VIDEO: Kalamita na severe, sneh musia z Oravskej Lesnej vyvážať

Oravská Lesná sa v týchto dňoch ocitla v úplne inom svete ako zvyšok Slovenska. Sneh tam zasypal domy, autá aj obchody. Ľudí žijúcich ďalej od hlavného ťahu „vyslobodzovali“ spod bielej periny vojaci. Robili im chodníčky, aby sa k nim mohli dostať zdravotníci, poštárka či rozvoz jedla. Hasiči boli nápomocní všade, kde bolo potrebné. Zasahovali aj vo firme, na ktorej sa zrútila strecha. Je obrovským šťastím, že nikomu sa nič nestalo.

16.01.2019 09:50 , aktualizované: 16:45
debata (38)
Video

Strechy vykúkajúce spod nánosov snehu, ľudia brodiaci sa úzkymi chodníčkami a niekoľko metrov vysoké mantinely, ktoré ich lemujú, pôsobia priam romanticky. Avšak miestni v Oravskej Lesnej toho už majú dosť. S odpratávaním snehu sa nezastavili celé dni. Pred jedným zo zasypaných domov „lopatoval“ Milan Miterko.

„Toľko snehu si už dávno nepamätám. Napadol naraz v obrovskom množstve behom dvoch týždňov. Kedysi ho tiež bývalo veľa, ale sypal sa pomaličky, nie takto zrazu. Už ho ani nemám kde dávať,“ posťažoval sa. „Najviac sa bojím, aby strechy nepolámalo. Aj komín mám úplne zavalený, dúfam, že nespadne,“ dodal.

O kúsok ďalej zhadzovali ľudia sneh z niekoľkých budov. „Je to des. Nechcem si ani predstaviť, že by to na niekoho spadlo,“ podotkol ustarostene Michal. Mnohých napriek ťažkej situácii neopúšťala dobrá nálada. „Keď som bol dieťa, každú zimu sme to tu mali takéto. Snehu vyše pása, veď je to normálne,“ usmieval sa Juraj.

Problémy museli v Oravskej Lesnej riešiť vo firme Avex electronics, ktorá vyrába elektrotechnické komponenty a má 140 zamestnancov. V utorok pred siedmou večer sa tam pod ťarchou snehu zrútila časť strechy. V práci bolo asi 30 ľudí. Obrovský hluk a praskanie ich vystrašili, po zvalení strechy zostali ako obarení. „Bola tu tlaková vlna, všetkých to zaskočilo. Našťastie nikto sa práve nenachádzal v časti, kde to spadlo. Boli mimo ohrozenia, takže vyviazli bez akejkoľvek ujmy,“ dozvedeli sme sa od jedného zo zamestnancov. „Hneď sa volali záchranné zložky, polícia, hasiči. Samozrejme, prevádzka sa okamžite zastavila a zisťoval sa stav, či náhodou nešiel niekto tým smerom. Kontrolovalo sa, či sú všetci zamestnanci v poriadku,“ vysvetlil s tým, že momentálne odtiaľ odpratávajú sneh a zvažujú, ako otvorený priestor zabezpečiť.

Zrútená strecha na budove firmy, ktorá vyrába... Foto: Eva Štenclová, Pravda
sneh, kalamita Zrútená strecha na budove firmy, ktorá vyrába elektrotechnické komponenty.

Jozef Rošťák, zástupca starostu Oravskej Lesnej, informoval, že všetci v obci sú stále v pohotovosti. „Máme tu rôznu techniku, pomáhajú nám viaceré zložky záchranného hasičského zboru,“ hovorí. „Včera tu bol minister obrany, ktorý nám sem poslal 40 vojakov. Riešia najmä kritické situácie na strechách preťažených snehom. Pomáhajú osamelým starším ľuďom, ale aj všetkým, ktorí to potrebujú. Ľudia sú už vyčerpaní, každý robí, čo môže,“ pripomenul.

Milan Miterko odhadzuje kopy snehu spred svojho... Foto: Eva Štenclová, Pravda
sneh, kalamita Milan Miterko odhadzuje kopy snehu spred svojho domu už niekoľko dní.

