VIDEO: Sneh opäť prekvapil Slovensko: Od rána komplikoval dopravu, spôsobil meškania

Na cestách v Galante a okolí je poľadovica. So zníženou dohľadnosťou zasa musia šoféri rátať vo viacerých lokalitách západného a stredného Slovenska. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) zjazdnost.sk.

28.01.2019 08:20 , aktualizované: 16:56
debata (115)

VIDEO: Sneh znepríjemňuje dopravu v Bratislave.

Video

„Dohľadnosť do 50 metrov sa je v okolí lokality Šturec, do 100 metrov v okrese Čadca a v okolí Bratislavy, na diaľnici D2 Bratislava – Závod, na diaľnici D1 Bratislava – Zeleneč, taktiež v okolí lokalít Trenčín, Púchov, Sverepec, Banská Bystrica, Hronský Beňadik a Žarnovica,“ spresňujú cestári.

Varujú tiež pred snehovými jazykmi a závejmi, ktoré sa v dôsledku silného vetra vytvárajú na otvorených úsekoch ciest v okolí Nižnej Šebastovej, Záborského a Trstenej.

Električkové koľaje pred železničnou stanicou...
Pre sneh sa tvorili kolóny pred železničnou...
+20Dopravu na križovatke Račianskej s ulicou Pekná...

Z horských priechodov Šturec, Donovaly a Kremnické Bane hlásia husté sneženie, úseky sú preto uzavreté pre kamióny. Podľa SSC je so snehovou pokrývkou potrebné rátať na väčšine ciest Slovenska.

Na sneženie v regiónoch západného a stredného Slovenska upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Bratislava: Meškajú prímestské linky

Kým v premávke bratislavskej MHD sa situácia od rána postupne stabilizuje, prímestské autobusové linky výrazne meškajú. TASR to potvrdili hovorcovia dopravcov.

„Vozidlá MHD začali postupne jazdiť podľa platných cestovných poriadkov,“ informovala TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Prímestské autobusové linky, naopak, pre zlé podmienky na cestách zaznamenávajú výrazné, až dvojhodinové meškania. „Situácia je veľmi komplikovaná zo všetkých smerov,“ povedala o linkách smerujúcich do hlavného mesta zo Záhoria, okolia Pezinka i Senca hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky môžu meškať aj vlaky vychádzajúce z bratislavských vlakových staníc, informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na Twitteri.

Na bratislavskom letisku počasie zatiaľ nespôsobuje žiadnu mimoriadnu situáciu. „Vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky môžu mať niektoré lety na prílete a odlete mierne meškanie, no viac-menej platia naplánované časy,“ informovala TASR hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava Veronika Ševčíková.

Zasahovalo vyše 100 hasičov

Za ostatných sedem hodín zasahovalo v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou takmer 100 hasičov pri 39 udalostiach, ktoré vznikli v dôsledku silného sneženia. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Situácia je naďalej najvážnejšia v Banskobystrickom kraji, kde bolo vyslaných 42 príslušníkov k 12 udalostiam,“ priblížila Križanová. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči šesťkrát. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji boli doposiaľ vyslaní k piatim udalostiam, ktoré vznikli v súvislosti s nepriaznivým počasím.

Najčastejšie hasiči pomáhali pri dopravných nehodách. Na viacerých miestach podľa slov Križanovej príslušníci HaZZ stále zasahujú.

Odhrnuté boli len hlavné cesty

Katastrofálna situácia bola ráno na Račianskej ceste v bratislavskej mestskej časti Rača. Tvorili sa dlhé kolóny. Problémom však nebol len padajúci sneh, ale aj snehové jazyky na ceste. Tie výrazne komplikovali jazdu. Nepomohol ani nefungujúci semafor na križovatke s ulicou Pekná cesta, kde sa hromadili vozidlá. Situácia sa vyriešila až okolo 11. hodiny, keď sa autá kopili už len tesne pred železničnou stanicou Vinohrady v smere do mesta.

Električkové koľaje pred železničnou stanicou... Foto: Zdenka Kollárová
sneh vinohrady Električkové koľaje pred železničnou stanicou Vinohrady začali odhŕňať okolo 11 hodiny.

Nevydýchla si ani Petržalka. Pod prívalom snehu došlo k zrúteniu stromu, pri ktorého odstraňovaní museli pomáhať aj hasiči.

VIDEO: Pozrite si akciu požiarnikov vo videu TV Pravda.

Video

Problémy aj mimo hlavného mesta

Ráno prekvapilo aj obyvateľov Modry. Mestečko pod Karpatmi sa zobudilo do vyše 10-centimetrovej vrstvy nového snehu. Ten neprestával padať a rýchlo pribúdali nové vrstvy bielej pokrývky. Bez snehu bola len hlavná cesta cez mesto. Vedľajšie cesty boli neodhrnuté. Obyvatelia odhŕňali chodníky, väčšina však zostala nedotknutá. Dostať sa tak do práce či zaviesť deti do školy nebolo jednoduché. Veľký problém bol zaparkovať pred škôlkou či školou. Výrazne meškali aj medzimestské autobusy.

Bez snehu bola len hlavná cesta cez Modru.... Foto: Zdenka Kollárová
Modra autobusová zastávka Bez snehu bola len hlavná cesta cez Modru. Výrazne meškali aj autobusy.

