Alena Zs. je obvinená z ďalšej vraždy, ide o exprimátora Hurbanova

Alena Zs., ktorú polícia ešte minulý rok obvinila z objednania vraždy novinára Jána Kuciaka, čelí ďalšiemu obvineniu. Tentokrát ide o účasť na vražde exprimátora Hurbanova Ladislava Basternáka, ktorého zastrelili 9. júla 2010, keď sa s manželkou vracal domov.

24.01.2019 09:26 , aktualizované: 18:55
alena zs. Foto: ,
Polícia odvádza Alenu Zs.
debata (123)

Za vraždu bol odsúdený na 25 rokov Štefan Kaluz, ktorý si trest odpykáva v Leopoldove. V spojitosti s ňou na súde vypovedala aj Alena Zs. a v deň pohrebu bol zadržaný aj jeho protikandidát na primátorskú stoličku v Hurbanove Roman O. Po čase ho prepustili.

Informovala o tom polícia na svojej facebookovej stránke.

V stredu, 23. januára, NAKA v súvislosti s vraždou exprimátora vykonala policajnú akciu, v rámci ktorej zadržala sedem osôb podozrivých zo spáchania závažnej násilnej a majetkovej trestnej činnosti.

Následne na základe vykonaných úkonov a hodnotenia dôkazov vzniesla obvinenie voči vyššie spomínanej Alene Zs, Romanovi O., Vladimírovi M., Ladislavovi V.

Polícii mohol v tomto prípade s informáciami pomôcť v súčasnosti väznený Zoltán A., ktorý sa spolu s Alenou pred ôsmimi rokmi angažoval v predvolebnej kampani. Zoltána polícia viní z toho, že ako sprostredkovateľ zohnal vrahov, ktorí zastrelili Kuciaka a Kušnírovú. Tento obvinený s políciou spolupracuje.

Žitný: Úloha Aleny Zs. je otázna

Bezpečnostný analytik Milan Žitný mieni, že vo svetle známych skutočností padá podozrenie z objednania tohto činu na politického konkurenta bývalého primátora. Otázna je úloha Aleny Zs. aj v prípade Kuciakovej vraždy. Prokuratúra tu naznačila, že skutočným objednávateľom bol zrejme niekto iný a Alena robila sprostredkovateľa. Nie je vylúčené, že podobne figurovala aj v Basternákovom prípade. „Je zaujímavé, že ona takúto činnosť vykonávala dlho a nikde sa nič ,nešustlo',“ zamyslel sa Žitný, podľa ktorého sa môžu objaviť aj ďalšie prípady spojené s touto ženou. „Nevylučoval by som to. Toto nemusí byť koniec všetkých prípadov,“ myslí si analytik.

Na otázku, či je možné, aby sa v tomto storočí niekto v rámci politického boja mohol uchýliť k vražde, Žitný reagoval: „Isteže je pozoruhodné, že takéto metódy sa nevyhýbajú ani Slovensku, ale nevyhýbajú sa ani iným krajinám. Pravda je, že môžeme stále hovoriť, že sme touto mentalitou viac časťou Východu ako Západu.“

Hneď po zadržaní tejto Komárňanky vyplávali na povrch informácie, že má blízky vzťah s kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom. Údajne mala preňho pracovať ako „volavka“, ktorá kontaktovala vplyvných mužov cez sociálne siete. Snažila sa s nimi nadviazať intímnu konverzáciu. Informácie, ktoré od nich získala, mohli byť použité na vydieranie.

Podľa analytika Žitného Alena oslovovala politikov na objednávku niekoho. „Nebolo to z jej hlavy. Predpokladám, že išlo o snahu získavať kompromitujúce materiály. To znamená, že dúfala, že tí ľudia v diskusiách nebudú opatrní a poskytnú dôkazy, ktorými budú vydierateľní alebo kompromitovateľní. Vo vhodnej chvíli,“ nazdáva sa analytik s dôvetkom, že takéto informácie mali mať zrejme predovšetkým súkromný charakter. „Ak máte manželku a deti a budete debatovať na erotickej báze, tak je to pre vás nepríjemné. Navyše, ak ste verejne činná osoba, o to viac,“ uzavrel Žitný.

Zásah NAKA, pri ktorom došlo k samotnému zadržaniu podozrivých, si môžete pozrieť vo videu.

Video

Kontakty na vplyvných

Obvinená Alena Zs.ešte počas svojho pobytu na slobode komunikovala s viacerými vplyvnými mužmi. Medzi nimi aj s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom, ktorý podľa vlastných slov nevedel, že ide o obvinenú, keďže v konverzácii vystupovala pod iným menom. Glváč, vtedy ešte vo funkcii ministra obrany, túto situáciu riešil s vtedajším šéfom Vojenského obranného spravodajstva. „Netušil som ani keď bola zadržaná, že je to ona,“ uviedol Glaváč s tým, že ho zmiatla zmena výzoru Aleny Zs.

Glváč tvrdí, že s Alenou komunikoval na bežnej úrovni. „Na jednej strane vám imponuje, že taká pekná baba vám píše, ale keď už prišla piata, šiesta, siedma správa, tak je to už podozrivé,“ uviedol Glváč. Zároveň vylúčil, že by sa s Alenou Zs. kedykoľvek stretol, či už v Národnej rade SR, alebo inde. K osobnému stretnutiu podľa neho nikdy neprišlo.

To, či bola niekedy Alena Zs. naživo v parlamente, budú vyšetrovatelia vedieť už čoskoro. Vyžiadali si totiž z parlamentu údaje o návštevách. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nepotvrdil, že by v tomto prípade spolupracoval s Martinom Glváčom. K takýmto informáciám sa nevyjadrila ani Slovenská informačná služba (SIS) či Vojenské spravodajstvo.

Smer žiada opatrenia na zabránenie úniku informácií

Strana Smer vyzvala zodpovedných za zložky podieľajúce sa na vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, aby prijali opatrenia na zabránenie akýchkoľvek únikov informácií – či už pravdivých, alebo nepravdivých – zo živého spisu a zabránili tak možnému mareniu vyšetrovania.

„V tejto súvislosti tiež upozorňujeme na fakt, že k spisom má prístup bývalý politik Hnutia OĽaNO – Nova, v súčasnosti právny zástupca poškodených rodičov, ktorý s podozrivou A. Zs. v minulosti navyše sám komunikoval. Aj vzhľadom k tomu by si mala verejnosť odpovedať na otázku, komu a na aké ciele má takéto vynášanie súkromnej komunikácie poslúžiť,“ píše sa v stanovisku.

Matovič vyzýva na zaradenie Glváča medzi podozrivých

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval generálneho prokurátora Čižnára, aby podpredsedu parlamentu Glváča zaradil do širšieho okruhu podozrivých pre jeho komunikáciou s Alenou Zs. Zároveň vyzval premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby zariadil Glváčov odchod z parlamentu.

„Chcel by som vyzvať pána generálneho prokurátora, aby bol okamžite pán ‚Maznák‘ zaradený do širšieho zoznamu podozrivých, ktorý mohol pred marcom 2018 komunikovať aj o skutočnostiach, ktoré môžu poslúžiť pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka,“ uviedol Matovič s tým, že by mal byť Glváčovi zhabaný telefón aj počítač.

Ak by bola Glváčova komunikácia koordinovaná, išlo by podľa Matoviča o zlyhanie Vojenského spravodajstva. „Ak by Vojenské spravodajstvo, priamo riaditeľ, prikázal vtedajšiemu ministrovi obrany, aby komunikoval so ženou, ktorá v tom čase bola evidovaná ako žena, ktorá bola vyšetrovaná ako podozrivá z objednávky vraždy primátora Basternáka, tak by to bolo úplné zlyhanie tajných služieb,“ myslí si Matovič.

Daniel Lipšic, ktorého mala tiež Alena Zs. kontaktovať, podľa Matoviča túto komunikáciu poprel. „Vo vyšetrovacom spise nie je ani len zmienka o komunikácii Daniela Lipšica, to je veľký rozdiel,“ dodal.

Vyjadrenie exministra Roberta Kaliňáka k medializovanej konverzácii Martina Glváča s obvinenou Alenou Zs. si pozrite vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie z vraždy #úkladná vražda #Alena Zs.