Z dôvodu kalamity vyhlásil v stredu riaditeľ miestnej základnej školy dvojdňové voľno. „Žiaci tiež môžu v domácnostiach pomôcť s odpratávaním snehu, každá ruka je dobrá,“ myslí si Rošťák. Najkritickejšie sú v obci podľa neho bočné uličky, ktoré sa s pribúdajúcim snehom stále viac zužujú. „Už ho ani nie je kam dávať. Riešime to bagrami a frézou, hasiči, ktorí prišli z celého Slovenska, nám sneh pomáhajú vyvážať. Jeho množstvo dosiahlo už takú hranicu, že na strechách sa stáva nebezpečným. Doplatila na to miestna firma. Dnes sa niečo podobné stalo ďalšej, ktorá stojí o kúsok ďalej,“ povedal. Ide o stolársku firmu, pričom aj v tomto prípade počas nehody nikto v budove nebol. „Nahlásené však máme aj škody na domoch, spadli nejaké komíny. Je toho veľa,“ podotkol. Odhaduje, že kritická situácia v obci potrvá ešte dva dni. „Potom dúfame, že sa to konečne upokojí,“ uzavrel zástupca starostu.

Vojaci odhadzovali sneh na viacerých strechách. „Pomáhame najmä starším ľuďom. Tým, čo bývajú ďalej od cesty, sme vytvárali chodníčky, lebo niektorým denne vozia obedy, alebo potrebujú injekcie,“ objasnili dvaja muži v uniformách. „Priority sme riešili podľa zoznamu krízového štábu. Postarali sme sa o budovu školy, kultúrny dom a ďalšie obecné stavby. Potom nasledujú firmy, obchody a ďalšie prevádzky,“ dodali.

Mimoriadna situácia v Žilinskom kraji naďalej platí vo všetkých obciach okresov Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v jedenástich obciach, v okrese Žilina v piatich, v okrese Dolný Kubín v siedmich, v okresoch Tvrdošín a Ružomberok v štyroch, v okresoch Martin a Bytča v dvoch obciach.

Transportér z Malaciek

Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslava Kapusniaka od utorka (15. 1.) rána k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja. Počas dňa zasahovalo 60 hasičov v okresoch Čadca, Žilina a Námestovo. Na Oravu v utorok v noci dorazil aj špeciálny plávajúci transportér z Malaciek, ktorý slúži najmä v neprístupných lokalitách a osadách na evakuáciu osôb a majetku.

Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je od... Foto: TASR, Miroslava Mlynárová
SR sneh kalamita hasiči Orava ZAX Ťažká vyslobodzovacia hasičská technika je od utorka rána k dispozícii v 11 lokalitách Žilinského kraja.

Vojaci zo Žiliny a Martina pomáhali od utorka na hornej Orave pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity. Na miesto prišiel aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách v prípade, že si to situácia vyžiada.

Ždiar hlási mimoriadnu situáciu

V obci Ždiar, okres Poprad, v stredu ráno starosta Pavol Bekeš opäť vyhlásil mimoriadnu situáciu. Dôvodom sú tentoraz znova sneženie i silný vietor, ktoré komplikujú život tamojších obyvateľov, v noci a ráno tam odhadom napadlo ďalšieho pol metra snehu.

V tejto podtatranskej obci je to pritom už druhýkrát túto zimu, čo museli pre kalamitu vyhlásiť mimoriadny stav.

„Ja osobne si nepamätám, že by sme mali až dvakrát takúto situáciu za jednu zimu. S kalamitou bojujeme prakticky od nového roka. Tentoraz sme mali po nočnom snežení a silnom vetre odrezané od sveta dve mestské časti Antošovský vrch a Blaščatskú dolinu a tiež jeden, asi kilometrový úsek cesty zo strediska Strednica smerom do obce bol kvôli snehu neprejazdný,“ uviedol pre TASR Bekeš s tým, že tieto obecné časti sa počas dňa podarilo ako tak sprejazdniť, cestu zo Strednice zatiaľ nechávajú tak a počkajú, kým sa počasie nezlepší.

Problémy boli aj na obecnej ceste, ktorá sa v dôsledku veľkého množstva snehu zúžila do jedného jazdného pruhu a bolo veľmi komplikované cez ňu vôbec prejsť. Silný vietor a husté sneženie zasypalo v noci aj miestnu školu a škôlku, prístup k nim sa však podarilo zabezpečiť. „V školských zariadeniach je však len niekoľko detí, pretože sa zrejme niektorým rodičom nepodarilo vyhrabať sa spod nánosov snehu a ostali radšej doma. Museli sme nasadiť všetku dostupnú techniku a povolať na pomoc aj ďalšie mechanizmy, aby sme umožnili okrem iného aj prístup sanitky pre ľudí, ktorí musia ísť na dialýzu,“ dodal Bekeš.

Výpadky elektriny

Na strednom Slovensku pre nepriaznivé počasie znova vypadávajú dodávky elektriny. „Vplyvom nepriaznivého počasia, najmä hustého sneženia, v noci z utorka na stredu na severe stredného Slovenska sme zaznamenali ďalšie poruchy na elektrických vedeniach,“ informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Bez prúdu je podľa neho približne 800 odberných miest. Mimo prevádzky je 40 trafostaníc.

