Funkcionári dostali v kauze Gemerský mlyn 12 rokov

Ďalší predstavitelia štátnej inštitúcie pykajú za kroky vo verejných funkciách. Dvoch členov Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) Jozefa Vala a Ľubomíra Neslušana odsúdil súd v kauze Gemerský mlyn na 12 rokov odňatia slobody.

31.01.2019 12:58 , aktualizované: 17:50
okresny sud, Bratislava II, Ba II, Drienova 5 Foto: ,
V kauze Gemerský Mlyn senát Okresného súdu Bratislava II uznal obžalovaných vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.
debata (8)

Trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava (OS BA) II uznal dvoch obžalovaných vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rozsudok nie je právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na Krajský súd v Bratislave.

Len nedávno, v novembri minulého roku, potvrdil Najvyšší súd vysoké tresty odňatia slobody pre iných nominantov SNS – išlo o exministrov Mariana Janušeka a Igora Štefanova v kauze nástenkový tender. Janušek dostal 11 rokov a Štefanov 9 rokov väzenia. Tak v kauze Gemerský mlyn, ako aj nástenkového tendra odsúdených nominovala SNS vedená vtedy Jánom Slotom.

FNM vznikol v roku 1991 ako inštitúcia, ktorej hlavnou činnosťou bol prevod majetku štátu určeného na privatizáciu na neštátne subjekty po ponovembrovej zmene režimu. Ako podľa TASR zdôvodnila verdikt súdu v prípade Gemerského mlyna predsedníčka senátu OS BA II, vina obžalovaným bola preukázateľne dokázaná a svojím podpisom spôsobili Slovenskej republike škodu vyššieho rozsahu. Činu sa mali dopustiť spolupáchateľstvom. Súdne konanie v kauze trvalo približne dva roky.

Dvojica mala porušiť povinnosti pri správe majetku

Prokuratúra podala obžalobu na Vala a Neslušana za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby mali byť zodpovední za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský Mlyn viac ako 4,7 milióna eur. Väčšia časť finančných prostriedkov z takmer viac ako 4,7 milióna eur z FNM skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku. Obžalovaný Valo minulý rok na pojednávaní tvrdil, že pokyn na odoslanie miliónov do Švajčiarska vydal expremiér Robert Fico. Ten sa od prípadu dištancoval.

Ešte v máji 2018 na súde vypovedali členovia výkonného výboru FNM a zapisovateľka, ktorá bola prítomná na rokovaní, kde bola schválená mimosúdna dohoda medzi FNM a spoločnosťou Gemerský Mlyn. Podľa výpovedí svedkov mala byť predkladateľom príslušného materiálu právna sekcia. „Nadpis Gemerský Mlyn som registroval ako starú kauzu, ktorá sa tam tiahla niekoľko rokov,“ vypovedal jeden zo svedkov. O materiáli prebehla podľa nich diskusia, ktorá bola ukončená jeho schválením.

Gemerský Mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. V roku 1995 dvaja majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Spoločnosť Gemerský Mlyn zaslala potom návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu, napriek rozhodnutiu Krajského súdu v Bratislave a odmietavému názoru právneho zástupcu, pristúpil.

„Ja som odporúčal neschváliť túto dohodu, ani som za ňu nehlasoval. Výkonný výbor zasadal 20. júla 2010, ale už týždeň predtým bol nahlásený prevod finančných prostriedkov zo štátnej pokladnice. Neviem si teda predstaviť, že by som nepodpísal túto mimosúdnu dohodu, ak som vedel, čo všetko už predchádzalo tejto finančnej transakcii,“ vyhlásil na pojednávaní minulý rok v lete Valo. Podľa jeho vyjadrenia dohodu musel podpísať – z titulu svojej funkcie.

Z funkcionárov vyšetrujú aj Gašpara, Kisku či Ruska

Verejní činitelia v poslednej dobe častejšie čelia vyšetrovaniu zo strany polície. Posledný prípad je konanie policajnej inšpekcie vo veci údajného lustrovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka na údajný príkaz bývalého šéfa polície Tibora Gašpara. Ten to odmieta. Polícia prešetruje aj možný podvod v súvislosti s pozemkami, ktoré prezident Andrej Kiska v minulosti získal vo Veľkom Slavkove na úkor zubára. Kiskove firmy sú prešetrované aj vo veci trestného činu daňového podvodu v súvislosti s financovaním Kiskovej prezidentskej kampane.

Obvineniu z podvodu v súvislosti s výkonom politickej funkcie čelil aj bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Bol prvým, koho vyšetrovatelia obvinili pre podozrenia vyplývajúce zo spisu Gorila. Dôvodom bola podľa polície nevýhodná privatizácia bratislavského Paroplynového cyklu. Exministrovi hrozil trest 5 až 12 rokov väzenia. Prokuratúra napokon rozhodnutie o vznesení obvinenia zrušila. Rusko je však aktuálne obžalovaný v kauze objednávky vraždy a obvinený v prípade zmeniek.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond národného majetku #Gemerský mlyn