm.

Od nedele do stredy si podľa meteorológov treba dať pozor aj na snehové jazyky a záveje. Vydali preto výstrahu prvého, v niektorých okresoch aj druhého stupňa. Okrem oblastí, kde má napadnúť veľké množstvo snehu, by vodiči mali spozornieť aj na severe Prešovského kraja, najmä od pondelka (14.1.) do stredy.

Ako bude

  • Sobota 12. januára – Oblačno až zamračené. Na väčšine územia sneženie, v južnej polovici západného Slovenska dážď a možnosť poľadovice. Denné teploty –4 až +1 stupeň.
  • Nedeľa 13. januára – Oblačno až zamračené. Sneženie, na západe a juhu stredného Slovenska dážď. Nočné teploty –1 až –6, denné –1 až +4, na juhozápade do +6 stupňov.
  • Pondelok 14. januára – Oblačno až zamračené. Sneženie, na juhu dážď. Nočné teploty +1 až –4, denné 1 až +6, miestami –1 stupeň.
  • Utorok 15. januára – Premenlivá veľká, v južnej časti zmenšená oblačnosť. Miestami sneženie, veterno, riziko snehových závejov. Nočné teploty –4 až –9, denné –2 až +3, na severe –1 stupeň.
  • Streda 16. januára – Polooblačno až oblačno. Na severe sneh, na juhu dážď. Nočné teploty –6 až +3 stupne, denné –2 až +3, na juhozápade +5 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

VIDEO: Ako sa jazdí v hlavnom meste so snehom a bez si môžete pozrieť vo videu TV Pravda z tohto týždňa.

Video

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #zima #sneženie