Mestá a obce vyzývajú poslancov, aby neschválili zákon o hazarde

Primátori, starostovia a poslanci miest a obcí vyzvali poslancov NR SR, aby neprelomili veto prezidenta a neschválili zákon o hazardných hrách z dielne ministerstva financií, ktorý sprísňuje reguláciu hazardu ako aj ochranu hráčov aj občanov.

25.01.2019 11:52
hazard, aliancia Foto: ,
Výzvu proti hazardu od iniciatívy Zastavme hazard za jeden deň podpísalo viac ako 100 signatárov.
debata (5)

Výzvu proti hazardu od iniciatívy Zastavme hazard za jeden deň podpísalo viac ako 100 signatárov. Mestá a obce chcú, aby mohli o osude herní a kasín na svojom území rozhodovať sami bez petície občanov. „Povinnosť predloženia petície pre zákaz hazardu s 30 percentami obyvateľov obce na prijatie regulácie hazardu znamená v mnohých prípadoch vylúčenie demokracie,“ uvádza sa vo výzve. Jej signatári tiež tvrdia, že privatizácia online hazardu a zlegalizovanie reklamy na online hazard spôsobí jeho ešte masívnejšie rozšírenie a nárast negatívnych dôsledkov. Odmietajú aj predĺženie licencie pre herne z dvoch až na päť rokov.

Výzvu do tejto chvíle podporilo viac ako dvadsať starostov obcí a desiatky mestských a obecných poslancov z celého Slovenska. Výzvu na stránke vyzva.zastavme­hazard.sk môžu podpísať zvolení zástupcovia miest a obcí Slovenska do 28. januára. V utorok ju plánujú odovzdať Národnej rade SR, ktorá má o vrátenom zákone opätovne hlasovať.

Prezident SR Andrej Kiska vrátil zákon o hazardných hrách parlamentu. Poslancom navrhol, aby zákon pri opätovnom prerokovaní neschválili ako celok. Svoje rozhodnutie nepodpísať nový zákon s rozsiahlymi zmenami v systéme hazardných hier opiera o viacero výhrad týkajúcich sa najmä ochrany hráčov pred negatívnymi dôsledkami hazardu. Prezidentovi sa však nepozdávajú ani úpravy kompetencií samospráv v oblasti hazardných hier. Zákon podmieňuje hlasovanie o zákaze hazardu na území obce petíciou s minimálne stanoveným počtom podpisov obyvateľov, čo podľa prezidenta sťažuje a v niektorých prípadoch dokonca znemožňuje reguláciu hazardu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #zákon o hazardných hrách