Právam LGBTI ľudí by sme mali venovať pozornosť, povedala ombudsmanka Patakyová

Právam LGBTI ľudí by sme mali venovať náležitú pozornosť, konštatovala v rozhovore pre agentúru SITA verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Podľa nej situácia bez právnej úpravy rodinného a súkromného života párov rovnakého pohlavia na Slovensku nie je z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov dlhodobo udržateľná. Na tieto skutočnosti viackrát upozornila aj Iniciatíva Inakosť.

04.02.2019 12:58
mária patakyová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Podľa iniciatívy kompetentné orgány neprejavujú dostatočný záujem o ich práva. S tým, že na Slovensku niektoré páry majú viac práv ako iné, sa dlhodobo nemôžu stotožniť. „Ministerstvo spravodlivosti síce uviedlo, že chystá čiastkové zmeny právnej úpravy, na príprave ktorých sa zástupca kancelárie bude podieľať, no potrebné je upraviť nielen vybrané časti zo spoločného života párov rovnakého pohlavia, ale ich spoločný život aspoň na úrovni zodpovedajúcej ustálenej judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva,“ uviedla Patakyová.

Iniciatíva Inakosť už konštatovala, že kompetentné orgány o LGBTI problematiku majú len čiastkový záujem. Ako uviedli, všetko je v štádiu analýz, rokovaní či príprav, a to už dosť dlho. Problémy, ktorým čelia, chcú preto riešiť s príslušnými slovenskými inštitúciami, ako je úrad ombudsmanky a v konečnom dôsledku aj súdy. Kancelária verejného ochrancu práv tento problém vidí a venuje pozornosť jeho riešeniu. Zaoberá sa totiž rôznymi témami týkajúcimi sa tejto komunity v rámci podnetov, ktoré k nim od nich prichádzajú.

“Okrem iného je to napríklad povoľovanie pobytu na území Slovenska partnerom rovnakého pohlavia, ak jeden z nich pochádza zo Slovenska a druhý z tretích krajín. Ďalšou z tém je prepis rodu transrodových osôb podmienený chirurgickými zásahmi, ktorých následkom je ich neplodnosť, ozrejmila Patakyová. Podotkla, že ide o veľmi vážne veci, ktoré priamo ovplyvňujú život týchto ľudí. „Preto je dôležité neodsúvať ich problémy a hľadať reálne riešenia, ktoré zmenia aktuálnu situáciu,“ uzavrela.

TV Pravda: Vitalina Kovalová je aktivistka za práva LGBTI ľudí na Ukrajine. Pre rastúce nepriateľstvo voči tejto menšine ju viac ráz fyzicky napadli. Na Slovensko prišla na pozvanie Amnesty International. Pozrite si rozhovor s ňou vo videu. (Vysielané 6.11.2018)

Video
chyba
Viac na túto tému: #práva #ombudsmanka #LGBTI+