VIDEO: Cestári hlásia spod Tatier mimoriadnu situáciu, Gajdoš vysiela vojakov

Silný vietor sprevádzaný snežením opäť spôsobuje na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne problémy. Cestári tam od utorkového rána vyhlásili prvý situačný stupeň a mimoriadne podmienky na cestách.

14.01.2019 21:34 , aktualizované: 15.01.2019 15:20
debata (93)

VIDEO: Sever Slovenska je zasypaný snehom. Pozrite si na videu TV Pravda ako to vyzerá na Považí v obci Papradno.

Video

„V okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok je situácia veľmi zlá, museli sme pre zafúkavanie opäť uzavrieť úsek medzi Štrbou a Šuňavou. Máme čo robiť, aby sa nám podarilo udržať zjazdnú aj druhú spojnicu medzi týmito dvoma dedinami, tzv. hŕbky,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla s tým, že veľmi ťažko zjazdné sú aj ďalšie úseky ciest v regióne.

zväčšiť Snehová nádielka v Liptove. Snímka je z hôr... Foto: Boris Klukoš
Snehová nádielka v Liptove. Snehová nádielka v Liptove. Snímka je z hôr neďaleko Ružomberka.

Sneženie a najmä silný nárazový vietor je predovšetkým vo Vysokých Tatrách a v podhorí, v dôsledku čoho je tam na cestách veľmi zlá viditeľnosť. Najhoršia situácia je podľa Barillu medzi Popradom a Starým Smokovcom, Popradom a Veľkým Slavkovom, v okolí Mlynice, tiež medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, na trase medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom, aj medzi Mengusovcami a Vyšnými Hágmi a Batizovcami a Tatranskou Poliankou.

Dodávka mimo zafúkanej vozovky na ceste III.... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Tatry počasie sneh vietor cesty záveje doprava Dodávka mimo zafúkanej vozovky na ceste III. triedy medzi Popradom a Veľkým Slavkovom.

„V okrese Kežmarok je to najhoršie medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, medzi Slovenskou Vsou a Lendakom a Tatranskou Kotlinou a Ždiarom. V Levočskom okrese sú najväčšie problémy najmä v okolí Domaňoviec, medzi Spišským Podhradím a Korytným, Uložou a Brutovcami, medzi Bijacovcami a Vyšným Slavkovom a na úseku cesty Levoča Závada,“ doplnil Barilla.

Počas uplynulých 24 hodín cestári v regióne prepluhovali viac ako 4 000 kilometrov ciest, posypali 1 000 kilometrov ciest kamenivom a ďalších 1 600 kilometrov upravili soľou. Vo výkone bola okrem 22 sypačov aj snehová fréza, ktorá sprejazdňovala úsek medzi Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, a tiež traktory.

„Všetka naša technika je v teréne a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné,“ zdôraznil Barilla s tým, že mnohé úseky sú prejazdné len za veľmi sťažených podmienok s takmer nulovou viditeľnosťou. Zároveň vyzval vodičov, aby zvážili svoju jazdu autom a pokiaľ nevyhnutne jazdiť nemusia, nech radšej ostanú doma. „Ak už sa aj na cestu vydajú, mali by byť veľmi opatrní a prispôsobiť svoju jazdu aktuálnymi podmienkam, ktoré sú naozaj ťažké,“ upozornil šéf podtatranských cestárov.

Cestári pod Tatrami očakávajú, že takéto počasie bude pretrvávať minimálne do stredajšieho (16.1.) doobedia a problémy má spôsobovať najmä vietor, ktorý na viacerých miestach môže dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu. „Je to celkovo veľmi zlé, s vetrom dokonca horšie ako pred týždňom. Napriek tomu s tým bojujeme so všetkou dostupnou technikou a robíme všetko preto, aby sme cesty udržali zjazdné,“ uzavrel Barilla.

