Most-Híd súhlasí s právom na odpoveď pre politikov, ale nechce ho na komentáre

Strana Most-Híd súhlasí s tým, aby právo na odpoveď vo vzťahu k nepravdivému, neúplnému alebo pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu mohli uplatniť aj verejní činitelia. Uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že strana ale nesúhlasí s tým, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy.

18.01.2019 19:34
MOST-HÍD, snem strany, Béla Bugár Foto: ,
Na archívnej snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata (11)

Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov navrhujú opäť obnoviť poslanci Smeru-SD Miroslav Číž a Dušan Jarjabek novelizáciou tlačového zákona. O tom, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy, hovorí predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Informoval o tom jeho hovorca Tomáš Kostelník.

Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu.

Do tlačového zákona sa má dostať text, že „ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté“.

Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1660 eur do 4980 eur. Novela obsahuje aj možnosti, keď odpoveď uverejnená nemusí byť.

O opätovnom zavedení práva na odpoveď hovoril na decembrovom sneme Smeru Robert Fico. „Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať,“ uviedol.

Na tému opätovného zavedenia práva na odpoveď sa pre TV Pravda vyjadrili aj poslanec Miroslav Číž (Smer) a Karol Farkašovský (SNS).

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #právo na odpoveď