Situácia v Nitre sa zlepšila

Situácia na cestách v Nitre a okolí sa v popoludňajších hodinách stabilizovala. Linky mestskej a prímestskej hromadnej dopravy už premávajú podľa cestovných poriadkov, obsluhovaná je aj zastávka Prameň na linke č. 11, informovala spoločnosť Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje mestskú a prímestskú dopravu v Nitre.

V ranných hodinách sa z dôvodu hustého sneženia v meste a jeho okolí tvorili na cestách kolóny. Viaceré linky nabrali už pred ôsmou hodinou výrazné meškania, ktoré v niekoľkých prípadoch dosahovali až jednu hodinu. Z dôvodu nezjazdnosti komunikácie bola dočasne pozastavená obsluha zastávky Prameň.

Sneženie v Bystrici nepoľavuje

Od skorých ranných hodín je pre intenzívne husté sneženie v uliciach Banskej Bystrice, na cestách a peších komunikáciách, kde mesto zabezpečuje zimnú údržbu, 22 mechanizmov a takmer 60 ľudí. TASR o tom v pondelok informovala Dominika Smoleňová z banskobystrického magistrátu.

Chodci v meste pod Urpínom sa ešte okolo obeda vo vnútroblokoch na sídliskách brodili 20 až 25-centimetrovou vrstvou snehu a stále výdatne sneží. Vozovky sú zjazdné, vodiči jazdia po utlačenej vrstve snehu. Mesto žiada občanov o trpezlivosť a vyzýva, aby radšej využívali prostriedky MHD. Nie je totiž možné súbežne zabezpečiť na území celého mesta bezproblémový stav vozoviek.

Sneh zasypal aj Banskú Bystricu. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
sneh, banská bystrica, počasie Sneh zasypal aj Banskú Bystricu.

„Vychádzajúc z plánu zimnej údržby sa postupuje podľa poradia dôležitosti. Ako prvé sa čistia tepnové a spojovacie komunikácie s MHD, prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam, výjazdové trasy hasičských vozidiel a hlavné chodníky. Nasledujú prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam pre zásobovanie, dopravu z priemyselných závodov a podobne. Medzi poslednými sú cesty, ktoré majú význam prevažne len pre dopravu súkromnými dopravnými prostriedkami,“ uviedla Smoleňová.

Na zabezpečení zjazdnosti a schodnosti miestnych komunikácií sa podieľajú zazmluvnené spoločnosti, ako aj mestská spoločnosť Záhradnícke a rekreačné služby mesta. Okrem týchto subjektov so zimnou údržbou pomáha Podnik medzitrhu práce a verejnoprospešní pracovníci.

„Od utorka (29.1.) bude odpratávať sneh v okolí časti mesta – Kráľová aj 10 až 15 väzňov. Spolupracujú i samotní občania, ktorým mesto doručilo k dnešnému dňu zhruba dve tony posypovej soli na spriechodnenie peších komunikácií v blízkosti bytových domov. Rozvoz posypovej soli poskytujeme naďalej na základe požiadaviek občanov,“ dodala Smoleňová.

Viditeľnosť do 100 metrov

Dohľadnosť do 100 metrov z dôvodu sneženia je stále na diaľniciach a rýchlostných cestách na západnom a strednom Slovensku. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Cesta II/531 Tisovec – Muránska Huta v okrese Revúca je z dôvodu hustého sneženia pre kamióny uzavretá. Ako TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, horské priechody Donovaly a Šturec sú plne prejazdné a bez obmedzení. Vplyvom silného vetra sa na otvorených úsekoch ciest v obvode Nižná Šebastová, Záborské a v okolí Trstenej sa tvoria snehové jazyky a záveje.

SSC informuje, že všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažné mokrý. Na D1 Považská Bystrica – Hričovské Podhradie, Dubná Skala – Turany a D3 Svrčinovec – Skalité je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do dvoch centimetrov. Rýchlostné cesty sú prevažne mokré, okrem R1 Žarnovica – Žiar nad Hronom, R3 obchvat Hornej Štubne a Trstenej, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov, v úseku R3 Sedliacka Dubová – Široká do piatich centimetrov.

Neodhrnuté cesty komplikujú situáciu aj autám. Foto: Pravda, Robert Hüttner
sneh, počasie, doprava Neodhrnuté cesty komplikujú situáciu aj autám.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do troch centimetrov, miestami do piatich centimetrov. V okresoch Dunajská Streda, Senica, Myjava, Púchov a najmä na cestách nižších kategórií je to do desiatich centimetrov a v okolí Ilavy až do 15 centimetrov. Zľadovatený sneh do hrúbky troch centimetrov sa nachádza v lokalitách Belá a Levoča, do piatich centimetrov na úsekoch ciest v lokalitách Spišská Stará Ves a Červený Kláštor. Na východe územia sú cesty prevažne mokré.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým, kašovitým alebo utlačeným snehom do troch centimetrov, na horských priechodoch Cukmantel, Makov, Donovaly, Šturec, Biela Hora a Herlianske sedlo do piatich centimetrov. Vlhká až mokrá vozovka je na horských priechodoch Ďurďošík, Dargov, Pusté Pole, Klenov a Branisko.

Na horách platí lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí pretrváva dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Popoludní vplyvom snehových zrážok a silného vetra v Nízkych Tatrách a Malej Fatre sa zvyšuje lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Nebezpečné sú svahy a žľaby severných a severovýchodných orientácií, kde sa môžu uvoľniť doskové lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení hlavne pri lyžovaní alebo výstup lyžiara vo svahu. Po snežení sa môžu vyskytnúť aj samovoľné malé lavíny.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #meškanie #sneh #zjazdnosť ciest