Gajdoš posiela vojakov

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nariadil náčelníkovi Generálnemu štábu Ozbrojených síl SR genporučíkovi Danielovi Zmekovi vyčleniť vojakov a potrebnú techniku na odstraňovanie následkov snehovej kalamity na severnom Slovensku.

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto: Robert Hüttner, Pravda, Shutterstock
PeterGajdoš, F-16 Minister obrany Peter Gajdoš.

Vojaci sú pripravení na základe výsledkov zasadnutia krízových štábov a ich požiadaviek pomôcť obyvateľom Slovenska. Na základe nariadenia sa budú zástupcovia Ozbrojených síl SR zároveň zúčastňovať na zasadnutiach krízových štábov, aby boli všetky požiadavky zabezpečené okamžite. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Na severe pomáhajú aj hasiči z iných regiónov

Hasiči pomáhajú odstraňovať následky snehovej kalamity viacerým obciam s vyhlásenou mimoriadnou situáciou na severnom Slovensku. Na pomoc boli do postihnutých obcí vyslaní aj hasiči z iných regiónov.

„Vo viacerých obciach na severnom Slovensku bola starostami obcí vyhlásená mimoriadna situácia, na výpomoc boli už v pondelok (14. 1.) vyslaní hasiči z Dunajskej Stredy, Galanty, Trnavy, Prievidze, v utorok na výpomoc do postihnutých lokalít smerujú aj hasiči z Nitry,“ informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

V obciach Skalité a Klokočov zasahujú podľa jej slov pri odstraňovaní cencúľov a veľkého množstva snehu zo strechy základných škôl hasiči z Čadce, zo Záchrannej brigády v Žiline a dobrovoľní hasiči zo Skalitého. V obciach Oravská Lesná, Klokočov a Novoť pomáhajú aj pri sprejazdňovaní cestných komunikácií, ktoré sú zasiahnuté veľkým množstvom snehu.

Donovaly a Šturec uzavreli

Horské priechody Donovaly a Šturec sú opäť uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky. Informuje o tom Slovenská správa ciest.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na úsekoch diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité a na úsekoch rýchlostnej cesty R3 Sedliacka Dubová – Široká, obchvat Trstenej a obchvat Hornej Štubne sa nachádza vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. Na horských priechodoch Vrchslatina a Huty je utlačený sneh do piatich centimetrov a na horskom priechode Herlianske sedlo je čerstvý sneh do hrúbky desiatich centimetrov. Horské priechody Biela Hora, Kremnické Bane, Havran, Pezinská Baba, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Homôlka, Šútovce, Chorepa majú povrch vozoviek vlhký až mokrý.

VIDEO: Máte ešte dobré zimné pneumatiky?
Video

SHMÚ varuje pred snehom či poľadovicou

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snežením, vetrom na horách, snehovými jazykmi a závejmi či poľadovicou na takmer celom území Slovenska s výnimkou Košického kraja. V tejto súvislosti vydal viacero výstrah. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj od 12.00 h. Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj trápi poľadovica od skorého rána. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Banskobystrický kraj sužujú aj sneženie i tvorba snehových jazykov a závejov. Pre vietor na horách tu meteorológovia vyhlásili výstrahu druhého stupňa. Tá by mala platiť až od 22.00 h. Snehové jazyky a záveje by mali potrápiť aj Trenčiansky kraj.

Pre Prešovský a Žilinský kraj vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred snežením, ktorá platí od skorého rána. „V okrese Liptovský Mikuláš sa miestami, najmä v polohách nad 900 metrov očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 až 70 centimetrov, ojedinele až 80 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava a pohyb osôb,“ dodáva SHMÚ.

Na severe a severovýchode Slovenska si treba dávať pozor aj na vietor na horách. Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou viac ako 90 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu.

VIDEO: Silný vietor v Bratislave zapríčinil (14.1.) pád stromu na Košickej ulici v blízkosti hotela Apollo. Spadnutý strom poškodil minimálne dve autá.

Video
93 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sneh #výstraha pred vetrom