Právo na odpoveď politikov je podľa poslankyne za SaS Kaščákovej nezmysel

Znovuzavedenie práva na odpoveď pre politikov je nezmyselné a obmedzuje právo na slobodné šírenie informácií. Myslí si to poslankyňa SaS Renáta Kaščáková.

31.01.2019 13:25
debata (28)

„Tento zákon je škodlivý a je za ním strach. Je to bič na novinárov, ktorí píšu kriticky,“ povedala v diskusii o návrhu z dielne poslancov Smeru. Právna norma podľa jej slov dáva politikom neobmedzený priestor na sebaprezentáciu.

Koaliční poslanci kritiku odmietajú. „Bolo to tupé, politicky nekorektné vystúpenie. Podozrievate nás z toho, čo neexistuje a čo týmto návrhom nesledujeme. Politické motívy pri tomto návrhu neexistujú,“ vyhlásil predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer), ktorý návrh predkladá.

Tvrdí, že keby bol v médiách a medzi občanmi ideálny stav, k takémuto návrhu nepríde. „My len chceme zamedziť diskriminácii istej skupiny ľudí,“ doplnil Jarjabek.

Karol Farkašovský z SNS doplnil, že novinári a majitelia médií stále intenzívnejšie uplatňujú svoj vplyv a presvedčenie v médiách. „Novinári majú svoje veľmi veľké práva, ale aj povinnosti,“ poznamenal s tým, že právo na odpoveď je legitímnym právom. „Novela smeruje k tomu, aby sa stanovili pravidlá,“ uzavrel.

Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov navrhujú opäť obnoviť poslanci Smeru Miroslav Číž a Dušan Jarjabek novelizáciou tlačového zákona. Predseda SNS a NR SR Andrej Danko by chcel, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy. Most-Híd súhlasí s tým, aby právo na odpoveď vo vzťahu k nepravdivému, neúplnému alebo pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu mohli uplatniť aj verejní činitelia. Ale nesúhlasí s tým, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Jarjabek #Miroslav Číž #Renáta Kaščáková #právo na odpoveď #SASKA