VIDEO: Bol som prekážkou, hovorí Šufliarsky o motíve objednávky jeho popravy

Prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky sa domnieva, že podnikateľ Marian Kočner sa mohol podieľať na príprave jeho vraždy a žiada ho preto vypočuť. Šufliarsky si myslí, že záujem o jeho likvidáciu mohol mať Kočner preto, že ho pomohol dostať do väzenia. Šufliarsky Kočnera nepriamo spojil so štvoricou obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zároveň priznal, že s ním predtým komunikoval.

16.01.2019 14:27 , aktualizované: 18:48
debata (214)

VIDEO: Prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky nevylučuje, že jeho vraždu si objednal Marian Kočner. Viac si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

Krátko po tom, ako koncom vlaňajšieho septembra polícia zadržala štyroch podozrivých z dvojnásobnej úkladnej vraždy, sa objavili informácie, že táto skupina mala pripravovať aj likvidáciu Šufliarskeho. Polícia zaistila kamerové záznamy z okolia námestníkovho domu neďaleko Bratislavy a spolu s rodinou dostal policajnú ochranu.

Pôvodne Šufliarsky žiadal novinárov o zdržanlivosť pri informovaní o tomto prípade, v stredu sám vystúpil na špeciálnej tlačovej besede. Počas nej uviedol, že záujem o jeho vraždu mohol mať práve Kočner. „Oboznámil som sa so stavom dokazovania a zistil som zarážajúce informácie, na základe ktorých som v utorok podal písomný návrh vyšetrovateľovi na vykonanie výsluchov viacerých osôb,“ povedal.

Peter Šufliarsky Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
šufliarsky Peter Šufliarsky

Šufliarsky tvrdí, že s Kočnerom ho nič nespája

Od výsluchov si sľubuje objasnenie plánovaného spôsobu a motívu jeho usmrtenia, a koľko ľudí sa na tom malo podieľať. „V tejto súvislosti som dal vypočuť aj osobu Mariana K.,“ spresnil námestník, ktorý zdôraznil, že s Kočnerom ho nespájajú žiadne väzby. „S touto osobou som nemal nikdy blízky, rodinný, priateľský vzťah, nepriateľský majetkový a finančný vzťah. Nikdy som nekonal v prospech tejto osoby v žiadnej veci,“ podčiarkol a dokumentoval kauzy, v ktorých, naopak, ako prokurátor konal v Kočnerov neprospech. Ako príklad uviedol trestné konania ako Technopol Services či trestné oznámenia niektorých novinárov, ktorým sa mal Kočner vyhrážať.

Šufliarsky Kočnera pozná od roku 2008, keď sa stretli na oslave narodenín vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý mal, naopak, s trestne stíhaným podnikateľom blízky vzťah. V Tnkovej kancelárii sa s Kočnerom stretol ešte asi dvakrát. Prečo ho jeho vtedajší nadriadený do svojej kancelárie zavolal, Šufliarsky spresniť nevedel. Trnka stále pracuje na Generálnej prokuratúre na organizačno-kontrolnom oddelení.

Prvý námestník mal s Kočnerom v rozmedzí rokov 2016 a 2017 súkromnú komunikáciu, v ktorej ho mal podnikateľ žiadať o stretnutie, čo Šufliarsky odmietol. O týchto správach informoval svojho nadriadeného, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, až tento utorok.

Doplnil, že bude žiadať, aby boli dôkazy o ich vzájomnej komunikácii zaradené aj do trestného konania, v ktorom vystupuje ako poškodený, pretože to má vplyv na jeho objasnenie. „Táto osoba nie je z okruhu podozrivých vylúčená. Za tým, že sedí, som ja, ale nemôžem povedať prečo. Neviem, či to nebola práve posledná kvapka, ktorá mala viesť k rozhodnutiu dať ma dole,“ zdôraznil Šufliarsky.

Generálnu prokuratúru posledné dni poznamenala aféra, v ktorej sa ocitol dnes už bývalý námestník pre netrestný úsek René Vanek. Po tom, čo vyšlo najavo, že si cez sociálnu sieť písal s Alenou Zs., ktorá je obvinená z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice, Vanek prišiel o funkciu. Čo s ním bude ďalej v rámci prokuratúry, by sa malo rozhodnúť v najbližších dňoch.

Šufliarsky kontakt s Alenou Zs. poprel

Šufliarsky, ktorý bol od Vaneka ešte o stupienok vyššie, kontakt s Alenou Zs. poprel. „Určite nie. Nie som na sociálnych sieťach. Ani neviem, ako vyzerá. Nemal som dôvod ani príležitosť sa s ňou stretnúť,“ podčiarkol.

O neštandardnom vzťahu medzi Kočnerom a niekdajším generálnym prokurátorom Trnkom má vypovedať nahrávka ich rozhovoru, ktorú mala polícia získať pri prehliadkach Kočnerových nehnuteľností. Tú Generálna prokuratúra posunula na špeciálnu prokuratúru. „Vedenie Generálnej prokuratúry spoločne s príslušnými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vykonávajú dozor v trestnej veci poškodených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyhodnotia a zanalyzujú zistené informácie na pracovnom stretnutí, na ktorom sa dohodne ďalší postup vo veci,“ uzavrela hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

© Autorské práva vyhradené

214 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Marian Kočner #Dobroslav Trnka #Peter Šufliarsky #Alena Zs.