Výbor dostal ďalšie doklady, ktoré majú dokazovať Ficovu právnickú prax

Expremiér a šéf strany Smer doručil Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady SR ďalšie dokumenty, ktoré majú dokazovať jeho 15-ročnú právnickú prax. Informoval o tom opozičný poslanec a člen výboru Ondrej Dostál (SaS), ktorý to uviedol na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti.

06.02.2019 17:50
debata (38)

Dostál tiež doplnil, že k téme Ficovej právnickej praxe výbor zasadne vo štvrtok, teda 7. februára o ôsmej hodine ráno. Robert Fico totiž ako jediný spomedzi 40 kandidátov a kandidátok na post ústavných sudcov zatiaľ nedostal odporúčanie výboru o tom, že spĺňa zákonom stanovené podmienky. Fico podľa Dostála doručil výboru viacero potvrdení z právnických vysokoškolských fakúlt, ktoré majú dokazovať, že na konkrétnych školách prednášal. Uchádzačov je v súčasnosti 39 po tom, ako sa vzdala nominácie šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Deviatim ústavným sudcom sa končí mandát 16. februára, pričom Národná rada SR zvolí dvojnásobný počet, z ktorého prezident vymenuje polovicu.

„Dorazili ďalšie dokumenty od Fica, výbor môže byť obratom zvolaný. Rovnosť prístupu k verejným funkciám v podaní Smer,“ uviedol na sociálnej sieti Dostál. Mimoriadne vystúpi vo štvrtok v parlamente aj prezident Andrej Kiska, ktorý o to požiadal v súvislosti s voľbou nových ústavných sudcov. Rokovanie v pléne Národnej rady SR o kandidátoch na ústavných sudcov odštartuje vo štvrtok po pravidelnej Hodine otázok, po 15 hodine.

Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu.

TV Pravda: Danko je silnejší ako Kiska, prezident hrá pri ústavných sudcoch až druhé husle (vysielané 24.1.2019)

Video

TV Pravda: Procházka pokračuje v trapasoch. Pozrite si ako sa zrodila jeho kandidatúra (vysielané 25.1.2019)

Video
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ondrej Dostál #voľba ústavných sudcov