Zákon o konflikte záujmov sa bude týkať väčšieho počtu funkcionárov

Verejní funkcionári sa budú pri vypĺňaní majetkových priznaní držať nových pravidiel. Tie prináša novela zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákon o konflikte záujmov), ktorú schválil parlament 97 hlasmi. Podporili ju poslanci Smeru, SNS, Mosta-Híd, Sme rodina, ĽSNS, Lucia Žitňanská, Peter Marček, Juraj Kolesár, Martina Šimkovičová (všetci nezaradení).

31.01.2019 13:13
debata

Zákon sa bude po novom vzťahovať na viac verejných funkcionárov ako doteraz. Do zoznamu osôb, ktoré podávajú výboru pre nezlučiteľnosť funkcií majetkové priznania, pribudnú napríklad aj zástupcovia firiem s majoritnou účasťou štátu vrátane ich dcérskych spoločností. Doteraz išlo len o 100-percentné obchodné spoločnosti.

Novela upravuje aj otázku majetkov a darov. Verejný funkcionár má v priznaní opísať dar, ktorý prijal, ak hodnota darov alebo iných výhod od jedného darcu či hodnota jedného daru presiahne desaťnásobok minimálnej mzdy. Má tiež uviesť, o aký druh daru ide a dátum jeho prijatia.

Verejní funkcionári majú v majetkovom priznaní priznávať nehnuteľnosti, ich druh, katastrálne územie, číslo listu vlastníctva. Tiež hnuteľný majetok, ak jeho zvyčajná hodnota je nad 35-násobkom minimálnej mzdy. Napísať majú druh, vlastnícky podiel, v prípade motorového vozidla aj továrenskú značku a rok výroby.

Rovnako majú priznávať majetkové právo alebo inú majetkovú hodnotu, ak jej zvyčajná hodnota je nad 35-násobkom minimálnej mzdy. Uviesť majú druh aj vlastnícky podiel. V majetkovom priznaní má byť zapísaná aj existencia záväzku, ak jeho predmetom je peňažné plnenie vo zvyčajnej hodnote nad 35-násobkom minimálnej mzdy, vrátane jeho druhu, dátumu jeho vzniku a výšky podielu.

Ďalej majú uvádzať užívanie hnuteľnej a nehnuteľnej veci vo vlastníctve inej fyzickej alebo právnickej osoby, ak hodnota užívania presahuje 35-násobok minimálnej mzdy a ak ju užívajú viac ako jeden kalendárny mesiac. Pri nehnuteľnej veci sa má uvádzať jej druh, katastrálne územie, číslo listu vlastníctva, rok začatia užívania a spôsob užívania. V prípade hnuteľnej veci sa má písať druh, pokiaľ ide o motorové vozidlo, tak aj továrenská značka a rok výroby.

Novela rieši aj majetkové prírastky verejného funkcionára. Tým sa má chápať rozdiel medzi jednotlivými údajmi v písomnom oznámení. A to najmä rozdiel medzi jednotlivými údajmi v roku, v ktorom sa posudzuje pôvod majetkového prírastku, s údajmi za predchádzajúci kalendárny rok.

Zmeny sú aj v sankciách

Zmeny sa týkajú aj spôsobu pokutovania verejných funkcionárov. Pokiaľ ide o sankciu v podobe straty verejnej funkcie, hroziť by mala za opakované porušenie povinností v jednom funkčnom období. Ďalšou novinkou je možnosť podávať majetkové priznanie elektronicky.

Opozičné návrhy neuspeli

Opozícia sa pokúšala do zákona dostať aj svoje návrhy, ale neuspela. OĽaNO napríklad opatrenia pre jasnejšie majetkové prírastky, postihy za to, keď verejný funkcionár neoznámi svoj konflikt záujmov pri hlasovaní, či konkrétnejšie sumy pri priznávaní majetku a darov. Nezaradený poslanec Martin Poliačik zas navrhoval zriadiť register majetkových priznaní verejných funkcionárov.

Podľa šéfa výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Vladimíra Slobodu (SaS) prijali poslanci len technickú zmenu. Právnu normu označil na tlačovej konferencii za premrhanú šancu na možnosť prísnejšej kontroly verejných funkcionárov.

VIDEO: Schválená novela nezakazuje poslancom vlastnenie podielov vo firmách, ale už pred jej prijatím v národnej rade sa ozývali hlasy, že by sa mali vzdať aj takýchto aktivít. So zákonodarcami o tejto téme diskutovala TV Pravda. (Vysielané 13. 11. 2018)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o konflikte záujmov #novela zákona