Lubyová pre stimuly odvolá riaditeľa sekcie vedy na ministerstve

Pri hodnotení projektov na prideľovanie stimulov pre výskum a vývoj zlyhala jedna konkrétna osoba. Povedala to na dnešnom brífingu ministerka školstva Martina Lubyová. „Vyzvali sme ju, aby to vysvetlila. Nechce však, aby sme zverejnili meno. Podáme trestné oznámenie, aby sa preverilo hodnotenie, v ktorom nesedeli body, či nedošlo k nekalému konaniu," povedala šéfka rezortu školstva.

04.02.2019 12:21 , aktualizované: 17:08
Martina Lubyová Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová
debata (50)

Lubyová potvrdila, že ju už vyzvali, aby to vysvetlila. „Nechce, aby sme zverejnili jej meno. Podáme trestné oznámenie, aby sa preverilo hodnotenie, v ktorom nesedeli body, či nedošlo k nekalému konaniu,“ povedala šéfka rezortu školstva. Podľa jej slov, aj keby boli zle zrátané body, tak nemohlo dôjsť k podvodu.

Pri kauze s dotáciami sa podľa poslankyne Národnej rady SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) ukázalo množstvo pochybení a nezrovnalostí, ktoré šéfka rezortu doteraz „nedokázala hodnoverne vysvetliť“. „Som presvedčená, že ide o zjavný podvod. Pretože s 94 bodmi bol projekt (NaviDate) tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700.000 eur. Ak by počet v hodnotení nebol zmenený, tak projekt tejto firmy v celkovom hodnotení by skončil výrazne nižšie a predbehli by ho iné firmy. Tento projekt by peniaze nedostal, keby tam bol pôvodný počet 84 bodov,“ uviedla v pondelok Remišová.

Šéfka rezortu školstva sa ohradila, že prišla na post ministerky školstva ako vedkyňa a odborníčka a robí všetko pre to, aby vedci získali peniaze na výskum. Podľa jej slov neprišla na ministerstvo, aby si poškodila svoje dobré meno. Povedala, že poslankyňa Remišová nevie rozlíšiť ani stimuly a eurofondy. Lubyová sa zastala aj predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS). Tvrdí, že ani ona, ani Danko či SNS „neorganizovali žiadne klamstvá a zlodejstvá“. Lubyová zároveň potvrdila, že rezort školstva podal trestné oznámenie, aby sa preverilo, či mohlo dôjsť k manipulácii hodnotenia projektov.

Ministerka potvrdila, že pre chyby pri hodnotení žiadostí o stimuly odvolá generálneho riaditeľa sekcie vedy a techniky ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Mareka Hajduka.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca NR SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Podľa Remišovej celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze „od buka do buka“.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #OĽaNO #Veronika Remišová #Martina Lubyová #stimuly na vedu