VIDEO: Falošný poplach na stavbe R7 vyšetruje polícia

Všetky záchranné zložky boli na nohách. Zmobilizoval ich údajný únik nebezpečných látok do ovzdušia. K udalosti malo dôjsť medzi obcami Blatná na Ostrove a Lehnice v okrese Dunajská Streda na stavbe rýchlostnej cesty R7. Robotníci pracujúci na stavbe sa sťažovali na bolesti hlavy a krvácanie z nosa.

18.01.2019 11:44 , aktualizované: 17:04
Lehnice Blatná popplach na R7 Foto: ,
Po štvrtkovom poplachu na stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi obcami Blatná na Ostrove a Lehnice sa v piatok v tomto úseku opäť pracovalo.
debata (17)

Nakoniec sa však ukázalo, že poplach bol zbytočný a polícia udalosť preveruje. „Polícia po ukončení zásahu a aj na základe výsledkov meraní pracovníkov Kontrolného chemického laboratória v Nitre preveruje udalosť ako podozrenie z prečinu šírenia poplašnej správy. Prioritou je teraz preveriť všetky informácie, ktoré nahlásila osoba na tiesňovú linku v kontexte s možným protiprávnym konaním," povedala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Video

Na číslo 112 krátko pred treťou hodinou zavolala neznáma osoba. Podľa našich informácií znelo hlásenie tak, že na mieste, teda na stavbe, sa nedajú naštartovať autá, nefunguje žiadna mechanika a ľudia krvácajú z nosa aj z konečníka. Na miesto okamžite vyštartovali hasiči, záchranári aj polícia. Prístup na stavbu z oboch strán, z Lehníc aj z Blatnej uzavreli. „Najbližšia oblasť v okolí mimoriadnej udalosti z dôvodu ochrany života a zdravia občanov a vodičov prechádzajúcich týmto priestorom bola v príslušnom perimetri uzatvorená až do doby, keď bolo potvrdené kontrolným chemickým laboratóriom že oblasť je bezpečná," vysvetlil plukovník Miloslav Ivica, riaditeľ odboru civilnej ochrany a krízového plánovania.

Miestni nechápali, ako by sa nebezpečné látky na mieste nabrali

„Zrazu začali po dedine lietať sanitky, hasiči, policajti aj vrtuľník. Zľakli sme sa, čo sa deje. Všetci sa ponáhľali na stavbu," opísal obyvateľ Blatnej na Ostrove Vojtech Cighárth, ktorý býva priamo pri mieste, kde sa končí cesta a začína stavenisko. Ten vraví, že sa okamžite začali šíriť reči o pohrome, ktorá sa udiala na stavbe. Hovorilo sa o neznámej nákaze či úniku nebezpečnej chemikálie. Ľudia nechápali, kde by sa nebezpečné látky či radiácia na poli nabrali. „Tam predtým nebola žiadna skládka, ani čierna, nič len úrodné polia, zem,“ dodal Cighárth.

Špekulovalo sa, že na stavenisku unikla radiácia. Na miesto dorazilo Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Nitre. „Z indícií, ktoré sme dostali, sme predpokladali najhorší variant. Vzhľadom na krvácanie, symptómy a podobne, sme predpokladali prítomnosť vysokoaktívneho žiariča, ktorý by sa hypoteticky mohol dostať do nejakého stavebného materiálu,“ uviedol vedúci laboratória Miloš Kosík. „Dostali sme dokonca aj informáciu, že niektorí tam cestujú a stratili spojenie alebo havarovali," doplnil Kosík.

Nepreukázala sa prítomnosť žiadnych nebezpečných látok

Merania nakoniec nepreukázali prítomnosť nebezpečných látok. „Potvrdilo sa, že tam nie je žiadna chemická látka, nič tam neuniklo, nie je tam žiadne žiarenie, a tým sme mohli uzavrieť celý prípad," objasnil Alexander Nejedlý, prezident Hasičského a záchranného zboru.

Nepotvrdili sa ani avizované zdravotné problémy robotníkov. „Informáciu o údajnom úniku nebezpečnej látky sme prijali od hasičov s tým, že tri osoby udávajú zdravotné ťažkosti, krvácajú z nosa. Na miesto sme vyslali dve posádky zdravotnej služby. Udávané zdravotné ťažkosti sa nepotvrdili a nebol potrebný prevoz do nemocnice," povedala Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, s tým, že vzhľadom na citlivosť prípadu nebudú poskytovať viac informácií.

Na stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Blatné na Ostrove, lehnice, R7 Na stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami sa po planom poplachu v piatok 18. 1. už normálne pracovalo ako v každý iný bežný deň.

Robotníci na stavbe pracovali

Robotníci, ktorých sme v piatok na stavbe zastihli, pracovali. Vraveli, že na výstavbe rýchlostnej cesty R7 robia hlavne Španieli, Poliaci a Slováci. „Keď sa začala šíriť tá správa, celé to tu uzavreli. Nás tu držali od štvrtej poobede do desiatej večer. Dokopy štyridsať mužov nás bolo. Nechceli nás pustiť domov bez toho, aby sme sa nevyzliekli a neprešli dekontamináciou,“ opísali. „To, koľko chlapov malo naozaj problémy, neviem, my sme nemali žiadne. Viem, že sa sťažovali niektorí ešte v stredu. Potom jeden vracal a druhý krvácal z konečníka, tak to celé vzniklo," povedal jeden z mužov.

„Správu o tom, že sa niečo deje na stavbe, sme mali, ale nevedeli sme čo, tak sme čakali na oficiálne informácie. Nepovedala by som, že ľudia boli od začiatku v panike, ale keď sa to začalo šíriť internetom a sociálnymi sieťami, začali nám doma vyzváňať všetky telefóny,“ poznamenala starostka Blatnej na Ostrove Terézia Földváryová.

Dohady o nebezpečnej kontaminácii vyvrátila aj firma zodpovedná za stavbu. Tá uviedla, že sa v rámci projektu nevykonávali žiadne úkony, ktoré by mohli ohroziť zdravie robotníkov. „Na mostnom objekte neďaleko Blatnej na Ostrove sa realizovali len dokončovacie práce, keďže stavebný objekt je tesne pred uvedením do prevádzky. Navyše v dopoludňajších hodinách pracovníci BOZP v danom mieste vykonali kontrolu pracoviska, ktorá nepreukázala žiadne nedostatky," tvrdí spoločnosť.

V prípade, že polícia vypátra osobu, ktorá telefonovala, hrozí jej za prečin šírenia poplašnej správy trest odňatia slobody jeden až päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #planý poplach #nebezpečná látka #D4/R7