UK chýbajú z 2402 'rigoróziek' dve. Názov jednej je zhodný s Dankovou

V Akademickej knižnici Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave sa uskutočnila revízia všetkých záverečných, dizertačných a rigoróznych prác. Z celkového počtu chýbajú štyri dizertačné, dve rigorózne a 22 diplomových prác, ktorými však fakulta disponuje v elektronickej podobe.

22.01.2019 10:52 , aktualizované: 11:38
Univerzita Komenského Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave.
debata (76)

Informáciu poskytla fakulta vo svojom oficiálnom vyhlásení s odvolaním sa na dekana Eduarda Burdu.

Na základe revízie, ktorá sa konala v mesiacoch október a november minulého roka, zo 403 záverečných a dizertačných prác, knižnica nedisponuje štyrmi titulmi z rokov 1994 až 1997. Čo sa týka diplomových a bakalárskych prác, knižnica nedisponuje len 22 diplomovými prácami, ktoré však má k dispozícii v elektronickej podobe.

V prípade rigoróznych prác od roku 1998 až po súčasnosť sa v knižnici Právnickej fakulty UK z 2402 titulov nenachádzajú dve rigorózne práce. Jednou z nich je práve práca z roku 1999, ktorej názov „Verejná správa a jej charakteristické črty“ sa zhoduje s názvom medializovanej práce predsedu NR SR Andreja Danka, a o ktorej strate sa verejnosť dozvedela práve v období, keď médiá začali predsedu parlamentu upodozrievať z možného plagiátorstva.

Ten svoju prácu obhajoval na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 2000, kde bola na základe podozrení sformovaná účelová komisia na preskúmanie možného porušenia akademických pravidiel súvisiacich s písaním záverečných a rigoróznych prác.

Jasné porušenie pravidiel

Tá po niekoľkomesačnom prešetrovaní na zasadnutí 11. januára 2019 konštatovala, že Dankova práca „obsahuje časti, ktoré sú oproti zdrojovej literatúre mierne upravené, väčšina častí však rovnako vykazuje vysokú mieru zhody so zdrojovou literatúrou, miestami je zachované členenie kapitol a podkapitol pôvodných zdrojov“.

Predseda Akademického senátu UMB prof. Miroslav Krystoň sa na margo tejto skutočnosti vyjadril, že by predseda parlamentu mal vyvodiť osobnú zodpovednosť. „Netuším, ako rozmýšľa pán predseda Národnej rady, čo pre neho znamená osobná zodpovednosť. To je možno otázka pre niekoho iného.“ Reagoval na fakt, že 63 zo 72 strán rigorózky vykazovalo zhodu s cudzími textami.

Oficiálne vyhlásenie účelovej komisie v súvislosti s prácou Andreja Danka si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #plagiátorstvo #Univerzita Komenského v Bratislave #UMB #rigorózna práca Andreja Danka