Lipšic kritizuje presun prípadu prípravy prokurátorovej vraždy na inšpekciu

Odňatie prípadu prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica vyšetrovaciemu tímu, ktorý rieši vraždu novinára Jána Kuciaka, a jeho pridelenie Inšpekcii Ministerstva vnútra SR je bezprecedentným zásahom do prebiehajúceho vyšetrovania. Na sociálnej sieti to dnes konštatoval Daniel Lipšic s tým, že ministerka vnútra Denisa Saková sa takto rozhodla bez súhlasu či konzultácie s Úradom špeciálnej prokuratúry.

06.02.2019 11:53
debata (211)

Vyšetrovanie úkladných vrážd patrí podľa neho zo zákona do jurisdikcie Úradu špeciálnej prokuratúry alebo Národnej kriminálnej agentúry, Inšpekcia Ministerstva vnútra SR prípady úkladných vrážd nevyšetruje. Vyslovil podozrenie, že krok ministerky „môže smerovať len k snahe zakryť tých, ktorí mohli byť spojení s prípravou jeho vraždy a vraždy Maroša Žilinku“.

Ministerstvo vnútra podľa Lipšica svoj krok zdôvodnilo snahou zabrániť úniku informácií napríklad prostredníctvom advokátov poškodených. „Je to ľahko overiteľná lož. Vo vyšetrovacom spise sa nachádzajú presné informácie, aké časti spisu a kedy boli poskytnuté advokátom poškodených,“ zdôraznil Lipšic, ktorý zastupuje rodinu Jána Kuciaka. Dodal, že dva oddelené prípady vyšetrované dvoma samostatnými súčasťami policajného zboru mu umožnia prístup k obom vyšetrovacím spisom – ako právnika Kuciakovcov i ako poškodeného v prípade plánovania jeho vraždy.

Ministerka Saková v utorok odňala časť prípadu, ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra a právnika Daniela Lipšica vyšetrovaciemu tímu Kuciak a dala ho Inšpekcii ministerstva vnútra SR. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes médiá informovala, že v reakcii na toto rozhodnutie bude poslanec SaS Ľubomír Galko spolu s ďalšími opozičnými poslancami iniciovať zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru parlamentu.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #vražda novinára Jána Kuciaka