VIDEO: Ako v Bratislave znížiť počet závislých na kokaíne

V Bratislave pribúda ľudí závislých od kokaínu. „Kokaín bol podľa Európskeho monitorovacieho miesta na štvrtom mieste v užívaní, bolo to okolo 0,6 percenta medzi mladými ľuďmi od 15 do 34 rokov,“ vraví riaditeľka občianskeho združenia Odyseus Dominika Jašeková.

15.01.2019 14:03
debata (21)
Video

Čistota tejto návykovej látky v Európe stúpa, teda aj na Slovensku sa už podľa nej dá zohnať pomerne čistý kokaín. „Jeho cena ovplyvňuje to, že nie každý si ho môže dovoliť, je to pomerne drahá droga. Kokaín má čas účinku okolo polhodiny. Ak ho človek užíva pravidelne a každý deň, potrebuje na jeho užívanie oveľa viac peňazí,“ vraví Jašeková.

Odyseus pôsobí v Bratislave už 21 rokov a pomáha ľuďom drogovo závislým. Zameriava sa najmä na ľudí, ktorí si drogy aplikujú injekčne. Poskytujú služby známe pod názvom harm reduction. Ide o prístup, ktorý v sebe zahŕňa súbor stratégií zameraných na predchádzanie a znižovanie zdravotných, sociálnych a ekonomických poškodení súvisiacich s rizikovým správaním, prípadne ohrozujúcim prostredím na úrovni jednotlivca, komunity a spoločnosti. Cieľom je akákoľvek pozitívna zmena.

Na miestach, kde sa ľudia aplikujúci drogy vyskytujú, chodia terénni pracovníci s dodávkou a drogovo závislým poskytujú nové injekčné striekačky, distribuujú zdravotnícky materiál, ako sú obväzy, kondómy či leukoplasty. Zmierňujú tak zdravotné dopady, ktorého z užívania drog vyplývajú.

Klientom tiež sprostredkúvajú kontakt s inými inštitúciami, ktoré im uľahčujú návrat do spoločnosti, pomáhajú im vybavovať občianske preukazy alebo kartičky poistenca. Pomáhajú im tiež napríklad pri hľadaní práce.

Odyseus spolupracuje aj s Centrom pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave, ktoré v poslednom období zaznamenalo vyšší počet pacientov aj pri iných druhoch závislostí, ako sú napríklad alkoholizmus či gamblerstvo.

Podľa riaditeľa CPLDZ Ľubomíra Okruhlicu závislým často bráni vyhľadať odbornú pomoc stigmatizácia tohto problému v spoločnosti. Do centra sa neprihlásia, aby informácia o ich probléme neprenikla na verejnosť. Údaje o liečených sú však chránené.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #kokaín #heroín