Generálna prokuratúra odmieta politizáciu vyšetrovania vraždy novinára

Prevzatie vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov Generálnej prokuratúry (GP) SR a advokáta bolo prerokované s policajným prezidentom aj šéfom policajnej inšpekcie. V stredu s postupom oboznámili aj dozorových prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Informovala o tom hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

06.02.2019 13:38
debata (28)

„V trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej naďalej vykonáva vyšetrovanie pôvodný vyšetrovací tím a dozor vykonávajú pôvodní prokurátori ÚŠP GP SR, ktorí majú plnú podporu a dôveru prezidenta Policajného zboru a vedenia Generálnej prokuratúry SR,“ ozrejmila Predajňová.

O prevzatí rozhodla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), podľa prokuratúry išlo o administratívny akt, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP s policajným prezidentom Milanom Lučanským.

Ako doplnila Predajňová, rozhodnutie rešpektujú dozoroví prokurátori ÚŠP aj vedenie GP. „V čase jeho vydania išlo o opodstatnený a zákonný postup. Dozorovú právomoc aj v týchto nových trestných konaniach budú vykonávať rovnakí prokurátori ÚŠP GP SR,“ zdôraznila.

Ozrejmila, že z vyšetrovania vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti. „Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti aj policajti inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorí v dvoch prípadoch 6. 11. 2018 a 18. 12. 2018 začali trestné stíhanie v súvislosti s únikom utajovaných skutočností v trestnej veci úkladnej vraždy,“ povedala s tým, že je to štandardný postup a ustanovuje ho Trestný poriadok.

Prokuratúra to vysvetľuje tým, že trestná vec úkladnej vraždy je väzobnou trestnou vecou, preto je absolútnou prioritou ukončiť prípravné konanie v čo najkratšom čase. Ak vyšetrovatelia v prípade vylúčených trestných konaní získajú dôležité informácie, ktoré by mohli pomôcť vyšetrovaniu vraždy novinára, odovzdajú ich tímu, ktorý na tom pracuje.

VIDEO: K posledným únikom informácií z vyšetrovania vraždy novinára sa pre TV Pravda v utorok vyjadril bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Video

Polícia v utorok (5. 2.) na sociálnej sieti informovala, že vďaka únikom informácií sa obvinení a tí, ktorí by mohli byť ešte obvinení, dozvedajú o detailoch vyšetrovania. Podľa polície tým získavajú základy svojej budúcej obhajoby pred súdom. „Iba z tohto dôvodu boli aktuálne prijaté bezpečnostné opatrenia, ktoré takýmto únikom zabránia,“ zdôraznila. Vyšetrovací tím má naďalej plnú dôveru policajného prezidenta.

„Chceme opätovne zdôrazniť, že prioritou všetkých zainteresovaných zložiek polície a prokuratúry vrátane generálneho prokurátora SR zostáva náležité objasnenie trestnej veci úkladnej vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej, vrátane objednávateľa, respektíve objednávateľov, a preto odmietame akékoľvek spochybňovanie a politizovanie vyšetrovania tejto úkladnej vraždy,“ zhrnula Predajňová.

Lipšic postup skritizoval

Odňatie prípadu prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica vyšetrovaciemu tímu, ktorý rieši vraždu novinára Jána Kuciaka, a jeho pridelenie Inšpekcii Ministerstva vnútra SR skritizoval na sociálnej sieti daniel Lipšic. „Je bezprecedentným zásahom do prebiehajúceho vyšetrovania. Na sociálnej sieti to dnes konštatoval Daniel Lipšic s tým, že ministerka vnútra Denisa Saková sa takto rozhodla bez súhlasu či konzultácie s Úradom špeciálnej prokuratúry,“ napísal Lipšic na svojom Facebookovom statuse.

VIDEO: Premiér Pellegrini sa k vyšetrovaniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyjadril 29. 1. 2019 s tým, že únik informácií z vyšetrovacieho spisu je cestou do pekla.

Video
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #vražda novinára Jána Kuciaka