Alena Zs. komunikovala s vplyvnými mužmi, správy si archivovala

Alena Zs. obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej komunikovala posledné roky s viacerými vplyvnými ľuďmi. Medzi nimi sú napríklad námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek René Vanek, podpredseda parlamentu a člen predsedníctva strany Smer Martin Glváč, poslanec parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba či predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

14.01.2019 18:04 , aktualizované: 18:29
alena zs. Foto: ,
Obvinená Alena Zs. po výsluchu štvorice obvinených na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.
debata (628)

Píše o tom Denník N, ktorý sa pritom odvoláva na informácie z vyšetrovania prípadu.

Komunikáciu Aleny Zs. s vplyvnými ľuďmi získali podľa denníka vyšetrovatelia po zadržaní jej mobilu, počítača a po tom, čo dali tieto zariadenia preskúmať znalcom. Obvinená si komunikáciu s týmito mužmi archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na vydieranie. Námestník generálneho prokurátora pre netrestný úsek Vanek potvrdil, že v roku 2013 ho cez „messenger“ oslovila neznáma žena. Ako tvrdí, odvtedy si „raz za čas“ napísali o jednoduchých súkromných veciach. „Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,“ tvrdí Vanek. Ich posledná komunikácia je podľa denníka tri dni pred zadržaním Aleny Zs., čo bolo 28. septembra 2018. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa denníka už požiadal Vaneka o vysvetlenie. Svoje ďalšie kroky v tejto veci oznámi generálny prokurátor v utorok (15.1.). Generálna prokuratúra však deklaruje, že Vanek vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej nemá ani nemal vplyv na vyšetrovanie.

Obvinená mala komunikovať aj s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom. Posielať si mali okrem správ aj fotografie. Alena Zs. mala o komunikácii s ním prehovoriť aj pred vyšetrovateľom. Glváč však túto komunikáciu popiera. Alena Zs. bola v kontakte aj s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom. Stretávali sa asi pred desiatimi rokmi a podľa denníka jej Kollár dával peniaze. K stretnutiam sa mal politik priznať hneď po zadržaní obvinenej.

Alena Zs. ako svojich známych či priateľov označila aj predsedu BSK Juraja Drobu alebo predsedu parlamentu a šéfa SNS Andreja Danka. Droba tvrdí, že bol jedným z cieľov, podobne ako napríklad Kollár. Deklaruje, že s obvinenou sa nestretol a nepozná sa s ňou, komunikovali len elektronickou formou. Danko odmieta akúkoľvek komunikáciu s Alenou Zs., ako tvrdí, v živote sa s ňou nestretol a ani ju nevidel.

V minulom roku sa objavila komunikácia obvinenej aj s právnikom a bývalým ministrom vnútra a ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom. Ten to však označil za podvrh a diskreditačnú kampaň. Podľa Denníka N takúto komunikáciu vyšetrovatelia zatiaľ neobjavili.

OĽaNO žiada vyvodenie dôsledkov

OĽaNO vyzýva generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vyvodil zodpovednosť voči svojmu námestníkovi pre netrestný úsek Renému Vanekovi.

„Námestník generálneho prokurátora Vanek pred vyšetrovateľmi úmyselne zatajil svoju aktívnu komunikáciu s objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Alenou Zs. Je škandalózne, že táto komunikácia prebiehala až do zadržania objednávateľky,“ povedal šéf OĽaNO Igor Matovič. Takéto konanie považuje OĽaNO za neakceptovateľné a nezlučiteľné s výkonom funkcie akéhokoľvek prokurátora. „Nie to ešte s výkonom funkcie námestníka generálneho prokurátora,“ podotkol Matovič.

628 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová