Saková: Tibor Gašpar vo funkcii poradcu končí

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar končí vo funkcii poradcu ministerky vnútra Denisy Sakovej. Stalo sa tak po ich spoločnej dohode po návrate ministerky zo zahraničia.

31.01.2019 11:25 , aktualizované: 17:36
debata (357)

VIDEO: Saková vysvetlila, že Gašpar jej mal pomôcť potláčať kriminalitu v súvislosti s rómskymi komunitami.

Video

Rozhodnutie oznámila Saková pred stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom.

„Vzhľadom na informácie, ktoré sa posledné dni objavili v médiách, som sa po mojom stretnutí s Tiborom Gašparom dohodla, že dnešným dňom končí vo funkcii môjho poradcu. K tomuto riešeniu sme dospeli spoločne,“ oznámila Saková.

Zároveň dodala, že sa ku konkrétnym podozreniam súvisiacim s osobou Tibora Gašpara vyjadrovať nebude. „Toto všetko majú na starosti orgány činné v trestnom konaní, nechcela by som hovoriť nejaké moje domnienky, počkám si na výsledky vyšetrovania,“ dodala.

Rozhodnutie ukončiť pôsobenie Gašpara vo funkcii poradcu je podľa nej krokom k „uvoľneniu atmosféry a zníženia tlaku na jeho osobu.“ Neželá si tiež, aby vznikali dohady, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra môže akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať proces vyšetrovania.

Na otázku, aké bude ďalšie pôsobenie Tibora Gašpara, ministerka odpovedala, že ďalej v policajnom zbore nepôsobí a treba sa spýtať jeho, aké má plány v privátnom živote.

Saková nepotvrdila, že by bola v hre aj otázka jej demisie.

Sme na začiatku cesty, tvrdí Kiska

Prezident SR Andrej Kiska zostal podľa vlastných slov naposledy medializovanými informáciami nemilo zaskočený. „V posledných dňoch ma nepríjemne prekvapilo viacero informácií. Šokovali ma, že organizovaný zločin uvažoval nad vraždou prokurátorov, či bývalého politika, a že vysoký policajný funkcionár údajne na pokyn svojho nadriadeného lustroval v databázach Jána Kuciaka ešte pred vraždou," úvadza vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Predstavitelia vládnej moci si však podľa neho začínajú uvedomovať, že vážne podozrenia súvisiace s prepojením zločinu na štát nemôžu ignorovať a zametať pod koberec.

Informáciu o odchode Tibora Gašpara z funkcie poradcu ministerky vnútra prijal, no vyjadril sa, že „naďalej platí, že sme len na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v štátne orgány. Čím jasnejšie odpovede budú ľudia dostávať ohľadne minulých aj nových podozrení, tým skôr sa dôvera vráti.“

Lustrovanie novinára

Gašpar informácie o pokyne na preverenie novinára poprel. „Takýto príkaz som nikdy nevydal. Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ povedal Gašpar. „Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonným spôsobom získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú,“ skonštatoval bývalý policajný šéf.

Na jeseň v roku 2017 mal lustrovať Kuciaka v policajnej databáze jeden z vysokopostavených zástupcov Policajného zboru. Poveriť ho mal tým vtedajší policajný prezident Gašpar. Malo sa tak stať krátko po tom, čo Kuciak podal trestné oznámenie na podnikateľa Mariana Kočnera pre nebezpečné vyhrážanie. To polícia odmietla. Novinára so snúbenicou Martinou Kušnírovou našli vo februári minulého roka zavraždených v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači.

Prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy spadá pod Úrad špeciálnej prokuratúry. Denník Pravda sa úradu opýtal na údajnú lustráciu. Jeho hovorkyňa Jana Tökölyová informácie neposkytla. „Aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ odôvodnila hovorkyňa.

Údajne pre príkaz na prelustrovanie novinára prišiel Gašpar o funkciu poradcu českého ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorým bol od minulého roka. Český rezort to poprel, spoluprácu s ním ukončil skôr, ako prenikli správy o možnom preverovaní. „Od Tibora Gašpara boli požadované odborné stanoviská k ďalšiemu rozvoju polície. Toto zadanie splnil, preto sa jeho spolupráca s ministerstvom skončila ku koncu minulého roka, na konci decembra,“ vysvetlila pre Pravdu Hana Malá z tlačového oddelenia českého ministerstva vnútra.

Gašpar pôsobil na ministerstve ako odborník na legislatívu

Na ministerstve vnútra pôsobil Gašpar od začiatku augusta ako odborník na legislatívu a opatrenia týkajúce sa potláčania kriminality v oblastiach sociálne vylúčených komunít, čo je problematika, ktorej sa venoval ešte ako policajný prezident. Zarábal tu asi 2 000 eur v hrubom. Už predtým prijal aj ponuku od českého ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) na občasný výkon niektorých činností, napríklad pri posudzovaní návrhov legislatívnych materiálov.

Odchod Gašpara z funkcie prezidenta zboru bol jednou z požiadaviek protestov Za slušné Slovensko po smrti novinára a jeho snúbenice. On však podľa vlastných slov „nechcel reagovať na ulicu“ a odvolať sa ho neodhodlal ani čerstvý minister vnútra Tomáš Drucker (nom. Smer), ktorý vtedy vo funkcii nahradil Roberta Kaliňáka. Po odchode Druckera dosiahol Gašparov odchod až premiér Peter Pellegrini (Smer) vtedy dočasne poverený riadením rezortu.

„Čelil som niekedy zmanipulovanej, niekedy negatívnej kritike, ktorú viem prijímať, ak je oprávnená. Časťou médií sa vytvárala hysterická klíma, ktorá nebola postavená na rozumnom argumentovaní, poškodzovala moju prácu a mňa ako osobu,“ povedal Gašpar v rozhovore pre denník Pravda v posledný deň vo funkcii policajného prezidenta.

TV Pravda: Ministerka vnútra ešte pred letom oznamovala termín, kedy by mohlo byť známe meno nového policajného prezidenta, ktorý by vo funkcii nahradil Tibora Gašpara (vysielané 2.10.2018)

Video
357 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Denisa Saková #vražda novinára Jána Kuciaka