SHMÚ varuje pred povodňami v niektorých častiach Slovenska

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že v niektorých regiónoch Slovenska hrozí povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. V tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Uvádza to na svojej webovej stránke.

04.02.2019 08:17 , aktualizované: 11:50
Záplavy, Záhorie, Pernek, cesta, voda, povodeň,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Hydrologické výstrahy z topiaceho sa snehu platia pre Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilavu, Púchov, Považskú Bystricu a Bytču, Žilinu – Rajčanku, Žilinu – sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Kysucké Nové Mesto a Čadcu. „Vzhľadom na výskyt ľadochodu, topiaceho sa snehu a predpovedaných dažďových zrážok je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity a vybrežovania, hlavne na malých tokoch,“ spresnili meteorológovia.

„Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu,“ zdôrazňuje SHMÚ. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

TV Pravda: Máte ešte dobré zimné pneumatiky? Toto je pri nich dôležité.

Video

Diaľnice, rýchlostné cesty a horské priechody na Slovensku sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, na R3 obchvat Trstenej sa nachádza vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra, informuje Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších oblastiach Slovenska sú vozovky miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu hrúbky jeden až tri centimetre, miestami na cestách nižších kategórií do štyroch až piatich centimetrov. V oblasti Myjavy sa na cestách III. triedy nachádza do desať centimetrov čerstvého snehu.

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na HP Herlianske sedlo, Vrchslatina, Pezinská Baba, Javorník, Makov, Fačkov, Huty, Podspády a Cukmantel je na vozovke čerstvý až kašovitý alebo utlačený sneh hrúbky jeden až tri centimetre. Na HP Zbojská je na vozovke miestami zľadovatený sneh hrúbky jeden centimeter.

Upozornenie pre vodičov

  • Na cestách I/75 Pôtor – Závada, II/527 Veľký Krtíš – Dačov Lom a III/2530 Hodruša-Hámre – Žarnovica je poľadovica.
  • Na D3 Svrčinovec – Skalité hmla obmedzuje dohľadnosť na 100 m.
  • Na cestách nižších tried v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Humenné, Medzilaborce, Stará Ľubovňa a Kežmarok je zľadovatený sneh hrúbky jeden až tri centimetre a v obvodoch Levoča, Belá, Rajec, Makov, Kysucké Nové Mesto, Svidník, Budatín a Žilina, v obvode Stará Ľubovňa do štyroch až piatich centimetrov.
  • Na ceste II/584 Srdiečko – Bystrá sú potrebné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

TV Pravda: Niektorí vodiči sa správajú na cestách až drzo. Policajná naháňačka za bieleho dňa v Bratislave (vysielané 25.1.2019)

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sneh #Povodeň