V bratislavských nemocniciach to vrie

Ťažkosťami v hlavnom meste prechádzajú dve pracoviská - prestížna klinika neurochirurgie na Kramároch a očná klinika v Petržalke. Ministerstvo zdravotníctva situáciu upokojuje, zamestnanci však hovoria o kríze.

14.01.2019 18:21 , aktualizované: 19:01
univerzitna nemocnica, Antolská, Nemocnica sv.... Foto: ,
Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej.
debata (36)

Neurochirurgii na Kramároch hrozí kolaps, píšu zamestnanci kliniky v liste, ktorý adresovali poslancom parlamentu. Podľa neho pacientov nie je kde operovať a môže sa stať, že nebude mať kto ošetrovať. „Približne pred dvoma týždňami sa nám naraz pokazili dva z troch operačných stolov, tieto stoly majú vyše 20 rokov, čo je pre prevádzku našej kliniky doslova katastrofálna situácia. Nateraz z dôvodu absencie operačných stolov posúvame operácie pacientov s nádormi mozgu vrátane detí, oddelenia sa prepĺňajú a nervozita pacientov i personálu každým dňom narastá," opisujú pracovníci.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že situáciu sleduje. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) sa včera stretla s generálnou riaditeľkou Univerzitnej nemocnice Renátou Vandriakovou. „Generálna riaditeľka uistila ministerku, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Podľa Eliášovej v jeseni dostalo pracovisko viaceré špecializované prístroje. „Na kliniku bude čoskoro inštalované nové špičkové prístrojové vybavenie, najnovšie prístroje v prvom štvrťroku, najneskôr do prvej polovice tohto roka," vyrátala hovorkyňa. Lekári však tvrdia, že na prístroje čakajú neprimerane dlho a že ich list ministerke zdravotníctva zostal bez ohlasu.

Ako poplašnú správu označilo otvorený list zamestnancov vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava. „Pacientov by sme chceli ubezpečiť, že zdravotná starostlivosť na klinike neurochirurgie je zabezpečená," zdôraznila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Podľa nej riaditeľka Vandriaková problém s operačnými stolmi riešila hneď, ako sa o tom dozvedela. „V rámci konkrétneho riešenia sa zaobstaranie operačného stola bude riešiť zápožičkou, ktorá bude trvať po dobu úspešne ukončeného procesu verejného obstarávania operačných stolov," dodala Kliská.

Nemocnica na Antolskej prichádza o lekárov

Napätie hlási aj očná klinika v bratislavskej Petržalke, ktorá prichádza o lekárov. Podať hromadnú výpoveď sa tu rozhodlo až osem atestovaných lekárov – špecialistov s dlhoročnou praxou a skúsenosťami. Ako dôvod uvádzajú šikanovanie a neférové konanie zo strany prednostu kliniky. Ten nastúpil do funkcie vlani vo februári. „Atestovaným lekárom zadával nekvalifikované práce, napríklad sekretárske úkony, diskriminačne prideľoval dovolenky a lekári čelili z jeho strany posmeškom a arogancii pred celým kolektívom,“ opisuje prednostovo správanie právny zástupca odchádzajúcich špecialistov Oliver Majdúch.

Výpovedná lehota sa lekárom končí koncom februára, na oddelení zostanú štyria lekári z pôvodného dvanásťčlenné­ho tímu.

Medzi vedením a odchádzajúcimi lekármi prebehli rokovania, k dohode nedošlo. Očná klinika na Antolskej často riešila prípady, s ktorými si iné nemocnice nevedeli poradiť. „Lekári, ktorí odchádzajú, boli tým najskúsenejším jadrom, poskytovali tie najšpecializo­vanejšie služby, mali na starosti diabetických či onkologických pacientov a zabezpečovali vedenie transplantačného programu. Nahradiť ich bude veľmi ťažké,“ mieni Majdúch.

Podľa právnika ministerstvo zdravotníctva aj vedenie kliniky sľúbili jeho klientom riešenie situácie do Vianoc. „Je polovica januára a nič sa nezmenilo, prednosta je stále na svojom mieste," zdôraznil Majdúch. Upozornil, že jeho klienti by v prípade vyhlásenia nového výberového konania na pozíciu prednostu zostali na svojich pracovných pozíciách. „Oni vybudovali túto očnú kliniku, chcú tam naďalej pracovať,“ doplnil.

„Situáciu sme analyzovali a vedenie kliniky, ako aj vedenie nemocnice deklarovali plné zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Na prvom mieste je pre nás pacient a aj po prípadnom odchode týchto lekárov bude o všetkých pacientov riadne postarané," reagovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Aj v tomto prípade zdravotnícky rezort tvrdí, že sa o situáciu zaujíma a informácie o dianí v Petržalke si vyžaduje na pravidelnej báze. Zdá sa, že odchodu lekárov nik brániť nebude. „Zdravotnícke zariadenie nás ubezpečilo, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti je kontinuálne zabezpečené a nie je nijakým spôsobom obmedzené. Vedenie nemocnice nás takisto informovalo, že zostávajúci lekári pokrývajú 90 percent výkonov na uvedenej klinike," uviedlo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Antolská #Kramáre #neurochirurgická klinika