Pellegrini: Ide o tvrdenie proti tvrdeniu, lustrovanie musí preveriť vyšetrovateľ a prokuratúra

Premiér Peter Pellegrini chce v prípade možného lustrovania osoby Jána Kuciaka policajným príslušníkom na pokyn vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara, počkať na stanovisko prokuratúry a vyšetrovateľa. Podľa vlastných slov ide o tvrdenie proti tvrdeniu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

30.01.2019 12:33 , aktualizované: 14:01
Pellegrini Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini.
debata (110)

Na otázku, či s ministerkou vnútra Denisou Sakovou túto situáciu rozoberali, odpovedal, že sa rozprávali len veľmi všeobecne. „Pani ministerka je ešte stále v parlamente. Rozprávali sme sa len veľmi všeobecne. Mám informácie len z verejných zdrojov a nie zo spisu, pretože na to nemám nárok ani právo. Preto mám len sprostredkovanú informáciu, podľa ktorej konkrétny policajt oznámil, že svoj úkon vykonal na základe pokynu vtedajšieho policajného prezidenta. Na druhej strane to bývalý policajný prezident poprel. Preto nemôžete odo mňa čakať, že mám vyniesť súd,“ povedal premiér.

Podľa jeho slov treba počkať na zistenia vyšetrovateľa a prokuratúry, ktorých úlohou je predvolať konkrétne osoby a dokázať, kto má pravdu. Právo vynášať tresty majú podľa neho súdy, nie verejnosť, alebo politici. „Počkáme, čo povie vyšetrovateľ a prokuratúra. Viac neviem a ani nesmiem vedieť,“ dodal.

„Samozrejme, ak by sa potvrdilo, že akákoľvek osoba je nejakým spôsobom zapletená do takýchto aktivít, ktoré by mali byť v rozpore so zákonom, tak potom ministerka musí prijať nejaké personálne otázky. Ja dnes nechcem odkazovať pani ministerke ani bývalému prezidentovi, kde má a nemá byť,“ povedal Pellegrini. Zdôraznil, že vyšetrovatelia majú voľné ruky a môžu vypočuť, koho potrebujú. „Ja dnes nemám v ruke žiaden dôkaz, len tvrdenie proti tvrdeniu,“ doplnil. Pokiaľ by sa ukázala informácia ako pravdivá, treba podľa premiéra na ňu rázne reagovať, ako však poznamenal, zatiaľ ide o hypotetické veci. „Nemôžem ‚krágľovať‘ ľudí na základe novinového článku,“ uzavrel.

Opozícia sa bude pýtať Sakovej

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) považuje Gašparovo zotrvanie vo funkcii za nepredstaviteľné. Grendel sa chce na Gašpara pýtať aj Sakovej, avizoval, že svoje otázky jej poslanci môžu položiť už tento týždeň. Liberáli zo SaS v tejto súvislosti žiadajú informovanie verejnosti o tom, čo sa stalo s informáciami. „Žiadame vyšetrovateľa a dozorového prokurátora vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aby v zmysle Trestného poriadku informovali verejnosť o tom, akej povahy boli informácie, ktoré mal Pavol Vorobjov získavať z policajnej databázy o Jánovi Kuciakovi v prospech vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.“

Na výzvu reagoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) tým, že nebolo skončené prípravné konanie, a preto sa vyjadrovať nebude. „V predmetnej trestnej veci naďalej prebieha vyšetrovanie. Prípravné konanie doposiaľ nebolo skončené, z tohto dôvodu sa nebudeme bližšie vyjadrovať,“ uviedol prokurátor ÚŠP.

VIDEO: Predseda vlády Peter Pellegrini je znepokojený konaním médií a niektorých ústavných činiteľov, ktorí zverejňujú informácie z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vyzýva na zdržanlivosť. Opakovane označil vyšetrenie vraždy za prioritu. (TV Pravda, 29. 1. 2019)

Video

Lustrovanie políciou

Po informáciách o zavraždenom novinárovi Jánovi Kuciakovi podľa zistení nepátrali len obvinení z úkladnej vraždy, ale aj samotná polícia. Konkrétne šéf Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov, ktorý kvôli zozbieraniu bližších podrobností o osobe Jána Kuciaka prehľadal na jeseň roku 2017 policajnú databázu.

Vorobjov sa na svoju funkciu dostal v septembri 2017, keď ho do nej rozkazom ustanovil bývalý šéf NAKA Pavol Hraško. Vorobjov už v tejto súvislosti na polícii vypovedal a podľa jeho vlastných slov mu pokyn na získanie informácií o novinárovi dal sám bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Prokurátor uviedol, že dvojnásobná úkladná vražda súvisela s Kuciakovou prácou.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Tibor Gašpar #Peter Pellegrini #vražda novinára Jána Kuciaka