VIDEO: Mäso z otrasného poľského bitúnku je rozšírené po celom Slovensku

Inšpekcia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) objavila pokazené mäso z Poľska aj na Slovensku. Konkrétne na východe krajiny, a to v Bardejove, Gaboltove a v Bidovciach a podľa najnovších informácií aj v ďalších prevádzkach. Mäso z pochybného bitúnku našli aj v Leviciach, Jelšave, Kysuckom Novom Meste a Trenčíne.

31.01.2019 09:44 , aktualizované: 21:11
debata (301)

Podľa veterinárov ide o prevádzky: Marta Ivanová, Čečejovce, ul. Košická 2 sklad potravín, Zahorecz Jozef, Levice, ul. Ľudovíta Štúra 10 – predajňa, Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 – predajňa, Eva Odreašova Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 – predajňa, Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15 a Bistiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 predajňa. „V týchto prevádzkarniach budú vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami,“ dodala ŠVPS.

Konzumenta pokazeného mäsa môžu ohroziť choroby ako salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov.

VIDEO: Podozrivé mäso z pochybného poľského bitúnku sa objavilo aj v ZŠ v obci Bidovce neďaleko Košíc. Pozrite si vo videu TV Pravda od 1.20 min. vyjadrenie riaditeľky danej školy, ktorá tvrdí:

Riaditeľka školy: Od dodávateľa sme mäso jedli roky a neboli nikdy problémy

Video

Okrem Slovenska smerovalo toto mäso do ďalších deviatich krajín Európskej únie, konkrétne do Maďarska, Estónska, Fínska, Francúzska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španielska a Švédska.

„Štátna veterinárna a potravinová správa spustila intenzívne cielené kontroly chladeného a mrazeného hovädzieho mäsa z Poľska. Kontrolujeme sklady, spracovateľské prevádzky, obchody aj prepravné vozidlá. Zvýšený dôraz kladieme aj na takzvaný ambulantný predaj, a to hlavne na dedinách,“ informoval Bíreš.

K celej situácii sa vyjadrila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. „Kontroly, ktoré sme spustili na ochranu slovenských spotrebiteľov napriek ubezpečovaniu poľských úradov, že sa závadné mäso mimo Poľska nenachádza, sa ukázali správne,“ povedala. „Výkon kontrol v slovenských bitúnkoch a u producentov je na vysokej úrovni, preto u nás nemôže nastať podobná situácia ako v Poľsku“, uviedla na štvrtkovom brífingu v Ivachnovej šéfka agrorezortu.

Nie je možné, že pri porážaní v Poľskej republike nemajú prítomnosť veterinárneho lekára a autority, na rozdiel od Slovenska, kde máme pri porážkach 24 hodín veterinárneho lekára. Ten jednak kontroluje zvieratá, ktoré sú dovezené na porážanie a kontroluje aj mäso, povedala s tým, že sa tak zabezpečuje ochrana zvierat počas usmrcovania, ako aj kvalitné a zdraviu neškodné mäso pre spotrebiteľov. Zároveň pripomenula, že odporúča zastaviť konzumáciu poľskej hovädziny, keďže dôveryhodnosť poľských veterinárnych úradov je zdiskreditovaná. „Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou,“ dodala.

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský uviedol, že na Slovensku sa produkuje 27 000 ton kvalitného hovädzieho mäsa. Ďalších 12 000 ton sa dováža z krajín ako Nemecko, Česko, Poľsko, Holandsko a Írsko. Upozorňujeme na to, že spotrebiteľ by si mal všímať, aké potraviny konzumuje, lebo toto je opakujúci sa problém a niekde v Poľsku je vážna chyba, priblížil.

Kupujte mäso zo slovenských chovov, odkazuje premiér

Premiér Peter Pellegrini (Smer) vyzval zriaďovateľov materských škôl, základných a stredných škôl, aby nakupovali pre stravovanie detí len mäso, ktoré má pôvod v kontrolovaných slovenských chovoch. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

„Na základe zverejnených informácií, podľa ktorých sa na slovenský trh, dokonca do našich škôl, mohlo dostať mäso zo zahraničia pochybnej kvality, chcem vyzvať všetkých zriaďovateľov našich škôlok, základných a stredných škôl, aby od dnešného dňa pre naše deti nakupovali mäso výhradne pochádzajúce zo slovenského chovu, o ktorom máme presnú evidenciu, odkiaľ pochádza a akej je kvality. Zároveň chcem verejne prehlásiť, že ak by ktokoľvek na naše školy a škôlky chcel zaútočiť kvôli tomu, že budú uprednostňovať slovenské výrobky, vláda Slovenskej republiky je pripravená všetkých za takéto konanie v plnej miere ochraňovať,“ povedal predseda vlády SR.

Ako prebiehal obchod

Medzi príjemcami poľského mäsa boli traja odberatelia z východného Slovenska. Medzi nimi bol aj Ladislav Cabai z Bidoviec pri Košiciach. Kamennú prevádzku v obci nemá. „Vlastní chladiarenský voz, s ktorým mäso rozváža do okolia aj do Košíc,“ uviedol jeho sused. Samotný podnikateľ má v obci rodinný dom, no v priebehu dňa doma nebol. Už v stredu za ním boli veterinári, ktorým predložil všetky požadované dokumenty.

„Človek, s ktorým obchodujem, dáva porážať na bitúnok, v ktorom prepukla tá aféra, vlastné kravy. Žiadne iné mäso od nich neberie, iba zo svojich zvierat,“ vyhlásil pre média Cabai. Mäsom tento dodávateľ zásoboval aj miestnu základnú a materskú školu. Jej riaditeľka bola z celej záležitosti prekvapená, pretože doteraz nezaznamenali žiaden problém.

„Mäso nám dodáva niekoľko rokov. Bolo kvalitné, neboli s ním žiadne problémy. Vybrali sme si ho z viacerých záujemcov. Nezaznamenali sme žiadne choroby ani epidémie. Pravidelne k nám chodia kontroly z hygieny, ani raz nevzniesli nejaké námietky,“ uviedla riaditeľka školy. Zdôraznila, že ihneď po vypuknutí škandálu zastavila príjem mäsa od spomenutého dodávateľa a hľadá momentálne nových v okolí obce.

Nekalé praktiky

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje „nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu“.

VIDEO: Pozrite si reportáž z Poľska o chorých kravách na bitúnkoch.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Aféra s mäsom je podľa poľského ministra náhodný prípad

Poľský minister poľnohospodárstva Krzysztof Ardanowski považuje najnovší prípad zabitia chorých kráv a obchodovanie s ich mäsom za „náhodný incident“, ktorý však kazí povesť poľských potravín. Povedal to v stredu v rozhovore v poľskom rozhlase. Podľa televízie TVN24, ktorá o nekalom postupe na poľskom bitúnku informovala, ale nejde o prvý takýto prípad a o mäso z chorých kráv je záujem.

„Máme problém, pretože ide o náhodný prípad, ktorý ale nepochybne kazí povesť poľských potravín,“ povedal Ardanowski. Varoval, že ak by sa v Poľsku objavili ďalšie podobné prípady, musia všetci, ktorí sú do obchodu s mäsom chorých zvierat zapletení, počítať s „dramatickými následkami“. Tie sa musia týkať nielen majiteľov a zamestnancov bitúnkov, ale aj chovateľov kráv, „ktorí sa umierajúce zvieratá snažia niekam umiestniť“.

O také mäso medzi majiteľmi bitúnkov záujem, pretože zdravú kravu predávajú chovatelia za 2 500 zlotých (asi 580 eur), zatiaľ čo chorý kus stojí približne pätinu tejto sumy. Priemerne veľký podnik spracúvajúci mäso podľa televízie zarobí na zdravých kravách 350-tisíc zlotých ročne, zatiaľ čo na chorých môže mať čistý zisk až 2,5 milióna zlotých. Podľa TVN24 sa podobné prípady diali aj v minulosti – napríklad vlani v januári polícia v regióne Podlasie na severovýchode Poľska náhodne objavila bitúnok, kde sa porážali choré zvieratá. Prokurátor, ktorý prípad vyšetroval uviedol, že mäso z tohto podniku „sa dostalo na územie celého štátu i do zahraničia“. Jeho majitelia boli prepustení na slobodu na kauciu a ich bitúnok naďalej funguje.

Poľské veľvyslanectvo vyjadrilo nad vecou poľutovanie

Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave vyjadruje poľutovanie nad tým, že na jednom z poľských bitúnkov dochádzalo k nelegálnej porážke chorých zvierat. Konštatuje to v stanovisku pre médiá.

Vzhľadom na to, že sa mäso z tohto podniku dostalo na Slovensko, poľský minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski odoslal slovenskej ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej list, v ktorom vysvetlil celú situáciu. Poľský veľvyslanec na Slovensku Krzysztof Strzałka sa má s Matečnou stretnúť v piatok (1.2.), odovzdať jej tento list aj dodatočné informácie ohľadom reakcie poľských orgánov na tento incident.

„Poľské veterinárne orgány prijali všetky potrebné opatrenia na zabránenie tomu, aby sa choré mäso dostalo do obehu. Bitúnok bol zatvorený a vyňatý zo zoznamu podnikov, ktorých výrobky majú povolenie na predaj,“ priblížilo poľské veľvyslanectvo v stanovisku.

Poľsko vyviezlo 2 700 ton podozrivého hovädzieho

Poľsko do krajín Európskej únie vyviezlo 2700 ton podozrivého hovädzieho. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal hlavný poľský veterinár Pawel Niemczuk. Poľsko ročne vyprodukuje okolo 560-tisíc ton hovädzieho ročne, pričom 80 až 85 percent mäsa sa exportuje.

Mäso z chorých kráv bolo dovezené na Slovensko a podľa portálu euronews do ďalších deviatich krajín Európskej únie: Estónska, Fínska, Francúzska, Maďarska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španielska a Švédska.

VIDEO: Poľské potravinové kauzy nahrávajú slovenským potravinám, ktoré sú pod väčším drobnohľadom. Pozrite si video z poctivej výroby mäsových výrobkov na Slovensku.

Video

© Autorské práva vyhradené

301 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hovädzie mäso #škandál s poľským hovädzím mäsom