Čižnár si preveril kontakty Vaneka s Alenou Zs. a odvolal ho

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár odvolal z funkcie námestníka gnerálneho prokurátora pre netrestný úsek Reného Vaneka.

15.01.2019 13:58 , aktualizované: 20:09
rené vanek Foto: ,
René Vanek počas tlačovej konferencie o výsledkoch preskúmania spisových materiálov súvisiacich s posledným článkom Jána Kuciaka.
debata (570)

Pre Pravdu informáciu potvrdila hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Dôvodom sú podľa hovorkyne medializované informácie o kontakte Vaneka s Alenou Zs., ktorá je obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciak.

Vanek: Za chybu som zaplatil

„Generálny prokurátor si overil informácie z viacerých zdrojov. Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry,“ uvádza Predajňová. O ďalšom osude Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch.

„Mrzí ma to. Bola to veľká chyba a zaplatil som za ňu. Bola chyba, že som komunikoval s neznámou osobou,“ oľutoval v reakcii pre TASR Vanek. Vyslovil pritom úprimnú ľútosť, že roky poctivej práce sú takouto chybou vymazané.

Písali si tri dni pred zadržaním

Komunikáciu Aleny Zs. s vplyvnými ľuďmi získali podľa Denníka N vyšetrovatelia po zadržaní jej mobilu, počítača a po tom, čo dali tieto zariadenia preskúmať znalcom. Obvinená si komunikáciu s týmito mužmi archivovala a nie je vylúčené, že ju mohla používať aj na vydieranie. Vanek už skôr potvrdil, že v roku 2013 ho cez „messenger“ oslovila neznáma žena. Ako tvrdí, odvtedy si „raz za čas“ napísali o jednoduchých súkromných veciach. „Mala prezývku Ali Ajuška a nikdy som nemal vedomosť o jej skutočnom priezvisku, ani o tom, s kým je v kontakte. Nikdy som sa s ňou osobne nestretol,“ tvrdil Vanek.

Ich posledná komunikácia údajne prebehla tri dni pred zadržaním Aleny Zs., čo bolo 28. septembra 2018. Generálna prokuratúra deklarovala už skôr, že Vanek vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej nemá ani nemal vplyv na vyšetrovanie.

Podľa Vačoka je ťažké posúdiť, či Čižnár postupoval správne

Bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok skonštatoval, že je ťažké posúdiť, či Čižnár reagoval na túto kauzu správne, alebo nie. Na zhodnotenie tejto situácie by bolo potrebné poznať obsah debaty, ktorá medzi prokurátorom a dnes už obvinenou ženou prebiehala, nazdáva sa. „Neviem, čo bolo predmetom kontaktu. Samo osebe to, že sa niekto s niekým porozpráva, nemôže byť ani v oblasti disciplinárnej, ani v trestnoprávnej určite žiadny problém. Ale iste, pokiaľ tá komunikácia ide za hranice etiky alebo služobných povinností, to je už iný level,“ upozornil bývalý vyšetrovateľ. „Predpokladám, že keď ho Čižnár odvolal, komunikácia bola za horizontom zákona,“ myslí si Vačok.

Podľa Žitného nemal Čižnár inú možnosť, ako Vaneka odvolať

Bezpečnostný analytik Milan Žitný mieni, že Čižnár nemal na výber a musel Vaneka odvolať. Chybou dnes už bývalého námestníka bolo, že o komunikácii s Alenou neprehovoril hneď, ako spoznal jej identitu. „Domnievam sa, že v takej situácii mal svojho nadriadeného informovať. V tej chvíli mohol rátať s tým, že skôr či neskôr sa pri domovej prehliadke alebo kontrole mobilu môže prísť k záznamom z jeho komunikácie. Ak s tým nerátal, tak sa správal neobozretne,“ podčiarkol Žitný.

O Alene Zs. je známe, že má blízky vzťah k Marianovi Kočnerovi, ktorý je aktuálne väzobne stíhaný pre obvinenie z falšovania miliónových zmeniek. Jeho meno sa spomína aj v súvislosti s vraždou Kuciaka a Kušnírovej. Jeden z obvinených v tejto kauze mal vypovedať, že práve Kočner si mal vraždu objednať. Podnikateľ zatiaľ z vraždy obvinený nie je a v prípade vystupuje ako svedok. O Kočnerovi sa hovorilo ako o krstnom otcovi Aleninej dcéry, hoci to podnikateľ neskôr poprel. Krátko pred Kuciakovou vraždou sa analytikovi Žitnému podarilo odfotografovať Kočnera a Alenu Zs. na stretnutí v bratislavských Rusovciach, prítomná bola aj jej dcéra.

Vo funkcii bol viac ako štyri roky

Generálny prokurátor vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Vaneka 8. augusta 2013. Vanek dovtedy pôsobil na Krajskej prokuratúre v Bratislave vo funkcii námestníka. Predtým pracoval na okresných prokuratúrach v Senici a Malackách.

V roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. V rokoch 1999–2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001–2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom. Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od roku 2005 až do roku 2013 pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave.

zväčšiť Zľava Peter Šufliarsky, Jaromír Čižnár a René... Foto: TASR, Marko Erd
šufliarsky, čižnár, vanek Zľava Peter Šufliarsky, Jaromír Čižnár a René Vanek na tlačovej konferencii.

Vanek v roku 2015 upozornil na prípad zamestnankyne GP SR, ktorá sa pokúsila kúpiť si za úplatok miesto právneho čakateľa, ktoré by jej otvorilo dvere ku kariére prokurátorky. Spolu s ďalšími dvoma osobami ju v apríli 2015 obvinili z nepriamej korupcie.

