Alena Zs. mala označiť Haščáka. Prokuratúra hovorí o marení vyšetrovania

Vraj sa cez médiá, ktoré vlastní skupina Penta, snažil odpútať pozornosť od svojej osoby. Výpoveď Aleny Zs. pre TV Pravda komentujú analytik Milan Žitný aj manažér Penty Martin Danko. Anton Hrnko z SNS zase v súvislosti s prípadom hovorí o "žurnalistickej žumpe".

04.02.2019 18:39 , aktualizované: 05.02.2019 18:33
debata (1690)

VIDEO: Žumpa je slabé slovo, varuje Hrnko. Vytiahnuť údaje zo spisu a v médiách ukázať prstom na niekoho, dodáva.

Video

Informáciu priniesol denník Plus jeden deň s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu, ktoré sa majú opierať o výpoveď obvinenej.

Alena Zs. podľa informácií povedala, že Jaroslav Haščák zneužil médiá, ktoré vlastní finančná skupina Penta na to, aby rozšíril informáciu, že za objednaním vraždy prostredníctvom Aleny Zs. stojí Marian Kočner.

Haščák sa mal podľa jej slov týmto spôsobom snažiť odpútať pozornosť od svojej osoby.

TV Pravda: Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného sa Alena Zs. výpoveďou o tom, kto by mohol byť objednávateľom vraždy nepochybne sama priznala k účasti na nej.

Video

Úrad špeciálnej prokuratúry pre denník Pravda odmietol tieto informácie potvrdiť alebo sa k nim podrobnejšie vyjadriť. Podľa slov jeho hovorkyne by to totiž mohlo viesť k mareniu, respektíve k sťaženiu vyšetrovania.

Alenu Zs. spolu s Tomášom Sz., Miroslavom M. a Zoltánom A. vzal sudca do väzby 30. septembra. Stíhajú ich za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Dôvodom na väzbu je možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Verdikt potom potvrdil i Najvyšší súd SR.

Alena Zs. bola prvá z obvinených, ktorá využila možnosť podať žiadosť o prepustenie z väzby, ktorú súd zamietol. Odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo na doživotie.

Penta prostredníctvom svojho hovorcu Gabriela Tótha pre Pluska.sk uviedla, že sa nebude k takýmto nezmyslom vyjadrovať.

VIDEO: Martin Danko z Penty o Haščákovi, tvrdeniach Aleny Zs. a SMS o Kočnerovi

Video

K celej udalosti sa začali vyjadrovať aj politici. Anton Hrnko z SNS použil pre denník Pravda v súvislosti so zverejnením ďalších nepotvrdených informácií z vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice výraz „žurnalistická žumpa“. Podľa neho nie je vôbec v poriadku, že informácie z priebehu vyšetrovania sa dostávajú novinárom.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) pre Pravdu povedal, že v súvislosti s týmto prípadom sa objavilo už viacero spravodajských hier, preto sa ku kauze nechce bližšie vyjadrovať.

Nové skutočnosti k prípadu komentoval na sociálnej sieti aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha. „Pri všetkej úcte, nech si myslíme o výpovedi Aleny Zs. čokoľvek, je absurdné, aby to médiá dočista ignorovali. Ak v tom nie sú namočené,“ napísal Blaha. Podľa neho by to bola pre slovenskú demokraciu ťažká rana, ak nám komplet celé liberálne média ovládajú finančné skupiny. „Pretože mnohí sme o tom boli presvedčení už dlhší čas, ale teraz to môže vidieť na vlastné oči celé Slovensko,“ dodal Blaha.

TV Pravda: Je to cesta do pekla, povedal premiér Peter Pellegrini k úniku informácií z vyšetrovania vraždy novinára. Jeho vyjadrenie si pozrite vo videu. (vysielané 29.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Alena Zs.