Obe voľby ústavných sudcov majú svoje výhody aj nevýhody, tvrdí Gál

Tajná aj verejná voľba ústavných sudcov v Národnej rade SR majú podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) svoje výhody aj nevýhody. Gál to uviedol s tým, že on sám je súčasťou výkonnej moci a spôsob voľby je plne v rukách poslancov parlamentu.

21.01.2019 11:40 , aktualizované: 13:19
Gábor Gál Foto: ,
Na archívnej snímke minister spravodlivosti Gábor Gál.
debata (2)

„Z pozície ministra spravodlivosti, teda predstaviteľa výkonnej moci nemám kompetencie rozhodovať o spôsobe voľby, je to výlučne v rukách poslancov. Oba spôsoby voľby, verejná aj tajná majú svoje plusy i mínusy. Ústava SR pri tejto špecifickej voľbe necháva možnosť na schvaľovanie návrhu kandidátov na ústavných sudcov oboma spôsobmi,“ povedal pre agentúru Gál. Národná rada SR bude v priebehu februára voliť 18 uchádzačov o post ústavných sudcov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Noví sudcovia a sudkyne budú od zloženia sľubu vykonávať svoje funkcie najbližších dvanásť rokov.

Podľa ministra spravodlivosti je dôležité aj obdobie pred voľbou v parlamente. Až 40 uchádzačov ešte pred voľbou absolvuje verejné vypočutie, ktoré odštartuje v stredu 23. januára pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR. Vypočúvanie je naplánované na tri dni po sebe, od stredy 23. januára až do piatka 25. januára. „V tejto mimoriadne dôležitej voľbe sudcov Ústavného súdu SR ide o veľa. Veľmi podstatné je najmä obdobie pred voľbou v Národnej rade SR a tiež verejné vypočutie kandidátov, aby sa do médií, k verejnosti a poslancom, ktorí budú rozhodovať, dostali relevantné informácie,“ dodal Gál. Na vypočutí sa zúčastnia aj dvaja zástupcovia prezidenta SR. Novinkou je okrem vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu či audiozáznamu. Výbor čaká 40 kandidátov, z toho 30 mužov a desať žien.

Remišová: Voľba kandidátov je veľmi dôležitá

Predsedníčka poslaneckého klubu opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová zastáva názor, že verejná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR je veľmi dôležitá. Uviedla to s tým, že občania majú mať právo vedieť skontrolovať, koho ich zvolení zástupcovia, poslanci Národnej rady SR, volili za sudcov Ústavného súdu SR. „V utorok sa stretne poslanecký klub s odborníkmi z oblasti práva a spoločne budeme podrobne hovoriť o jednotlivých kandidátoch na sudcov Ústavného súdu SR,“ uviedla.

Remišová je presvedčená, že ústavný sudca by mal byť podľa Ústavy SR nestranný. „A je ťažko uveriteľné, že poslanci, ktorí sa uchádzajú o post ústavného sudcu a pôjdu rovno z poslaneckých lavíc na Ústavný súd SR, že budú rozhodovať nestranne a objektívne. Môže sa stať, že budú musieť rozhodovať aj o zákonoch, za ktoré sami predtým ako poslanci parlamentu hlasovali,“ dodala predsedníčka poslaneckého klubu.

O deväť voľných talárov na Ústavnom súde SR zabojujú vo februári súčasní elitní sudcovia, advokáti, notári, exekútori či politici. Uchádzači ešte pred voľbou absolvujú verejné vypočutie, ktoré odštartuje v stredu 23. januára pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR. Na ňom sa môže zúčastniť aj prezident Slovenskej republiky, respektíve môže poslať svojho zástupcu. Novinkou je okrem vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu či audiozáznamu. Výbor čaká 40 kandidátov, z toho 30 mužov a desať žien. Vypočúvanie je naplánované na tri dni po sebe, od stredy 23. januára až do piatka 25. januára. Nasledovať bude voľba Národnej rady SR, ktorá zvolí 18 kandidátov, z ktorých vymenuje prezident polovicu.

Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Uchádzači musia spĺňať aj základné predpoklady, napríklad dosiahnuté právne vzdelanie či odbornú prax v trvaní 15 rokov. Výbor bude tieto náležitosti posudzovať po verejnom vypočutí. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Gábor Gál #OĽaNO