Polícia vedie stíhanie za Kočnerove motáky

Lístočky tajne vynášané z väznice, takzvané motáky, mal Kočner písať viacerým vplyvným ľuďom, od ktorých si sľuboval pomoc pri prepustení z väzby. Spomína sa na nich aj meno špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten akékoľvek konanie v prospech podnikateľa poprel. Polícia začala posielanie správ vyšetrovať samostatne, vedie ho ako marenie spravodlivosti. Trestný právnik Ladislav Kuruc hovorí, že ak ich svedok polícii odovzdal, nemal by byť problém dokázať, kto je za ich vynášanie zodpovedný. Podozrivému z distribúcie lístočkov hrozí až šesť rokov väzenia. Trestu by sa nevyhol ani obvinený podnikateľ.

20.01.2019 18:02
Marian Kočner, súd, zmenky Foto: ,
Marian Kočner je vo väzbe vo veci zmeniek za takmer 70 miliónov eur.
debata (119)

Prípad podľa zistení denníka Pravda dostala Národná kriminálna agentúra (NAKA). „Vyšetrovateľ NAKA vedie v predmetnej veci od 16. januára 2019 trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti. K samotnému konaniu a vykonávaným procesným úkonom sa nie je možné v súčasnej dobe vyjadriť, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia alebo vyšetrenia veci,“ povedal pre Pravdu hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Tento trestný čin sa podľa Trestného zákona trestá odňatím slobody na jeden až šesť rokov, v osobitnom prípade dokonca na tri až osem rokov. Trest hrozí aj podnikateľovi. V podobnom prípade by súd pridal odsúdenému dva roky.

Kontroverzného podnikateľa do väzby dostalo podozrenie z falšovania televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Prípad vedie Úrad špeciálnej prokuratúry. Medzi ľuďmi, u ktorých sa mal podľa medializovaných informácií Kočner v prospech prepustenia dožadovať nejakého zásahu, je aj šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Ten uviedol, že o existencii motákov vie len z médií. „Nikdy som ich nevidel,“ vyhlásil.

Správu od Kočnera mal Kováčikovi sprostredkovať jeho známy – nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Špeciálny prokurátor priznáva, že s Bödörom sa pozná asi desať rokov, ale odmietol, že by mali blízky vzťah a niekedy mu niečo vybavoval. „Kategoricky popieram, že by ma tento pán niekedy oslovil, či už vo veci pána Kočnera alebo inej, a išiel u mňa niečo vybavovať,“ zdôraznil Kováčik minulý štvrtok v relácii Téma dňa televízie TA3. Dodal, že čaká, kedy bude zavolaný na výsluch, pretože meno si nevie očistiť iným spôsobom. "Aby som v rámci trestného konania mohol vysvetliť, že čo tam je uvedené, je blbosť, lebo k takému niečomu nikdy nedošlo,“ podčiarkol Kováčik.

Na motákoch sa mal spomínať aj Generálny prokurátor Jaromír Čižnár, označený ako „obočiar“. „Keďže generálny prokurátor nepozná šifrovaciu reč medzi novinármi denníka N, SME, portálu Aktuality.sk a Mgr. M. K., považujeme za nedôstojné sa k tomuto vôbec vyjadrovať a zúčastňovať sa na týchto mediálnych konšpiračných hrách,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Kočner mal tiež cez listy vydať pokyn na vybavenie protekcie u jedného z troch sudcov tretieho senátu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Ústavný súd sťažnosť týkajúcu sa Kočnerovej väzby v septembri odmietol. Podnikateľ sa mal preto v ďalšej správe pýtať, prečo Mamojka zlyhal. Sudca odmietol, že by ho niekto v tejto súvislosti kontaktoval.

Advokát Ladislav Kuruc hovorí, že podozrenia môžu padať predovšetkým na obhajcov, ktorí pri odchode z väznice normálne neprechádzajú žiadnou osobnou kontrolou. Okrem zákona im takéto konanie zakazuje aj výkon advokácie. Do úvahy pripadajú tiež príslušníci justičnej stráže. „Za marenie spravodlivosti môže byť stíhaný ten, kto takýto odkaz z väznice vynáša, ďalej odovzdáva, aj ten, kto podľa takéhoto pokynu koná a získané pokyny odovzdáva určeným osobám. Pri osobách na konci tohto reťazca už ale môže byť problém v dôkaznej situácii,“ vysvetlil advokát.

Špeciálny prokurátor upozornil, že bude nutné overiť aj autentickosť lístočkov a zdokladovať, že ich naozaj písal Marian Kočner. „Neviem, či orgány činné v trestnom konaní skúmali grafológiou alebo iným spôsobom, či ich naozaj napísal on, či neboli sfalšované a nebolo nimi manipulované. Aj toto bude potrebné,“ pripomenul Kováčik.

Autorstvo správ podľa Kuruca vyplýva predovšetkým z ich obsahu a viaže sa na konkrétnu kauzu a konkrétneho obvineného. „Ak by ich autorstvo pisateľ poprel, musí sa vykonať dokazovanie, napríklad aj nejaký grafologický rozbor písma. Ak ten, kto ich polícii odovzdal, povie a dokáže, od koho ich dostal, už nie je o čom,“ priblížil Kuruc.

O motákoch sa verejnosť dozvedela cez anonymný e-mail, ktorý 19. decembra dostali viaceré redakcie. „V trestnom spise je informácia, že Kočner z väzby cez svojho advokáta Andreja Šabíka posielal listy tzv. motáky alebo lístočky s inštrukciami určené svojmu dlhoročnému kamarátovi – novinárovi Petrovi Tóthovi. Jedná sa o Kočnerove vlastnoručne písané dokumenty. V týchto motákoch inštruoval Petra Tótha, čo konkrétne má vykonať, aby zariadil jeho prepustenie z väzby,“ písal anonym. Následne ich existenciu potvrdila aj polícia. „Policajti NAKA zaistili „motáky“ – lístočky 26. novembra 2018 a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi,“ uviedlo policajné prezídium. V polovici decembra Šabík pre Pravdu priznal, že Kočnera vo väzbe navštevoval, vynášanie akýchkoľvek správ však poprel. Tóth vtedy tieto informácie iba označil za snahu o jeho diskreditáciu. Lístočky už stáli Kočnera sprísnenie väzby.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodol o sprísnení väzby pre Mariana Kočnera. Za mrežami zostane až do 28. apríla 2019. Pozrite si video TV Pravda po rozhodnutí súdu.

Video

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Marian Kočner #Kočnerove motáky