Stredoslovenskí energetici riešia poruchy na úrovni vysokého napätia v obciach Kolárovice (okres Bytča), Dlhá nad Kysucou, Nová Bystrica – časť Vychylovka (všetky okres Čadca) a v žilinskej mestskej časti Vranie. V okrese Martin evidujú energetici problém v Turanoch. Na Liptove sú niektorí odberatelia bez elektriny v obciach Ľubochňa (okres Ružomberok) a Kráľova Lehota – časť Svarín (okres Liptovský Mikuláš). „V Prievidzskom okrese nejde elektrina niektorým odberateľom v Handlovej, konkrétne v mestskej časti Nová Lehota,“ dodal Gejdoš.

Väčšinu porúch spôsobil ťažký mokrý sneh a vietor. „Vo viacerých lokalitách popadali na elektrické vedenie stromy a pretrhali vodiče. Niektoré poruchy sa už elektrikárom podarilo presne lokalizovať, ale časť z nich musia ešte vyhľadať v teréne. Tak ako v predchádzajúcich dňoch im prácu komplikuje ťažko prístupný a rozmočený terén, prípadne vysoká vrstva snehu,“ zdôraznil Gejdoš.

Situácia na cestách sa zlepšuje

Po čiastočnom oteplení a znížení intenzity vetra sa situácia na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne o čosi zlepšila. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla uviedol, že naďalej však platí prvý situačný stupeň, pretože viaceré úseky sú ťažko zjazdné najmä pre zúženému profil.

V utorok (15. 1.) vo večerných hodinách v podstate až do polnoci prevládalo veľmi nepriaznivé počasie, husto snežilo a fúkal aj silný nárazový vietor s rýchlosťou 80 až 100 kilometrov za hodinu. V dôsledku toho bola viditeľnosť na niektorých úsekoch takmer nulová a cesty boli zjazdné len veľmi ťažko. Po polnoci sa situácia upokojila, teplota v nižších polohách stúpla nad nulu, takže začalo pršať a sneh na vozovke sa topil.

Vo vyšších polohách naďalej sneží, ale vietor už nie je taký silný, takže nedochádza až k takému zafúkavaniu ciest, ako to bolo v utorok, priblížil aktuálnu situáciu Barilla s tým, že vývoj počasia cestárom pomohol. Dodal, že do terénu vyrazili večer a v noci všetky rezervy vozového parku, celkovo bolo vo výkone 24 sypačov, do nočnej zmeny šli aj štyria traktoristi a tri frézy.

Všetky úseky sa podarilo udržať zjazdné, okrem trasy medzi Štrbou a Šuňavou tzv. chotár, ktorý sprejazdnia, až keď úplne ustane vietor. Väčšina ciest v regióne je momentálne mokrá, vo vyšších polohách môže byť na vozovke kašovitá alebo nafúkaná vrstva snehu. Zatiaľ situačný stupeň neodvolávame, keďže zlé poveternostné podmienky by mali pretrvávať až do obeda. Keď sa počasie ustáli, odvoláme ho. Všetky sypače ostávajú v teréne, budeme jednak udržiavať zjazdnosť tých úsekov, kde ešte sneží a fúka, najmä vo Vysokých Tatrách, na horských prechodoch Branisko, Vernár a Podspády a zároveň budeme rozširovať jazdné pruhy, aby boli štandardne prejazdné, uzavrel Barilla.

Výstraha pred lavínami stále platí

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje všetkých návštevníkov horských oblastí, aby vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé poveternostné podmienky, zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom teréne. „Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt silného vetra, s priemernou rýchlosťou viac ako 70 kilometrov za hodinu, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť aj okolo 100 kilometrov za hodinu,“ uvádza HZS na svojej internetovej stránke.

Vo Vysokých a Západných Tatrách, Malej Fatre je v stredu veľké lavínové nebezpečenstvo, to znamená štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň. „Očakáva sa aj výskyt stredne veľkých až veľkých spontánnych lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy,“ upozorňuje HZS. V nižších polohách do 1200 metrov nad morom sa na trávnatom podklade pri oteplení počas dňa môžu zosúvať samovoľné lavíny z mokrého snehu. Horskí záchranári zároveň varujú, že vplyvom veľkého množstva napadnutého snehu, pretrvávajúceho sneženia a silného vetra dochádza k lámaniu a padaniu stromov na turistické trasy. Pohyb vo vysokohorskom teréne teda HZS dôrazne neodporúča.

VIDEO: Počasie sužuje takmer celé Slovensko. Pozrite si video TV Pravda, na ktorom je situácia z utorka.

Video

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #snehová kalamita