Zima láme rekordy, v Červenom Kláštore namerali v noci -23 stupňov

V noci z pondelka na utorok zaznamenali meteorológovia -23 stupňov Celzia, čo je najnižšia teplota tejto zimy. Stalo sa tak v Červenom Kláštore na Zamagurí v okrese Kežmarok. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Mrazivá bude aj najbližšia noc.

22.01.2019 12:35 , aktualizované: 18:01
počasie zima mrazy sneh príroda Foto:
Teploty na Slovensku v týchto dňoch klesajú na -20 stupňov Celzia.
debata (24)

"Počas minulej noci boli na Slovensku na väčšine územia ideálne podmienky na pokles teploty. Boli sme v chladnom vzduchu a pri bezvetrí alebo slabom vetre bolo väčšinou jasno alebo takmer jasno.

Navyše najmä na severe územia máme lokality, v ktorých je dostatočne hrubá snehová pokrývka a táto skutočnosť ešte zvýrazňuje pokles teploty vzduchu v nočných hodinách," poznamenal SHMÚ.

Mrazivá bude aj najbližšia noc

SHMÚ varuje pred silnými mrazmi aj počas najbližšej noci. Na severe Slovenska môže teplota klesnúť až na mínus 22 stupňov Celzia. Výrazne pod nulu bude teplota klesať od 23.00 h do stredy (23. 1.) 8.00 h. Meteorológovia varujú pred rizikom, ktoré takáto nízka teplota môže predstavovať pre ľudské zdravie pri pobyte a aktivitách vonku.

Výstrahu pred silným mrazom vydal SHMÚ aj pre južnú časť stredného Slovenska, rovnako tak pre okresy Prešovského i Trenčianskeho kraja. Teplota v týchto regiónoch môže klesnúť na mínus 15 až mínus 19 stupňov Celzia. Na juhovýchodnom Slovensku zasa musia v stredu rátať s tvorbou snehových jazykov a závejov. Podľa informácií SHMÚ výstraha pred nimi platí v stredu od 9.00 h do 18.00 h.

Mimoriadna situácia stále v deviatich obciach

Mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou naďalej trvá v deviatich obciach v Žilinskom kraji. Informoval o tom vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. Konkrétne ide o Terchovú v okrese Žilina, Mútne a Oravskú Lesnú v okrese Námestovo, Starú Bystricu v okrese Čadca, Švošov v okrese Ružomberok, Jakubovany, Partizánsku Ľupču, Konskú a Žiar v okrese Liptovský Mikuláš.

Podľa hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzany Farkasovej pokračovali hasiči v odstraňovaní následkov snehovej kalamity na Orave aj v pondelok (21.1.). „Približne 25 hasičov s 15 kusmi techniky sa sústreďovalo v obci Oravská Lesná. Na pomoc do Novej Bystrice boli vyslaní hasiči z Čadce,“ uviedla.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili minulý týždeň v Žilinskom kraji na území okresov Námestovo, Čadca, Kysucké Nové Mesto a v ďalších vyše 30 obciach. Pomoc v zasiahnutých obciach poskytli okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov aj vojaci či polícia. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave hasiči prvýkrát v histórii využili vrtuľník.

Ako zachytáva video TV Pravda, nízke teploty a husté sneženie spôsobovali posledné týždne problémy na celom Slovensku.

Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplota #mrazy