Voľba ústavných sudcov sa posunie

Situácia okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov sa čoraz viac zamotáva. Kandidatúra Roberta Fica (Smer) zrejme oddiali celú voľbu. Šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) sa počas víkendu zaťal, že plénum nebude vyberať kandidátov, kým parlamentný výbor nerozhodne o Ficovi. Patovú situáciu po odstúpení jedného z jeho členov - Petra Kresáka (Most-Híd) však musí najskôr vyriešiť samotný Most-Híd. Ten však nemá zatiaľ náhradu.

28.01.2019 17:55 , aktualizované: 19:47
debata (62)

Parlamentný ústavnoprávny výbor, ktorý kandidátov vypočúval, v piatok nerozhodol, či má predseda Smeru potrebnú 15-ročnú právnickú prax a predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) preto odmieta pristúpiť k voľbe. Nerozhodné hlasovanie o Ficovej kandidatúre sa tak bude opakovať a patovú situáciu by mal svojím verdiktom ukončiť Most-Híd. Po odstúpení jeho nominanta Petra Kresáka strana v pondelok podvečer rokovala o jeho nástupcovi vo výbore. Diskutovalo sa aj o podpore jednotlivých uchádzačov, no žiadne definitívne rozhodnutie strana neprijala.

Na verejnom vypočúvaní sa zúčastnilo 40 kandidátov na sudcov. Na konci o každom z nich jednotlivo hlasoval parlamentný výbor. Problém nastal pri expremiérovi Ficovi – šiesti koaliční poslanci jeho kandidatúru odobrili a šiesti opoziční hlasovali proti. Podľa Danka výbor o Ficovej praxi musí jednoznačne rozhodnúť. „Pokiaľ výbor nerozhodne v celom rozsahu, nebude možné ústavných sudcov voliť v pléne Národnej rady,“ zdôraznil Danko cez víkend.

Kresák, ktorý sa ako kandidát na ústavného sudcu nezúčastnil na hlasovaní, sa členstva vo výbore v pondelok vzdal. "Odmietam, aby mi bolo dávané za vinu, že sa dvanásť ľudí nevedelo dohodnúť a mrzí ma to. Interpretácia, že som to spôsobil ja, je zavádzajúca a uráža ma,“ zdôraznil Kresák.

Peter Kresák po vypočutí výborom. Foto: Ivan Majerský, Pravda
peter kresák Peter Kresák po vypočutí výborom.

Poslanecký klub Mosta-Híd v pondelok večer neprijal záväzné stanovisko. Aj keď bude každý poslanec klubu v tajnej voľbe hlasovať podľa vlastného presvedčenia, svoj postup chcú koordinovať. Ako sa postavia ku Ficovej kandidatúre, sa zatiaľ nerozhodli.

„Budeme v rokovaní pokračovať, predpokladám, že až do štvrtka. O ôsmich sme diskutovali, na dvoch či troch menách sme sa zhodli. O bývalom premiérovi sme sa nerozprávali. Predseda Bugár sa už ale v určitom smere vyjadril,“ odkázal predseda klubu Tibor Bastrnák na vyjadrenie predsedu strany Bélu Bugára. Ten pred týždňom povedal, že ak prezident Andrej Kiska Fica za ústavného sudcu vymenovať nechce, nemá zmysel ho ani voliť. „Viacerí sme sa s ním stotožnili,“ prezradil Bastrnák.

Strana by mala tiež čím skôr určiť, kto vo výbore Kresáka nahradí a zároveň tak preklopí misku váh pri nerozhodnom postoji k Ficovi. „Myslíme si, že to opakované rokovanie výboru nie je veľmi relevantné, pretože to neznamená, že parlament by nemohol o pánovi poslancovi Ficovi hlasovať. Bol by som rád, keby to bol právnik, preto zvažujeme pani Irén Sárközy a Petra Antala. Potrvá to ale ešte asi deň, či dva,“ povedal Bastrnák. Pripustil preto, že voľba sudcov, ktorú má Národná rada na programe vo štvrtok večer, sa bude musieť presunúť. „Je možné, že hlasovanie sa posunie,“ dodal.

Predseda výboru Robert Madej predsedovi parlamentu vyhovie, chce však počkať na oficiálnu výzvu. „Rešpektujem jeho právny názor, že z opatrnosti požaduje stanovisko pri každom kandidátovi a je pravda, že výbor pri jednom navrhnutom uchádzačovi nedal stanovisko kvôli patovej situácii. Na to, aby sme mohli rokovať, by sme potrebovali oficiálny podnet alebo list od predsedu Národnej rady. Nechcem konať na základe medializovaných výziev, to pre mňa nie je právny úkon,“ odkázal Madej. „Ak nám niečo pošle, budeme konať, ale zatiaľ je predčasné sa vyjadriť. Zariadime sa podľa toho, čo bude obsahom takéhoto podnetu,“ doplnil.

Dankov hovorca Tomáš Kostelník povedal, že situáciu budú riešiť v utorok po návrate z oficiálneho prijatia predsedu poľského senátu v Tatranskej Lomnici.

O kandidátoch by mala Národná rada podľa plánu rokovať v stredu ráno a vo štvrtok by mali poslanci pristúpiť k voľbe. Parlament by mal v tajnom hlasovaní zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deviatich. Nie je jasné, či musí Národná rada zvoliť všetkých osemnástich, alebo môže prezidentovi poslať aj neúplný zoznam. Predseda SNS však v pondelok naznačil, že v prípade problému pri voľbe uprednostní spôsob, ktorý zabezpečí plynulú funkčnosť Ústavného súdu. „Prezident musí vybrať aspoň časť z ústavných sudcov,“ napísal v pondelok Danko na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Peter Kresák #voľba ústavných sudcov