Potvrdené: Kuciaka pred vraždou sledovali

Talianska televízia Rai 1 zverejnila niekoľko fotografií zo sledovania zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Na záberoch vidno Kuciaka pred redakciou v Bratislave, či počas čakania na autobus.

02.02.2019 09:26 , aktualizované: 10:48
kuciak Foto:
Ján Kuciak na zábere zo sledovania.
debata (847)

Reportáž spracovala talianska novinárka a expertka na mafiu Maria Grazia Mazollová. „Fotografie, ktoré sme získali, dokazujú, že Ján Kuciak bol predtým, ako ho vo februári zavraždili, sledovaný a špehovaný,“ uviedla novinárka.

Mazollová na reportáži pracovala aj s tvorcami webu Buongiorno Slovakia. „Podľa informácii portálu boli fotografie urobené krátko pred vraždou, ktorá sa stala 21. februára 2018, a vrahovia ich mali použiť pri plánovaní zločinu,“ konštatuje portál Aktuality.sk.

Novinárka v reportáži upozorňuje, že Kuciak robil na kauze pozemkov na východnom Slovensku, ktorá je prepojená aj s talianskou mafiánskou skupinou 'Ndrangheta, a zaoberal sa aj Marianom Kočnerom. Peter Bárdy, šéfredaktor Aktualít, kde Kuciak pracoval, tvrdí, že „Kuciak bol nebezpečnejší ako polícia a Kočner si to uvedomoval“.

Kuciaka podľa Denníka N sledoval exnovinár a bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Ten mal vlani na jeseň vypovedať na polícii, že si ho Kočner najal na sledovanie minimálne piatich novinárov, vrátane Kuciaka. Tóth výpoveď popiera. Údajné zapojenie Kočnera do prípadu ako prvý naznačil jeden z obvinených z vraždy reportéra a jeho snúbenice Zoltán A. Podľa jeho slov si mal podnikateľ tento zločin objednať.

„Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je,“ reagoval na zverejnené informácie Tóth pre denník Pravda.

Ďalší štyria

Okrem Kuciaka mali byť medzi sledovanými aj šéf investigatívneho oddelenia portálu Aktuality.sk Marek Vagovič, redaktor denníka SME Adam Valček, šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb a redaktorka Denníka N Monika Tódová. Tóth mal uviesť, že sledovaných bolo viac, no ďalšie mená nepovedal. Zo sledovania mal vyhotovovať fotografie, videá a analýzy. Tento materiál mal Kočnerovi slúžiť na diskreditačnú kampaň.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelil páchateľ 21. februára minulého roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov obvinila polícia 28. septembra štyri osoby. Strelcom mal byť bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz., ktorému pomáhal jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav M. Podnikateľa Zoltána A. vyšetrovatelia považujú za sprostredkovateľa a za objednávateľa vraždy označujú Alenu Zs. z Komárna. Od 30. septembra sú na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici všetci štyria vo väzbe.

O smrti novinára a jeho priateľky sa verejnosť dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky.

To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra '89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

TV Pravda: Je to cesta do pekla, povedal Pellegrini k úniku informácií z vyšetrovania vraždy Kuciaka
Video
847 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka