Toľko mimoriadnych situácií sme ešte nemali, so snehom na Orave bojovala 57-ročná fréza

Mimoriadnu situáciu vyhlásenú v súvislosti so snehovou kalamitou odvolal popoludní aj Okresný úrad (OÚ) v Kysuckom Novom Meste. V Žilinskom kraji naďalej platí mimoriadna situácia na území okresu Námestovo a v ďalších obciach. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

18.01.2019 11:48 , aktualizované: 18:04
záveje Oravská Lesná vojaci hasiči pomoc Foto: ,
Snehová kalamita v obci Oravská Lesná.
debata (52)

Doplnil, že v okrese Čadca zostáva mimoriadna situácia v meste Čadca a v piatich obciach. V okrese Liptovský Mikuláš je mimoriadna situácia v deviatich obciach, v okrese Žilina v štyroch, v okresoch Dolný Kubín, Ružomberok, Martin v troch a v okrese Tvrdošín v dvoch obciach, dodal Hollý.

Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
Na Orave pre snehovú kalamitu zasahoval...
+15Vrtuľník z ministerstva vnútra zhadzuje sneh zo...

Rekordný počet mimoriadnych situácií

Od začiatku roka do 17. januára bolo vyhlásených 97 mimoriadnych situácií spojených so snehovou kalamitou. Minulý rok bola pritom napríklad vyhlásená len jedna mimoriadna situácia, v roku 2014 dokonca nebola žiadna. Za posledné obdobie bolo najviac mimoriadnych situácií vyhlásených v roku 2013 (74). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

„Je tam výrazný nárast a uvidíme, čo nám ešte prinesie zvyšok zimy,“ konštatoval v tejto súvislosti generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Marián Dritomský. V súčasnosti je podľa neho pre snehovú kalamitu vyhlásených 67 mimoriadnych situácií. V niektorých obciach je mimoriadna situácia vyhlásená už po druhý raz.

VIDEO: Už 97 mimoriadnych situácií v roku 2019, najviac za jeden celý rok ich bolo zatiaľ 74

Na severe Slovenska hasiči naďalej pomáhajú v obciach zasiahnutých snehovou kalamitou. V Novoti a Oravskej Lesnej je v piatok približne 70 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí odstraňujú veľké nánosy snehu z cestných komunikácií, parkovísk, okolia rodinných domov a striech budov.

Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že hasiči v piatok pomohli aj obyvateľke Oravskej Lesnej v časti Lehotská, ktorá je vzdialená asi štyri kilometre od hlavnej cesty. Doniesli jej potraviny a potrebné lieky. „Približne tri štvrtiny cesty sa im podarilo zdolať na štvorkolke, zvyšok pokračovali peši,“ priblížila.

Pomáhať na severe budú aj v sobotu

Do obcí zasiahnutých snehovou kalamitou vyrazí v sobotu ráno 250 dobrovoľných hasičov z celej krajiny. Prepravia ich evakuačné autobusy.

„Hasičský a záchranný zbor poskytne päť evakuačných autobusov, ktoré zajtra medzi 7.00 – 8.00 hod. vyrazia do Námestova a odtiaľ do zasiahnutých obcí,“ ozrejmila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová. Ich príchod do Námestova je naplánovaný medzi 10. a 11. h.

Na sever Slovenska pôjdu dva autobusy z Trnavy, dva z Prešova a jeden z Nitry s dobrovoľnými hasičmi z okresov Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Prešov, Sabinov, Bardejov, Pezinok, Senec, Senica, Skalica a Nové Zámky. Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí sú podľa Farkasovej v plnom nasadení pripravení pomôcť pri odstraňovaní následkov kalamity.

Boj 57-ročnej frézy s mantinelmi

Žilinský samosprávny kraj cez svoju oficiálnu stránku na sociálnej sieti informoval o rozširovaní cesty medzi Oravou a Kysucami. Na boj s takmer päťmetrovými mantinelmi kraj ale musel nasadiť 57-ročnú snežnu frézu.

„A hoci nie je najmladšia, vďaka šikovným mechanikom je stále funkčná a spoľahlivá,“ uvádza kraj s tým, že tento rok župa plánuje nákup štrnástich nových cestárskych áut, v celkovej investícií približne 3,4 mil. eur.

Na Orave a Kysuciach zasahovalo vo štvrtok približne 200 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. „Hasiči prvýkrát v histórii použili vrtuľník na odstraňovanie snehu na vrcholkoch stromov v okolí obce Novoť. Pomocou tlakovej sily sa podarilo zhodiť veľké množstvo snehu zo stromov a elektrických vedení, vďaka čomu nedošlo k ich zrúteniu. Hasiči budú naďalej poskytovať pomoc v podobe odstraňovania veľkých nánosov snehu zo striech a z okolia rodinných domov a poskytovať obyvateľom zasiahnutých obcí podporu,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity na hornej Orave pomáhajú od utorka (15. 1.) vojaci zo Žiliny a Martina. Na miesto prišiel v utorok aj minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS), aby preveril, akú ďalšiu pomoc môžu miestnym obyvateľom ozbrojené sily poskytnúť. Profesionálni vojaci sú pripravení zasiahnuť aj v ďalších obciach a mestách v prípade, že si to situácia vyžiada.

VIDEO: Lomnický štít ponúka nádherné výhľady do tatranských dolín

Život v Ždiari sa vracia do normálu

Po druhej kalamite v tomto roku sa život obyvateľov podtatranskej obce Ždiar dostáva opäť do normálu. Starosta Pavol Bekeš TASR informoval, že sa podarilo plne sprejazdniť všetky obecné cesty.

„Odpratali sme sneh aj z obecných budov, parkovísk a zastávok autobusov. Ostalo nám ešte zopár chát, kde sú cesty zaviate, ale o 16. hodine odvoláme mimoriadnu situáciu, ktorú sme vyhlásili v stredu (16. 1.),“ uviedol Bekeš. Dodal, že pri odpratávaní pomáhali všetky dostupné mechanizmy a do terénu vyrazili aj desiatky fréz a traktorov obyvateľov.

Starosta zároveň dodal, že život v obci je už v normálnom režime a situácia je omnoho lepšia ako v strede týždňa, keď takmer celú dedinu zasypal sneh. Neprejazdné boli viaceré cesty, najmä do tých menej prístupných častí obce ako Antoškovský vrch a Blaščatská dolina.

„Teraz je už situácia úplne iná a aj všetky naše lyžiarske strediská sú pripravené na príchod lyžiarov, ktorí si budú môcť užiť zjazdovky s množstvom prírodného snehu. Okrem zjazdného lyžovania je u nás upravených aj množstvo bežeckých tratí,“ uzavrel Bekeš.

Zvýšená lavínová hrozba v Tatrách

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier. V ostatných pohoriach je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň.

Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v piatok informoval, že situácia sa vplyvom priaznivých teplôt a štvrtkového (17.1.) mierneho oteplenia všeobecne zlepšila, i keď určité lavínové riziko pretrváva naďalej. „Hlavným problémom je previaty sneh z posledného sneženia, ktorý je uložený najmä na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, kde vytvoril doskový sneh, snehové vankúše a preveje,“ ozrejmil.

Dodal, že uvoľnenie doskových lavín je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie a stredné spontánne lavíny na strmých svahoch.

TV Pravda: Oravská Lesná je zo snehu už unavená
Video
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Orava #sneh #snehová kalamita #kalamita