Na Orave pomáhal s kalamitou vrtuľník, SHMÚ varuje pred orkánom a poľadovicou

Nánosy ťažkého snehu na stromoch v oravskej Novoti priletel zhodiť vrtuľník Letky Ministerstva vnútra (MV) SR. Na hraničnom priechode s poľskou obcou Ujsoly hrozilo, že sa stromy pod ťarchou snehu polámu a popadajú na cestu. Na hornú Oravu vo štvrtok pricestovali aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

17.01.2019 10:38 , aktualizované: 15:53
debata (17)

„Je to prvýkrát v histórii ministerstva vnútra, kedy sme pri snehovej kalamite nasadili vrtuľník. Odozva a výsledok je skutočne pozitívny. Vieme ho nasadiť aj do budúcnosti pri akýchkoľvek kalamitách,“ uviedla Saková. Počas zásahu bola cesta k hraničnému priechodu uzatvorená.

Vrtuľník s modulom leteckého hasenia využil pri zhadzovaní snehu zo stromov tlak vzduchu. Inšpiráciu prevzali hasiči od kolegov zo západnej Európy. „V súvislosti s použitím vrtuľníka nás zaujímajú hlavne cesty ohrozené tým, že sú pri nich stromy. Každú chvíľu tu nejaký strom spadne, pretože je poškodený ťažkým snehom. Potrebujeme spojazdniť práve tieto cesty. Ak bude niekde požiadavka, aby sme udržali prejazdnú niektorú z ciest, využijeme ho opäť,“ povedal Nejedlý.

Na Orave a v Tatrách dosiaľ zasahovalo 750 hasičov

Na Orave a v Tatrách zasahovalo pre kalamitu do štvrtka do 600 profesionálnych hasičov a ďalších 150 dobrovoľných hasičov. Uviedol to vo štvrtok v Bratislave prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

V stredu (16. 1.) zasahovalo na Orave okolo 200 hasičov, viac ako 60 z nich bolo profesionálnych. „Včera sme ukončili dovážanie ďalšej záchrannej techniky, chýbala nám najmä živá sila,“ povedal Nejedlý.

Podľa prezidenta HaZZ štvrtok bude kritický, pretože by malo dôjsť k odmäku. „Predpokladáme, že by sa mohli začať prepadávať strechy. Začali sme už odhadzovať sneh zo striech, napríklad zo škôl, poľnohospodárskych družstiev, skanzenov, kostolov, kaplniek, niektorých domov,“ priblížil Nejedlý. Zároveň poznamenal, že najmä na Orave sa využíva najmodernejšia technika.

SHMÚ varuje pred orkánom v Tatrách

Na hrebeňoch Tatier môže byť vo štvrtok poobede veterno. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad.

Najsilnejší vietor meteorológovia očakávajú v okrese Brezno. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 135 – 160 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ pripomenuli.

Vodiči na väčšine územia Slovenska by si mali od štvrtka večer do piatka ráno dávať pozor na poľadovicu. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej stránke. Výstraha platí do piatka 9.00 h pre všetky kraje okrem Trnavského a Bratislavského.

TV Pravda: Oravská Lesná je zo snehu už unavená
Video

Mimoriadna situácia v Ždiari do piatka

Mimoriadna situácia v obci Ždiar v okrese Poprad potrvá minimálne do piatkového popoludnia. Potvrdil starosta Pavol Bekeš s tým, že situácia s počasím sa po stredajšomsilnom vetre a snežení upokojila a v najbližších dňoch budú pokračovať v rozširovaní obecných ciest.

„Sneženie sa v stredu popoludním zmenilo na dážď, čo nám tiež skomplikovalo situáciu, lebo sneh, ktorý bolo treba odpratať, bol veľmi ťažký. Prostredníctvom obecného rozhlasu som dal výzvu, aby sa zapojili do odstraňovania kalamity, takže poskytli desiatky fréz a desiatky traktorov s nakladačmi a radlicami. Spolu s našou technikou sa nám podarilo do rána na zhruba troch štvrtinách územia obce rozšíriť cesty, vyčistiť od snehu parkoviská, obecné budovy, kostol,“ priblížil starosta.

Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
+15Vrtuľník z ministerstva vnútra zhadzuje sneh zo...

Počas štvrtka budú v prácach pokračovať v spodnej časti obce a v odľahlejších častiach Antoškovský vrch a Braščatská dolina, kde chcú najmä spriechodniť prístupové cesty. V piatok budú pokračovať so spojnicou, ktorá vedie z lyžiarskeho strediska Strednica do obce. „Tam máme asi 350-metrový úsek úplne zafúkaný, počítam, že tam budú troj- až štvormetrové mantinely. Za pomoci techniky z lyžiarskeho strediska a našej techniky by sme to chceli otvoriť,“ doplnil Bekeš s tým, že ak všetko pôjde podľa plánu, tak mimoriadnu situáciu odvolajú v piatok o 16. hodine.

Kalamita zomkla obyvateľov

Kalamita podľa neho zrejme nenarobila veľké škody, keďže sneh zo šikmých striech väčšinou spadol. Na obecnej bytovke, na škole a zdravotnom stredisku sú však strechy rovné, takže tam využili služby profesionálov. „Tí zhodili zo striech odhadom asi 80 centimetrov vrstvy snehu, aby nám ich neprelomilo. Zatiaľ nejaké škody hlásené neboli,“ upozornil Bekeš.

Podľa neho táto situácia opäť zomkla všetkých obyvateľov Ždiaru a pomáha, kto môže. „Aj pri tej povodni sa ukázala súdržnosť, ľudia si pomáhali medzi sebou a je to tak aj teraz. U nás takmer tretinu domov majú podnikatelia, takže každý má nejakú frézu alebo traktor, a aj vďaka tomu to vyzerá u nás veľmi slušne a ani nepoznať, čo sa dialo v obci v stredu,“ konštatoval Bekeš a dodal, že techniky je v obci dosť, takže situáciu zvládajú podľa možností.

V Ždiari už ide pritom o druhú mimoriadnu situáciu počas tejto zimy, prvá bola zažiatkom nového roka a trvala štyri dni.

Situácia na Spiši sa zlepšila

Situácia na cestách v okresoch Levoča, Poprad a Kežmarok, kde dva dni platil prvý situačný stupeň, sa už upokojila. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla TASR potvrdil, že väčšina ciest je mokrá, vo vyšších polohách prepluhovaná a posypaná.

„Ostáva nám sprejazdniť cestu medzi Šuňavou a Štrbou, tzv. chotár, ktorú nám zafúkalo. Tam nastúpi fréza počas štvrtka a verím, že to sprejazdníme čo najskôr,“ dodal s tým, že vo štvrtok ráno mimoriadnu situáciu na cestách v regióne odvolal.

V Tatrách trvá veľké lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Previaty sneh, ktorý sa uložil na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, vytvoril doskový sneh, snehové vankúše a preveje.

Doskové lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. Môžu sa vyskytnúť aj stredne veľké až veľké spontánne lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy. V oblasti Tatier bude počas dňa teplejšie ako v iných pohoriach, v 1 500 m až +3°C, preto sa očakávajú na strmých svahoch aj samovoľné lavíny z mokrého snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne Tatier Horská záchranná služba neodporúča. Počas dňa pri oteplení lavínové nebezpečenstvo mierne stúpa. V piatok sa má ochladiť – lavínové nebezpečenstvo kle­sá.

TV Pravda: Počasie sužuje takmer celé Slovensko
Video
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Orava #sneh #spiš #snehová kalamita #kalamita #Ždiar