Lajčák dostal od výboru pokutu vo výške troch platov

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru) dostal od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pokutu vo výške troch mesačných platov. Udelil mu ju za to, že v majetkovom priznaní neuviedol podiel na dome v obci Jarabina. Minister opakovane upozornil, že nevedel o tom, že podiel vlastní.

28.01.2019 14:41 , aktualizované: 16:13
zahranicny vybor, Lajcak, Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (54)

Konanie voči Lajčákovi začali už vlani, ale hlasovanie odložili. Člen výboru Peter Kresák (Most-Híd) totiž upozornil, že podľa zákona sa konanie zastaví, ak sa verejný funkcionár pred hlasovaním výboru vzdá funkcie. Narážal na to, že Lajčák v tom čase podal demisiu. Prezident Andrej Kiska ju vtedy neprijal, Kresák preto navrhol počkať.

Výbor tak rokovanie prerušil s tým, že počká, ako sa situácia s Lajčákovým odchodom z ministerského kresla vyvinie. A v prípade, že v kabinete skutočne skončí, či si uplatní poslanecký mandát, na ktorý má na základe výsledku volieb nárok a bude naďalej verejným funkcionárom. Lajčák napokon ministrom zostal a tak výbor rozhodoval.

Minister Lajčák „rozhodnutie výboru rešpektuje, avšak opakovane považujem za potrebné upozorniť, že tento majetok neuviedol do majetkového priznania z nevedomosti, že takýto podiel vôbec vlastní,“ uviedol v dnešnom stanovisku hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Pre úplnosť dodal, že ide o dom postavený v roku 1927, ktorého celková trhová hodnota je maximálne do 20 000 eur. „Pán minister dom nikdy neužíval, vždy mal za to, že je to vlastníctvo jeho matky. Z dôvodu, že ho v dedičskom konaní zastupoval brat, mu osvedčenie o dedičstve ani nebolo doručené. Tiež mu nebolo doručené ani rozhodnutie o vyrubení dane z nehnuteľností, nakoľko túto daň naďalej pravidelne platila a platí matka pána ministra. Nakoľko pán minister naozaj nevedel, že má spoluvlastnícky vzťah k tejto nehnuteľnosti, odkedy je ústavným činiteľom (2009), nikdy tento podiel v majetkovom priznaní neuvádzal,“ spresňuje stanovisko.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #majetkové priznanie #Miroslav Lajčák