SHMÚ: V horských oblastiach bude do sobotného večera veterno

Najmä v horských oblastiach Slovenska je od piatkového večera až do soboty (2. 2.) do 18.00 h potrebné počítať so silným vetrom. Výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Banská Bystrica a Brezno.

01.02.2019 09:11 , aktualizované: 20:52
počasie pocasie sneh snezenie kalamita... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (2)

Rýchlosť vetra tu môže v nárazoch dosiahnuť 125 160 kilometrov za hodinu, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin a Turčianske Teplice.

Pre väčšinu územia platí výstraha prvého stupňa. Týka sa takmer všetkých krajov, s výnimkou Košického. Vietor tu podľa meteorológov môže dosiahnuť v nárazoch 65 – 70 kilometrov za hodinu, priemerná rýchlosť sa môže pohybovať okolo 45 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

Až do sobotného rána platí na východnom a strednom Slovensku výstraha prvého stupňa aj pred poľadovicou. Obozretnejší by mali byť vodiči obzvlášť v Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Do 21.00 h platí výstraha aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov v niektorých okresoch Košického, Prešovského a Žilinského kraja, ide predovšetkým o okresy na severe krajiny.

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzatvorené

Horské priechody Donovaly a Šturec sú uzatvorené pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky z dôvodu hustého sneženia. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe.

Na ceste III/1291 v oblasti Bukovej a na cestách III/1146 Skalica-Radošovce, III/1123 Koválovec, II/590 Holíč – Šaštín-Stráže, III/1136 Radimov Štefanov sa tvoria snehové jazyky a záveje. Dohľadnosť do 200 metrov je v okolí Banskej Štiavnice. Vodiči by si mali dať pozor na zľadovatený sneh hrúbky do troch centimetrov, ktorý je na cestách II/549 Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín – Ulič a na cestách tretej triedy v lokalitách Makov, Stakčín, Turčianske Teplice, Belá, Martin, Stropkov, Budatín, Levoča a Žilina.

Podľa SSC sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného a severného Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného a zľadovateného snehu do troch centimetrov, miestami, najmä na cestách nižších kategórií, do piatich centimetrov.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Vrchslatina, Podspády, Vernár, Súľová, Grajnár, Huty, Besník, Zbojská, Látky-Prašivá, Čertovica, Dobšiná, Chorepa, Homôlka je na vozovke miestami kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov. Na horských priechodoch Cukmantel a Herlianske sedlo je utlačený sneh do piatich centimetrov.

TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sneh