Následky snehovej kalamity mohli byť miernejšie, tvrdí Saková

Následky snehovej kalamity na severe Slovenska nemuseli byť také rozsiahle, keby sa mimoriadna situácia vyhlásila skôr. Podpísať sa pod to mohla podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer) aj neznalosť zákona alebo postupov pri jej vyhlasovaní. Ministerstvo vnútra (MV) SR spolu so sekciou krízového riadenia preto plánuje preškoliť starostov a primátorov miest, avizovala Saková v nedeľnej relácii TA3 V politike.

20.01.2019 13:51
Denisa Saková Foto: ,
Na archívnej snímke ministerstva vnútra Denisa Saková,
debata (13)

„Mimoriadna situácia je to časové obdobie, keď už plynú, respektíve sú následky udalosti na zdraví, živote a majetku jednotlivých občanov,“ ozrejmila Saková. Vyhlásiť sa môže na úrovni obcí, okresov, kraja alebo celoštátne. Predseda krízového štábu býva zodpovedný za koordinovanie záchranných zložiek a vyhodnocuje situáciu na základe operatívnych informácií.

Saková uviedla, že práce sa v súčasnosti orientujú na odvážanie snehu z postihnutých obcí, čo je aj prevencia pred povodňami. „Aby pri teplej vlne takéto obrovské množstvo snehu nezahatalo jednotlivé prietoky vodných tokov, ktoré v tých daných oblastiach sú,“ povedala. Zdôraznila, že situácia je momentálne monitorovaná a priaznivá je tiež predpoveď počasia. V súčasnosti je podľa nej vyhlásených približne 30 mimoriadnych situácií na úrovní obcí a okresu Námestovo, ďalších päť na území Prešovského kraja.

Pri odstraňovaní kalamity bol po prvý raz na Slovensku použitý aj vrtuľník Mi-17 letky MV. Riziko pádu snehu zo stromov na cestu sa podľa Sakovej podarilo minimalizovať. Okrem techniky v teréne zasahuje viacero profesionálnych a dobrovoľných hasičov. „Spojila sa obrovská sila ľudí, fyzického a technického potenciálu, ktorá pomáhala nielen vedeniu jednotlivých obcí a krízovým štábom, ale hlavne tým obyvateľom, ktorí pomoc naozaj potrebujú,“ zhrnula.

V súvislosti s nedávnou udalosťou pri výstavbe diaľnice D4 a zásahu záchranných zložiek Saková uviedla, že nedošlo k zlyhaniu operátora. Ten podľa nej dostal zavádzajúce informácie. Všetky záchranárske tímy pristúpili podľa jej slov k zásahu veľmi efektívne a adekvátne k informáciám, ktoré operátor dostal.

Situáciu, ktorá panovala v dedinke Oravská Lesná si môžete pozrieť na videu TV Pravda.

Video
13 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #kalamita #Denisa Saková