Ministerstvo školstva podalo trestné oznámenie, má podozrenie z manipulácie informačného systému

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podalo vo štvrtok (24.1.) na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je podozrenie na neoprávnenú manipuláciu informačného systému Centra vedecko-technologických informácií (CVTI) SR.

25.01.2019 14:43 , aktualizované: 16:34
ministerka školstva, lubyova, Foto: ,
Ministerstvo školstva má záujem, aby túto podobnosť textov preskúmali príslušné nezávislé orgány, zdôraznila šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (na snímke).
debata (6)

U dvoch zo štyroch posudkov pre jeden zo 46 projektov na stimuly, ktoré boli v tomto systéme hodnotené, zaznamenali podľa rezortu školstva vysokú mieru podobnosti. „Vždy sme presadzovali maximálnu transparentnosť, odbornosť a korektnosť pri podpore vedy na Slovensku, a tak je to aj v tomto prípade. Aj preto máme záujem na tom, aby túto podobnosť textov preskúmali príslušné nezávislé orgány,“ zdôrazňuje šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Ministerstvo školstva eviduje od konca minulého roka zvýšenú intenzitu útokov na informačné systémy.

Legislatíva k stimulom na vedu a výskum je dostatočná, tvrdia výskumníci a vývojári

Právne normy k poskytovaniu stimulov na vedu a výskum a kontrole ich využívania sú podľa Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií (ZPVVO) dostatočné. V súčasnosti platná legislatíva podľa zväzu vytvára priestor pre nezávislé, korektné s odborne kvalifikované posúdenie nielen podaných žiadostí o stimuly a súvisiacich projektov, ale aj celého procesu hodnotenia dosiahnutých výsledkov a posúdenia účelnosti i zákonnosti poskytnutých financií.

ZPVVO znepokojuje situácia, ktorá sa vyvinula po vyhodnotení podaných žiadostí o stimuly na vedu a výskum koncom minulého roka. Zväz nesúhlasí so škandalizovaním podnikateľských subjektov, ako sa to podľa neho deje v súčasnosti, bez exaktného preverenia a overenia faktov. Napríklad formou zverejňovaním obsahovej náplne žiadostí a projektov, ktoré sú súčasťou žiadostí. Vzniká veľké reálne nebezpečenstvo zneužitia know-how žiadateľa o štátnu pomoc a nositeľa projektu, ktoré v sebe zverejnenie týchto údajov nesie, skonštatoval generálny sekretár ZPVVO Juraj Wagner.

ZPVVO ako zamestnávateľská organizácia združujúca podnikateľské subjekty, ktorých hlavnou náplňou činnosti je vykonávanie výskumu a vývoja, oceňuje poskytovanie stimulov na vedu a výskum. Vníma to ako systémový nástroj na podporu rozvoja výskumu a vývoja v podnikateľskom sektore. V konečnom dôsledku zvýšiť inovačnú schopnosť a konkurencieschop­nosť slovenských podnikateľských subjektov najmä na medzinárodných trhoch, a tým prispieť k rozvoju hospodárstva a spoločnosti SR, podotkol Wagner.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze „od buka do buka“. Poslanec liberálov poukázal aj na to, že niektoré firmy neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora (RPVS). Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) všetky subjekty, ktoré dostanú štátnu pomoc, majú byť zaregistrované v RPVS.

VIDEO: Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) vo videu TV Pravda hovorila (17. 1.) o dvoch prípadoch netransparentného udelenia dotácií na výskum, o ktorých rozhodlo ministerstvo školstva.
Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #peniaze #štátny stimul #veda a výskum #Martina Lubyová