Fico bral peniaze od Sorosa, tvrdí Sulík. Ten to odmieta

Skriptá, ktorými Robert Fico chce dokázať svoje oprávnenie na kreslo ústavného sudcu, financovala podľa lídra opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka Open Society Foundation Georgea Sorosa. Fico obvinenia rázne odmieta.

04.02.2019 10:17 , aktualizované: 18:16
debata (836)

„Po pamätnej tlačovej besede, na ktorej Fico obvinil Sorosa z pokusu o štátny prevrat, je toto zistenie len ďalším dôkazom pokrytectva bývalého premiéra. Kandidatúrou na ústavného sudcu sa snaží len o ďalších dvanásť rokov beztrestnosti,“ uviedol predseda SaS Sulík v tlačovej správe. Zároveň pripomenul, že Fico obvinil Georgea Sorosa aj z tlaku na Roberta Kaliňáka, financovania protestov, stretávania sa s ich organizátormi a z manipulácie slovenskej spoločnosti.

Podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála sme svedkami absurdnej situácie. „Je prejavom zúfalstva, ak politik, ktorý sa pred necelým rokom v snahe udržať sa v kresle premiéra uchyľoval ku konšpiračnému strašeniu Sorosom, sa dnes v snahe dostať sa na ústavný súd pokúša preukázať svoju právnickú prax prácou, ktorú financovala Sorosova nadácia,“ skonštatoval člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál.

Pravda TV: Jedným z kandidátov na ústavných sudcov je aj trojnásobný premiér a predseda strany Smer Robert Fico. Vo videu hovorí o tom, prečo voľba ústavných sudcov je podľa neho politickým rozhodnutím. (vysielané 23.1.2019)

Video

„Je to len ďalšia krutá pravda o Robertovi Ficovi. Nestabilitu v krajine, nespokojnosť občanov, otrasenú dôveru v štát a grázlov na najvyšších funkciách nemá na svedomí žiadny tajomný Soros. Je to len a len zodpovednosť Fica, ktorý po desiatich rokoch premiérovania smutne dobačoval,“ uzavrel Sulík.

Mal by sa ospravedlniť, tvrdí Matovič

Matovič upozornil na to, že Fico bol jedným z recenzentov učebnice financovanej Open Society Foundations Georgea Sorosa, ktorá na ňu mala prispieť 150.000 slovenských korún. Vydala ju Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici v roku 2001.

„Nastal čas ospravedlniť sa voličom Smeru, ktorí mnohí pochopili túto podlú argumentáciu a už tomuto klamstvu neuverili a od Smeru odišli. Ale rovnako sa ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorí tu na Slovensku cítia demokraticky, a tým desaťtisícom ľudí, ktorí chodili protestovať len preto, lebo videli, že Ficov sociálny štát je Ficov skorumpovaný štát, kde najvyšší predstavitelia štátu kryjú zločiny. Bolo by načase sa ospravedlniť a ľuďom čestne povedať, prečo ho vtedy nepálili Sorosove peniaze a prečo zrazu 17 rokov po tom bol Soros ten najhorší človek, na ktorého treba zvaliť svoju vlastnú vinu,“ vyhlásil Matovič v súvislosti s tým, že Fico pred rokom nepriamo mnohým ľuďom podsunul, že za vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za následnými protestmi stál Soros.

Matovič doplnil, že Fico sa ukázal ako farizej, ktorý zneužíval najpodlejšie pudy v ľuďoch na to, aby hájil zločiny, ktoré predtým kryl. Odsudzuje Ficovu „falošnú“ argumentáciu. „Hral tou nízkou antisemitskou kartou a zasial do ľudí presvedčenie, že 35 percent dospelých ľudí uverilo jeho slovám a uverilo tomu, že protesty organizoval Soros z Ameriky. Toto je dôsledok vlády, podlosti a zbabelosti Roberta Fica,“ priblížil Matovič, odvolávajúc sa na decembrový prieskum agentúry Focus.

Fico obvinenia odmieta

Robert Fico tvrdenia odmieta. Na videu na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že ide o trápne hlúpe obvinenie.

„Je to len pokračovanie honu na Smer a na Roberta Fica. Ale ja sa nebudem vyviňovať,“ povedal Fico. Potvrdil, že mu Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici vyplatila honorár okolo 190 eur za to, že vypracoval odborný posudok na učebnicu Základy európskej ochrany ľudských práv, ktorú napísal v roku 2001 Ján Svák.

836 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #George Soros