Lubyová aj Matečná odporúčajú v školských jedálňach používať slovenské hovädzie mäso

Aféra s mäsom z poľského bitúnku, kde porážali chorý dobytok, zelektrizovala poľnohospodársku samosprávu, ministerstvá aj poľské veľvyslanectvo v Bratislave. Podľa posledných zistení je na Slovensku až 2 000 kilogramov mäsa z inkriminovaného bitúnku. Z toho vo verejnom stravovaní vrátane škôl je podľa hygienikov 520 kilogramov.

01.02.2019 15:45 , aktualizované: 18:18
matečná Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná
debata (25)

Poľsko ubezpečuje, že mäso je v poriadku, slovenskí veterinári ho laboratórne skúmajú a pokračujú v hĺbkových kontrolách. Najväčšiu pozornosť pritiahlo stravovanie v predškolských a školských zariadeniach, aj do nich bolo totiž distribuované poľské mäso. Od roku 2016 však existuje materiál ministerstva pôdohospodárstva, ktorý dostali všetky samosprávy na Slovensku, ako majú zvýšiť bezpečnosť a kvalitu nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Upozornila naň ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Súčasne ministerstvo školstva vydalo pre školské jedálne normy a receptúry, k tomu aplikačnú vyhlášku s veľmi detailnými návodmi, ako postupovať ohľadom prípravy jedál z mäsa. Akcent je na mäse z kontrolovaných slovenských fariem. Ako však podčiarkla ministerka školstva Martina Lubyová, jeden aj druhý materiál majú iba odporúčací a nie záväzný charakter. Inými slovami povedané, je na konkrétnej zodpovednosti zriaďovateľov škôl a riaditeľov škôl, ako budú v praxi postupovať.

Ako to v nej chodí, povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Slovenskí hydinári sa už roky nevedia stať hlavnými dodávateľmi kuracieho mäsa. To tvorí iba 20-percentný podiel na hydinovom mäse, ktoré sa podáva v predškolských a školských jedálňach. Podobný obraz poskytuje celé verejné stravovanie. Vyhrávajú v ňom lacnejší zahraniční dodávatelia, pretože o peniaze ide nakoniec všetkým, aj tým, ktorí sa zúčastňujú na verejných obstarávaniach – je jedno, či ide stravovanie detí a mládeže, alebo starých ľudí v domovoch dôchodcov.

Napokon aj čerstvá aféra s poľským mäsom, ukazuje, že najdôležitejšia je cena. Slovenskí mäsiari, čo dodali poľské mäso, tvrdia, že je zo zdravých zvierat. Lenže medzitým poľské média zverejnili, že podobné praktiky ako na bitúnku neďaleko mestečka Ostrów Mazowiecka malo vraj uplatňovať ďalších šesť bitúnkov. Ministerka Matečná preto požiadala poľské veľvyslanectvo, aby okamžite informovalo slovenský rezort pôdohospodárstva, ak sa ďalšie nekalé praktiky potvrdia.

Slovenskí poľnohospodári sú odhodlaní zmeniť pomer v zásobovaní jedální na školách kvalitným slovenským mäsom. Kľúčové je, aby súčasné podpory prostredníctvom štátnej pomoci boli dlhodobé. To by malo viesť k tomu, aby slovenská hovädzina nešla na export, ale na domáci trh.

Podľa Milana Lapšanského z ministerstva pôdohospodárstva by ani doteraz drahšie slovenské hovädzie mäso nemalo zdražovať 80– až 120-gramové školské porcie. Lapšanský povedal, že pokiaľ hrozí nebezpečenstvo rozšírenia pokazeného mäsa, nemôže to hrať rolu, ak chceme garantovať zdravú výživu detí.

Ministerka Matečná pripomenula, že súčasný model verejného obstarávania nenúti školy, aby kupovali potraviny za najnižšie ceny. Dôležité je nenakupovať paušálne všetko od jedného obstarávateľa, ale jednotlivo od tých, čo poskytujú najlepšie mäso, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zeleninu. Na Slovensku sú už farmy s certifikovanými bitúnkami. Sú to ideálni partneri pre školy.

V súvislosti s nebezpečným poľským mäsom platí, že jeho konzumenta môžu ohroziť choroby ako salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov.

Video

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Gabriela Matečná #Martina Lubyová #škandál s poľským hovädzím mäsom