VIDEO: Ruskovi zostane náramok

Exriaditeľ súkromnej televízie a bývalý politik Pavol Rusko sa opäť vyhol väzbe. Prokurátor ju žiadal už tretíkrát. Nepáčia sa mu expolitikove mediálne vyhlásenia k prípadu objednávky vraždy Ruskovej bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej. Súd po Ruskovom výsluchu väzbu odmietol. Ak sa preukáže, že Rusko si likvidáciu Volzovej skutočne objednal, hrozí mu doživotie.

04.02.2019 14:26 , aktualizované: 21:45
debata (21)
Okresný súd Bratislava II rozhodoval o návrhu prokurátora, ktorý žiadal pre Pavla Ruska väzbu. Súd sa s dôvodmi väzby nestotožnil.
Video

Bývalý šéf televízie je v tejto kauze v pozícii obžalovaného a viac ako rok nosí monitorovací náramok. Po viacerých mediálnych vystúpeniach usporiadal aj tlačovú konferenciu, kde sa snažil vysvetliť svoju nevinu. Prokurátor však jeho výroky považoval za ovplyvňovanie svedkov. Okresný súd Bratislava II včera jeho návrh na rozšírenie dôvodov väzby a vzatie do väzby zamietol. „Dôvodom rozhodnutia súdu je, že návrh neobsahuje konkrétne skutočnosti a dôvody, ktoré by svedčili o dôvodnej obave z ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, prípadne marenia skutočností dôležitých pre trestného konanie,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Uznesenie súdu zatiaľ nie je právoplatné. „Zástupca krajskej prokuratúry podal sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave,“ doplnil Adamčiak.

„Som veľmi rád, že spravodlivosť prehovorila a výsledok je taký, aký je. Pevne verím, že ani krajský súd nerozhodne inak, pretože by musel poprieť svoje dve doterajšie rozhodnutia a tomu jednoducho neverím,“ povedal Rusko po vyhlásení súdu. Podľa neho zverejňovanie vlastných názorov na priebeh trestného konania je jeho ústavným právom, čo už predvlani a vlani potvrdil krajský bratislavský súd rovnako vo veci objednávky vraždy.

„Reagoval som na tlačovú konferenciu obvineného,“ vysvetlil svoj návrh prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek. „Mám za to, že toto vystúpenie bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluobvinených, alebo poškodených a hlavne bolo spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti tohto procesu,“ zdôvodnil prokurátor.

Prokurátor sa obáva, že svedkovia budú meniť výpovede

Aj keď všetci svedkovia boli už políciou vypočutí, prokurátor sa obáva, že pred súdom budú svoje výpovede meniť. „Rozhodujúce je, čo budú svedkovia uvádzať pred súdom,“ zdôraznil Šúrek. Prokurátor na začiatku januára podal na súd obžalobu. Keďže sudca sa len pred mesiacom začal oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom, termín pojednávania zatiaľ nestanovil.

Návrh prokurátora bol podľa Ruskovho advokáta zjavne nedôvodný. „Nevidel som skutočne žiadne kolúzne konanie svojho klienta. Vyjadrenie vlastného postoja k obhajobe je jednoducho sloboda prejavu a právo na obhajobu. Za to nemožno nikoho vziať do väzby,“ doplnil advokát Marek Para.

Rusko tvrdí, že obvinenie je snaha o diskreditáciu

Rusko tvrdí, že za obvinením z objednania vraždy je snaha o jeho diskreditáciu. V polovice januára sa preto rozhodol na Generálnej prokuratúre podať trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov. Údajne ním chce dosiahnuť, aby tí, ktorí naňho kauzu vymysleli, boli braní na zodpovednosť. Kto má záujem o jeho diskreditáciu, priamo nepovedal. Nepriamo však obvinil aj vyšetrovateľa s prokurátorom. „Aj orgány činné v trestnom konaní, ako vyšetrovateľ a prokurátor, sa svojím postojom v tejto kauze sa jednoznačne k tejto skupine prihlásili,“ zdôraznil vtedy Rusko.

Na minuloročnej decembrovej tlačovke zverejnil tzv. desinu, čo je sumár tvrdení svedkov a spoluobvinených, ktoré považuje za nezmyselné. Volzová podľa neho nemala v televízii obchodný podiel, on sám by jej vraždou nič nezískal. Celá príprava vraždy, ako ju opísali spoluobžalovaní, podľa Ruska obsahuje logické chyby. „Známe fakty z tej doby poukazujú na to, že sa pravdepodobne všetci museli hromadne zblázniť,“ spochybňoval tvrdenia a motiváciu svojich spoluobžalovaných.

Asi pred rokom naznačoval, že kauza okolo Volzovej môže súvisieť so spisom Gorila. V roku 2012 bol v tomto prípade prvým obvineným v súvislosti s nevýhodnou privatizáciou bratislavského Paroplynového cyklu. Obvinenie bolo po ôsmich dňoch zrušené. Na začiatku minulého roku bol však opäť predvolaný na výsluch.

Exminister Pavol Rusko bol zadržaný 23. októbra 2017. Takmer po mesiaci ho Krajský súd v Bratislave prepustil na slobodu, dostal zákaz opustiť Slovensko, odovzdal cestovný pas a jeho polohu odvtedy sleduje elektronický monitorovací náramok. Podľa policajného obvinenia si mal v roku 1997 objednať vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej u bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka za 20 miliónov korún (viac ako 650-tisíc eur). Chcel tak údajne získať jej podiel v TV Markíza. Na začatie skúmania okolia, prostredia a Volzovej zvykov mal odovzdať aj zálohu 500-tisíc vtedajších korún (16 597 eur).

K vražde nedošlo

K vykonaniu vraždy nedošlo, pretože Černák bol zatknutý. Od decembra 1997 je za mrežami, kde si odpykáva doživotie za násilné trestné činy a vraždy. Černák sa priznal k spolupáchateľstvu pri pokuse o vraždu. Okrem Ruska a Černáka sú obžalovaní bývalý šéf bratislavskej skupiny tzv. sýkorovcov Róbert Lališ, ktorý mal zabezpečiť sledovanie, a Černákov vtedajší spoločník Miloš Kaštan.

VIDEO: Po tretí raz žiada prokurátor prísnu kolúznu väzbu pre Pavla Ruska, ktorý je už obžalovaný z objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej.
Video

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #Sylvia Volzová