O prípade vtedy informoval generálny prokurátor Čižnár, spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Čižnár vysvetlil, že prípad sa rozhodol medializovať, aj keď nevrhá dobré svetlo na jeho inštitúciu. Prokuratúra však podľa neho nemá záujem veci „ututlávať“.

Druhým dôvodom je fakt, že chcel odradiť všetkých ostatných, ktorí by mali v úmysle pokúsiť sa o niečo podobné. O nepriamu korupciu išlo v tomto prípade preto, že sprostredkovateľ úplatku oslovil brata vtedajšieho námestníka generálneho prokurátora Vaneka. Ten mal u svojho brata celú záležitosť vybaviť. Vanek však vec oznámil Čižnárovi, ten rozhodol o jej odovzdaní polícii. Tretia obvinená osoba mala úplatok poskytnúť. Obvinili ju z pomoci k prečinu nepriamej korupcie. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar vysvetlil, že osoby boli zadržané a 10. apríla 2015 ich obvinili. Polícia zmonitorovala odovzdanie časti úplatku vo výške 3500 eur.

Matovič vyzýva Pellegriniho, aby zbavil Glváča funkcií

Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer) nemá čo hľadať vo svojej funkcii. Tvrdí to líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby vyvinul maximálnu snahu dostať Glváča zo všetkých funkcií, ktoré zastáva. Matovič tak reagoval na informácie, že Glváč bol cez sociálnu sieť v kontakte s Alenou Zs.

„Pán premiér, dajte ho do karantény. Glváč bol v tom čase predsedom poslaneckého klubu, dnes je podpredsedom klubu a podpredsedom NR SR, člen ľudskoprávneho výboru, člen výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, člen úzkeho vedenia Smeru a krajský šéf strany,“ menoval Matovič s tým, že ak to premiér neurobí, je len bábkou v rukách predsedu Smeru Roberta Fica. Šéf Obyčajných tiež apeluje na predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), aby si dal podmienku, že od najbližšej schôdze pléna Glváč nebude podpredsedom parlamentu.

Glváč: Toto je Matovičov hnoj

Líder OĽaNO vôbec nevie, o čom hovorí, odkázal mu Glváč. Matoviča zároveň nazval daňovým kriminálnikom a usvedčeným klamárom.

„Toto je hnoj Igora Matoviča. Podávam trestné oznámenie a toto si tento vagabund na povale u svojej babky už neukryje. Páni Matovič a Daniel Lipšic verejnosť neoklamú. Vystúpenie Igora Matoviča dokázalo, že tu funguje organizovaná skupina s jediným cieľom, prekryť randenie Daniela Lipšica s podozrivou A. Zs. Je nechutné, že po tom všetkom sa účelovo ponúkol Kuciakovcom, aby mal prístup k spisu ako ich advokát. Vyzývam Igora Matoviča, aby okamžite vysvetlil túto nehoráznosť,“ odkázal Glváč.

Martin Glváč Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR politika politické strany Smer-SD TK Bratislava BAX Martin Glváč

Na základe výzvy generálneho prokurátora sa podľa svojich slov Glváč nebude ďalej verejne vyjadrovať vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, „ktoré má evidentne niekto záujem manipulovať a mariť“. „Na rozdiel od pána Lipšica som ja na podozrivé kontakty upozorňoval príslušné orgány, postupoval som podľa ich pokynov a vždy za prítomnosti tretích osôb. Ako právnik viem, kedy budem môcť povedať viac, a garantujem, že matovičovci potom sklapnú,“ uviedol.

Podľa Glváča je zaujímavé, že „tento daňový podvodník a klamár sa neobracia so svojou výzvou na Daniela Lipšica ani na Juraja Drobu, Richarda Sulíka, ktorý raňajkoval u Mariana Kočnera, či ďalších“.

zväčšiť Alena Zs. (uprostred) počas príchodu na... Foto: SITA, Jozef Habočík
SÚDY: Kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Alena Zs. (uprostred) počas príchodu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Komunikovala s Drobom či Kollárom

„Ide o povesť štátu, dôveryhodnosť a bezpečnosť. Tento človek si verejne robil posmech z ľudí, ktorí chodili na námestia. Vedel, že žena, s ktorou si užíval na Facebooku, je objednávateľka vraždy, napriek tomu odporne a cynicky komunikoval na verejnosti. Je to človek, ktorý trpí absenciou svedomia. Nemá čo byť podpredsedom NR SR,“ dodal Matovič.

Alena Zs. si mala s Glaváčom posielať okrem správ aj fotografie a o komunikácii s ním mala prehovoriť aj pred vyšetrovateľom. Glváč však túto komunikáciu popiera. Obvinená mala údajne v minulosti komunikovať aj s poslancom parlamentu a šéfom Sme rodina Borisom Kollárom, predsedom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Jurajom Drobom či predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS).

Danko sa nevyjadril jednoznačne

Danko na otázky Pravdy, či s Alenou Zs. niekedy komunikoval, alebo či sa ho pokúšala kontaktovať, jednoznačne neodpovedal. „Pán predseda Národnej rady Andrej Danko sa s dotyčnou osobou nikdy nestretol a ani nevidel,“ reagoval Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Vlani sa takisto objavila komunikácia Aleny Zs. aj s právnikom a bývalým ministrom vnútra a ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom. Ten to však označil za podvrh a diskreditačnú kampaň.

VIDEO: Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok ešte začiatkom novembra minulého roka v TV Pravda upozornil, že usvedčiť objednávateľa vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice bude náročnejšie. Osoby podozrivé z vraždy boli už v čase vzniku tohto videa vo väzbe, podobne ako je tomu dnes. Vačok sa vo videu vyjadruje aj k únikom informácií z vyšetrovaci­eho spisu.

Video

© Autorské práva vyhradené

570 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Generálna prokuratúra #vražda novinára Jána Kuciaka