VIDEO: Slovensko v prípade Huawei čaká na dôkazy

Diskusie okolo čínskeho technologického gigantu Huawei vo svete prebiehajú už niekoľko mesiacov. Slovensko sa v tomto boji ocitlo medzi dvoma mlynskými kameňmi. Vláda dlho nevyslovila konkrétny postoj. Minulý týždeň premiér Peter Pellegrini povedal, že Slovensko čaká na dôkazy a nechce sa dostať do obchodnej vojny.

04.02.2019 12:00
debata (50)
Video

Huawei nie je len výrobca mobilných telefónov, vyvíja technológie na výstavbu sietí, hlavne 5G sieť. Hovorí sa, že 5G sieť nie je o biznise, ale o získaní moci. Podľa popredného nemeckého ekonomického denníka Handelsblatt v roku 2017 zaregistroval tento koncern v Európe také množstvo patentov ako žiaden iný podnik. Západné krajiny ho kritizujú za jeho vzťah s čínskou vládou. Spojené štáty ako prvé vzniesli podozrenie, že jeho produkty môže vláda v Pekingu využívať na špionáž.

Slovensko sa podľa premiéra zaradilo k štátom, ktoré sa jednoznačne nevyjadrili proti spolupráci s čínskou firmou. „Nedisponujeme oficiálnymi informáciami zo silových zložiek, ktoré by uviedli konkrétne dôkazy o tom, že firma Huawei predstavuje konkrétne bezpečnostné riziko,“ priblížil Pellegrini. Upozornil, že pokiaľ chýbajú konkrétne dôkazy, Slovensko sa nechce dať vtiahnuť do obchodného sporu. „Vnímame, že na tomto trhu sú konkrétni hráči, niektorí začínajú mať prevahu oproti druhým, a preto treba zvažovať, čo je bezpečnostné riziko a čo môže zaváňať snahou o vyvolanie nejakých obchodných vojen,“ dodal premiér.

„Naši partneri pokračujú v doterajších spoluprácach s našou spoločnosťou bez zmien. Sme však s nimi v úzkom kontakte a o celej situácii aktívne komunikujeme,“ reagovala Ela Dekanková z Huawei Technologies (Slovakia) na otázku Pravdy, či firma zaregistrovala zmenu postoja zo strany klientov. Dekanková podčiarkla, že Huawei nepredstavuje hrozbu pre žiaden štát. „Sme spoločnosť, ktorej 100-percentným vlastníkom sú jej zamestnanci. Žiadna čínska vládna organizácia sa nikdy nesnažila ovplyvňovať naše pôsobenie ani rozhodovanie. Počas 30 rokov našej existencie nezaznamenal ani jeden telekomunikačný operátor, vrátane amerických, bezpečnostný problém s našimi zariadeniami. Obvinenie z bezpečnostnej hrozby preto vnímame ako nepodložené,“ uzavrela. "Z danej situácie je evidentné, že za obvinením z tzv. možnej bezpečnostnej hrozby je snaha utlmiť a obmedziť rozvoj čínskej spoločnosti so špičkovou technológiou v zámorí. Z toho je evidentný jasný zámer,“ mieni čínsky atašé na Slovensku Zhang Jiahui.

Varovanie pred spoločnosťou vydalo susedné Česko, zaviedlo tiež možnosť vylúčiť ju zo štátnych zákaziek. Denník Pravda sa opýtal Národného bezpečnostného úradu, či sa podobný krok chystá aj u nás. Ten odpovedal, že zákon o kybernetickej bezpečnosti dáva obstarávateľom za povinnosť nastaviť tender tak, aby obsahoval bezpečnostné opatrenia na ochranu sietí a informačných systémov. Úrad v tejto súvislosti pripravuje metodický pokyn. Konkrétnosti zatiaľ nepredstavil.

Ministerstvá využívajú na komunikáciu vládnu sieť Govnet, ktorú prevádzkuje štátna Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. „Slovenské rezorty spravidla nevyužívajú externý outsourcing (presunutie podpory na externú firmu). Ak taký majú, podlieha vždy bezpečnostným previerkam a auditom, takisto technologickým penetračným testom, pravidelným kontrolám. Technológie Huawei nepoužívame,“ objasnil odbor komunikácie úradu podpredsedu vlády Richarda Rašiho pre investície a informatizáciu s tým, že Rašiho úrad pripravuje nový zákon o informačných technológiách verejnej správy.

Premiér vidí najdôležitejšiu a najjednoduchšiu obranu v diverzifikácii. „Máme zariadenia, ktoré slúžia aj na komunikáciu medzi predstaviteľmi štátu, ktoré pochádzajú zase z iného kontinentu, z druhej strany sveta, kde nemôžeme vedieť, či tam nie sú nejaké "back doors“, možnosti, cez ktoré môžu unikať informácie. Preto, keď chceme hovoriť o kybernetickej bezpečnosti, tak by sme mali hovoriť o všetkých zariadeniach, pretože Slovensko si nevyrába ani jedno z nich,“ poukázal Pellegrini. Dodal, že nejaké zariadenia dovážame zo Spojených štátov, niektoré z Číny. „Ak hovoríme o antivírusových programoch, niektoré sú z Ruska, niektoré z USA. O tomto prostredí musíme hovoriť komplexne, nevyberať len jednu firmu,“ myslí si Pellegrini.

Spor pritom nezasahuje iba oblasť štátnych inštitúcií. Britská Oxfordská univerzita prednedávnom stopla spoluprácu s firmou Huawei, s ktorou spolupracuje od roku 2001.

Spoločný projekt s čínskym koncernom má Žilinská univerzita. Týka sa využívania sietí novej generácie pre služby a aplikácie inteligentných systémov miest a dopravy. "Spoločné laboratórium Huawei na Žilinskej univerzite pod názvom Safe City Lab sa zameriava na vývoj nových aplikácií pre siete LTE pre zvyšovanie bezpečnosti pomocou moderných metód prenosu obrazu vo vysokej kvalite a jeho spracovania s ohľadom na prevenciu, ochranu majetku a zvyšovania bezpečnosti dopravy. Podľa nášho názoru v tomto prípade nejde o technológiu, ktorá by principiálne vytvárala bezpečnostné riziko,“ vysvetlil Michal Zábovský, riaditeľ Univerzitného vedeckého parku Žilinskej univerzity v Žiline.

Zastaviť spoluprácu škola neplánuje. „Technológia tejto firmy je veľmi špecifická a v podmienkach Slovenska je nasadená na špecifické výskumné účely iba u nás, pričom nejde o verejne poskytovanú infraštruktúru, preto nevidíme dôvody pre zásadnú zmenu postoja k firme Huawei. Spolupráca preto pokračuje aj v tomto roku. Vzniknutú situáciu samozrejme vnímame a sledujeme,“ ukončil Zábovský.

Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave si myslí, že Čína sa len vracia tam, kde bola v minulosti. „Za dynastie Ming tvorili tretinu celosvetového hrubého produktu. Zaberajú to, čo je voľné. Je to boj o trh,“ poznamenal Baláž.

Z našich susedov Maďarsko vyhlásilo, že pre nich Huawei nepredstavuje žiadne bezpečnostné riziko. Poľsko však zastavilo plánovanú výstavbu siete 5G za pomoci Huawei. Americké úrady oficiálne obvinili čínsky koncern z podvodu a krádeže informácií od spoločnosti T mobile, potvrdil to Griffin Rozell z americkej ambasády na Slovensku.

TV Pravda: Neistota je namieste, komentuje kauzu Huawei odborník na IT Macko (vysielané 19.12.2018).

Video

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei