Gašpar odišiel, aby sme vraždu Kuciaka vyšetrili, uviedla Saková

Odvolanie Tibora Gašpara z funkcie poradcu ministerky vnútra je prejavom toho, že rezort má záujem prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyriešiť. V relácii RTVS O päť minút dvanásť to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). Tá Gašparov odchod z rezortu vysvetlila aj snahou o upokojenie atmosféry v spoločnosti.

03.02.2019 12:35 , aktualizované: 14:15
debata (56)

„Každý má záujem na tom, aby sme skutočne dolapili objednávateľa tejto vraždy. Žiadny únik informácií z vyšetrovacích spisov neprináša lepšie svetlo do prípadu. Polícia a vyšetrovací tím v maximálnej možnej miere robia to, aby sme skutočne vniesli svetlo do tohto prípadu. Preto sme aj pristúpili k dohode s pánom Gašparom, ktorý pôsobil na poradcovskej tabuľke na ministerstve vnútra, aby sme upokojili spoločnosť, aby sme upokojili emócie a aby sme predišli zbytočným domnienkam, že nejakým spôsobom jeho pôsobenie na ministerstve vnútra môže ovplyvniť celý proces vyšetrovania,“ vysvetlila Saková.

Stav vyšetrovania v tomto prípade sa podľa šéfky rezortu za necelý rok „výrazne“ posunul. Šéfka rezortu vnútra si však nemyslí, že vyriešenie prípadu bude „dostatočnou náplasťou na srdcia rodičov obetí“. S únikom informácií z vyšetrovacieho spisu spokojná nie je. Obáva sa, že môže „zaviesť k nesprávnej stope“ vyšetrovateľov aj verejnosť.

TV Pravda: Je to cesta do pekla, povedal Pellegrini k úniku informácií z vyšetrovania vraždy novinára
Video

Grendel: Predstavitelia štátu sú zodpovední za Kuciakovu smrť

Naopak, poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) je toho názoru, že zverejnenie informácie o údajnom lustrovaní Kuciaka pol roka pred jeho zavraždením je „vo verejnom záujme“. Situáciu prirovnal k prípadu zavlečenia Michala Kováča mladšieho, keď Oskar Fegyveres ako svedok činu zverejnil o prípade také informácie, keď sa „štát nemohol tváriť, že s únosom nič nemá spoločné“. Ako zdôraznil, v prípade vraždy novinára pre neho „vyplýva záver, že časť predstaviteľov štátu je zodpovedná za Kuciakovu smrť“.

Podľa Sakovej únik informácií z vyšetrovacieho spisu mohli vyniesť buď účastníci trestného konania, či už na strane poškodených alebo obžalovaných, vyšetrovateľ či prokurátor. Takéto konanie ale považuje šéfka rezortu vnútra za trestný čin. Preto tiež dodala, že verí, že čoskoro nastanú zmeny v legislatíve, ktoré budú viesť k tomu, aby k podobnej situácii, akou bolo zverejnenie časti vyšetrovacieho spisu, už nedošlo.

Demisiou som nehrozila, tvrdí Saková

Odchod Gašpara, úniky z vyšetrovacích spisov či stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom boli hlavné témy politickej diskusnej relácie v Politike na TA3, v ktorej rovnako v nedeľu vystúpila ministerka Saková.

Pokiaľ ide o odchod Gašpara z funkcie jej poradcu, Saková zdôraznila, že bol poradcom pre znižovanie rómskej kriminality a jeho kompetencie sa týkali len tejto oblasti. Na otázku, či Gašpar po zverejnených informáciách o tom, že mal dať lustrovať zavraždeného novinára Jána Kuciaka, odmietal odísť, a preto hrozila demisiou, Saková povedala, že demisiou nehrozila.

„Ja som človek, ktorý je triezvo, prakticky zmýšľajúci a pragmatický. Každý problém sa snažím riešiť na základe reálnych a rozumných argumentov. Nemyslím si, že rozumný politik sa má vyhrážať demisiou,“ povedala s tým, že ona ku krajným riešeniam nemusela v tomto prípade pristúpiť. Pokiaľ ide o samotného Gašpara, toho si za poradcu vybrala, keďže má na poste ministerky limitovaný čas, dva roky namiesto štyroch, a potrebovala ľudí so skúsenosťami, čo Gašpar ako dlhoročný policajný prezident mal.

Počká na vyšetrovanie

Po zverejnených informáciách sa s Gašparom stretla, povedal jej k tomu svoje stanovisko. Saková však žiada, aby sa počkalo na výsledky vyšetrovania, do ktorého nechce vnášať svoje pocity a domnienky. Zároveň prisľúbila, že ak bude požiadavka na zbavenie mlčanlivosti kohokoľvek z polície, urobí tak operatívne do niekoľkých hodín. Zopakovala ale, že ani ona, ani premiér Peter Pellegrini prístup k spisom nemajú. „Je tam policajný vyšetrovateľ, ktorý pracuje pod dohľadom prokurátora. Ten nariaďuje, čo vyšetrovať, aký úkon zopakovať. Takže vyšetrovanie sa deje nezávisle od funkcionárov Policajného zboru a ministra vnútra,“ vysvetlila Saková.

Pokiaľ ide o samotnú podstatu únikov z vyšetrovacích spisov, Saková si myslí, že úniky spomaľujú proces k vypátraniu skutočného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka a odďaľujú koniec vyšetrovania. K spisom majú prístup jednotliví účastníci – poškodení, obvinení, ich advokáti, policajti a prokurátor. Ona ako ministerka teda nevie, ako ďaleko vyšetrovanie je, či je blízko alebo ďaleko od konca, keďže nie je orgán činný v trestnom konaní. Podľa nej je však samotné vyšetrovanie efektívne a napreduje dobrým smerom.

Saková sa vrátila aj k stretnutiu s prezidentom Andrejom Kiskom. Stretla sa s ním prvýkrát od svojho vymenovania v apríli 2018. Rozprávali sa o viacerých témach vrátane spomínaných únikov zo spisu. Prebrali aj situáciu v Policajnom zbore, Gašpara sa dotkli len okrajovo, keďže Saková ešte pred stretnutím s prezidentom oznámila jeho odchod. Hoci jej Kiska pred takmer rokom nevyjadril dôveru, podľa Sakovej ocenil výsledky policajtov. „Častokrát som bola označovaná za pravú ruku exministra Roberta Kaliňáka, že bez pomoci nedokážem riadiť ministerstvo. Povedala som už vtedy, že chcem, aby ma hodnotili na základe toho, že budeme mať skutky a budeme mať výsledky, a nie na základe toho, pod kým som robila,“ povedala ministerka vnútra.

TV Pravda: Saková: Rómska problematika zostáva prioritou aj po odchode Gašpara
Video
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Denisa Saková #vražda novinára Jána Kuciaka