Kuciaka pred smrťou lustrovali údajne na pokyn Tibora Gašpara

Po informáciách o zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi podľa najnovších zistení nepátrali len obvinení z úkladnej vraždy, ale aj samotná polícia. Konkrétne šéf Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov, ktorý kvôli zozbieraniu bližších podrobností o osobe Jána Kuciaka prehľadal na jeseň roku 2017 policajnú databázu.

24.01.2019 11:52 , aktualizované: 16:38
za slusne slovensko, Kuciak, Foto: ,
Pietne miesto v Bratislave ako spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
debata (686)

Informáciu priniesol portál Aktuality.sk

Vorobjov sa na svoju funkciu dostal v septembri 2017, keď ho do nej rozkazom ustanovil bývalý šéf NAKA Pavol Hraško. Portál s odvolaním sa na dva nezávislé zdroje dodáva, že Vorobjov už v tejto súvislosti na polícii vypovedal a podľa jeho vlastných slov mu pokyn na získanie informácií o novinárovi dal sám bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Kuciaka sledoval aj Tóth

Informácie o novinárovi si však pred samotnou vraždou zisťovali aj ďalší. Exnovinár a bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth mal vypovedať na polícii, že si ho v súčasnosti väzobne stíhaný Marian Kočner najal na sledovanie minimálne piatich novinárov, vrátane Kuciaka.

K dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice došlo 21. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači. Verejnosť sa o nej dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky.

To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra '89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

Remišová: Je neprípustné, aby Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na MV

Dnešné správy o tom, že vysokopostavený policajt zisťoval na pokyn bývalého policajného prezidenta informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou sú mimoriadne znepokojujúce. Podľa informácií z médií mal byť Tibor Gašpar spriaznený s nitrianskym oligarchom a majiteľom SBS Bonul, kde sa na firemnom večierku zúčastnil aj bývalý premiér Fico. Syn majiteľa Bonulu sa zas mal podľa medializovaných informácií stretávať s Marianom Kočnerom a na jeho pokyn zisťovať informácie údajne od policajtoch o osobách, ktoré chcel dať Marian Kočner sledovať.

„Dlhodobo upozorňujeme na prepojenia polície a rôznych záujmových skupín. Ukázalo sa, že bolo správne, že sme požadovali odstúpenie bývalého policajného riaditeľa Tibora Gašpara z vedenia polície. Informácie, ktoré vyšli na povrch svedčia o systéme vzájomného krytia, či dokonca spolupráce policajtov, politikov, prokurátorov a pochybných podnikateľov, ktorí dlhé roky beztrestne rozkladajú štát a systém spravodlivosti na Slovensku,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Veronika Remišová.

Remišová upozornila, že ak polícia a prokuratúra chce zachrániť zvyšky dôvery občanov, je čas aj vo vlastných radoch nekompromisne vyšetrovať a stíhať všetkých, ktorí prekročili alebo zneužili svoju právomoc. „Polícia a prokuratúra sa musí začať neodkladne zaoberať vážnymi podozreniami, že v súvislosti s kauzami, ktorým sa venoval zavraždený Ján Kuciak, ako aj sledovaním jeho osoby mohlo dochádzať k súčinnosti viacerých vysokopostavených osôb z prostredia polície aj biznisu,“ dodáva Remišová.

Remišová zároveň vyzvala ministerku vnútra Denisu Sakovú na vyvodenie zodpovednosti a zbavenie funkcie bývalého policajného prezidenta Gašpara, ktorý v súčasnosti pôsobí na ministerstve vnútra. Je neprípustné, aby bývalý policajný prezident Tibor Gašpar zastával akúkoľvek funkciu na Ministerstve vnútra v čase, keď sa vychádzajú na povrch podozrenia o spôsobe fungovania elitných policajných dôstojníkov pod jeho vedením.

To platí aj pre bývalého policajného funkcionára Krajmera, ktorý na ministerstve po odchode z polície dostal vedúcu funkciu. Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby urobila okamžité opatrenia vedúce k tomu, aby tieto osoby minimálne do vyšetrenia všetkých podozrení zo svojich postov odišli." TASR o tom informovala poslankyňa NR SR Remišová.

TV Pravda: Policajný prezident Milan Lučanský pred dvoma týždňami v TV Pravda povedal, že okliešti tím, ktorý vyšetruje úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dôvodom je aj únik informácií z tohto ostro sledovaného prípadu.

Video

© Autorské práva vyhradené

686 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #vražda #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová