Ústavný súd zamietol Rašiho sťažnosť

Po vyše roku Ústavný súd na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť Richarda Rašiho (Smer) na neústavnosť a nezákonnosť volieb predsedu Košického samosprávneho kraja.

06.02.2019 14:23 , aktualizované: 17:27
richard raši Foto: ,
Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.
debata (9)

V novembri 2017 sa županom stal Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, Nova, Šanca), ktorý porazil Rašiho tesným rozdielom 875 hlasov.

Dôvodom Rašiho sťažnosti bola nezrovnalosť v obci Zemplínska Široká v okrese Michalovce. Podľa člena tamojšej okrskovej volebnej komisie tam mal Raši, ktorý je v súčasnosti podpredseda vlády pre investície a informatizáciu, získať 88 platných hlasov. V oficiálnych výsledkoch Štatistického úradu však nefiguroval žiaden platný hlas. Spomenuté hlasy mal vtedy získať ďalší neúspešný kandidát, primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky, ktorý je v súčasnosti podpredsedom košickej župy.

V návrhu na rozhodnutie navrhol Raši vyhlásiť voľby za neplatné. Poukázal tiež na neobvykle vysoký podiel neplatných hlasov vo voľbách predsedu Košického kraja v porovnaní s inými krajmi.

„Samozrejme, som rád, že túto volebnú sťažnosť už súd uzavrel,“ reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu Trnka. „Rozhodnutie rešpektujem,“ reagoval na uznesenie súdu vicepremiér Raši, ktorý chce bližšie poznať zdôvodnenie rozhodnutia a doplnil: „Myslím si, že v 88 prípadoch došlo k porušeniu ústavou garantovaného volebného práva občanov.“ Poukázal aj na to, že ešte nebolo ukončené vyšetrovanie políciou.

Ústavnému súdu bola sťažnosť doručená 15. novembra 2017, ten ju uznesením z 31. januára 2018 prijal na ďalšie konanie a zároveň konanie prerušil. Až 28. novembra 2018 rozhodol o pokračovaní. Sudcovia rozhodli tesne na konci svojho pôsobenia v tejto inštitúcii, keďže deviatim sa 16. februára končí funkčné obdobie.

Raši podal aj trestné oznámenie na polícii, ktorá sa ním stále zaoberá. „Trestné stíhanie pre marenie príprav a priebehu volieb zatiaľ nebolo ukončené, vyšetrovateľ naďalej vykonáva procesné úkony. V tejto veci nebolo zatiaľ nikomu vznesené obvinenie,“ uviedol Milan Filičko, hovorca Krajskej prokuratúry Košice.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #voľby do VÚC 2017