Bratislavu navštívi Merkelová, treba rátať s dopravnými obmedzeniami

Hlavné mesto opäť čakajú menšie manévre v doprave. Vo štvrtok sa tu uskutoční schôdzka premiérov krajín visegrádskej štvorky. Premiér Peter Pellegrini (Smer) na ňu pozval aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Kancelárka bola v Bratislave naposledy v septembri 2016 v rámci neformálneho summitu nášho predsedníctva Rady EÚ, Slovensko navštívila i v roku 2014 a na vrcholnom stretnutí V4 bola u nás pred ôsmimi rokmi.

06.02.2019 09:03 , aktualizované: 13:27
Angela Merkelová, CDU Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (47)

Angela Merkelová sa zdrží v Bratislave jeden deň. Najprv sa stretne s premiérom Petrom Pellegrinim. Hovoriť budú o slovensko-nemeckých vzťahoch, ale aj o aktuálnej situácii v únii. Premiér chce kancelárku požiadať o podporu slovenskej kandidatúry na sídlo Európskej agentúry práce (ELA). Následne sa kancelárka zúčastní na summite premiérov V4, s ktorými absolvuje tiež bilaterálne rokovania. Debatovať bude s Andrejom Babišom (ČR), Mateuszom Morawieckym (Poľsko) a Viktorom Orbánom (Maďarsko). „Hlavnou témou tohto rozšíreného formátu bude predovšetkým príprava nového viacročného finančného rámca EÚ na roky 2021 – 2027, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu či budúcnosť EÚ,“ uviedol Úrad vlády.

V pláne je tiež popoludňajšie stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom. „Témou diskusie budú všetky aktuálne témy, ktoré rieši Európska únia, Slovensko a Nemecko,“ spresnil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

V pracovnom kalendári kancelárky sa píše, že dôvodom návštevy v Bratislave je 30. výročie pádu Berlínskeho múru, ktoré Nemecko tento rok oslavuje. Politická zmena v krajinách V4 podľa úradu kancelárky významne prispela k mierovému zjednoteniu Nemecka. „V 30. jubilejnom roku nežnej revolúcie by šéfka nemeckej vlády chcela oceniť podiel štátov strednej a východnej Európy na páde železnej opony a nemeckom zjednotení,“ vyhlásilo nemecké veľvyslanectvo na Slovensku.

Vodiči by sa mali pripraviť na dopravné obmedzenia

Ako informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, v čase od 10:30 budú obmedzenia v premávke pri presune delegácie z bratislavského letiska. Uzatvorený bude diaľničný obchvat D1 v úseku od Zlatých pieskov po Most SNP, ďalej ulice Einsteinova, Staromestská, Hodžovho námestie a obojsmerne Palisády. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 11:30. Čiastočne obmedzenie na tejto trase bude ešte v čase medzi 11:30 a 12:00 hod.

V čase asi od 14:00 hod do 14:15 budú opäť uzatvorené obojsmerne Palisády a Hodžovo námestie. Od 14:45 do 16:00 budú uzavreté Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, Eisteinová ulica a diaľničný obchvat v smere na Trnavu.

Polícia odporúča vodičom, ktorí plánujú príchod do Bratislavy po diaľnici D1, aby tak spravili najneskôr do 10:00, následne po 12:00. Odísť z Bratislavy po diaľnici D1 bude najvhodnejšie najneskôr do 14:45, následne po 16:00.

Krajské policajné riaditeľstvo v Bratislave podľa jeho slov preto žiada účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde uvedenými úsekmi zvýšili pozornosť a riadili sa pokynmi polície. V prípade, ak je to možné, odporúčajú vyhnúť sa uvedeným úsekom a využiť na prejazd alternatívnu trasu. Polícia tiež vyzýva vodičov k trpezlivosti.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Angela Merkelová